woman scratches her shoulder

Έκζεμα: Γιατί Επιδεινώνεται τον Χειμώνα;

Όσοι υποφέρουν από έκζεμα ίσως να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν κάποια έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες. Το δέρμα τους δεν παράγει την ίδια λιπαρότητα με τους υπόλοιπους και συγκρατεί λιγότερη υγρασία με αποκορύφωμα το μεσοδιάστημα των εποχών.

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα αποτελεί μια δερματική κατάσταση με φαγούρα και ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει. Η φαγούρα ενδέχεται να οδηγήσει σε ξύσιμο το οποίο μπορεί να αφήσει πίσω του σπασμένο δερματικό φραγμό και αιμορραγία.

 

Τι προκαλεί το έκζεμα;

Τα αίτια του εκζέματος οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, οι πάσχοντες έχουν γενικώς πολύ ξηρό δέρμα καθώς το τελευταίο δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει αρκετή υγρασία. Έτσι, κοκκινίζει και προκαλεί αίσθηση φαγούρας. Άλλος ένας παράγοντας είναι οι ερεθιστικοί παράγοντες σε σαπούνια και απορρυπαντικά. Και ας μην ξεχνάμε τον επιβαρυντικό παράγοντα του άγχους.

Έρευνες δείχνουν πως αν ένας από τους δύο γονείς υποφέρει από έκζεμα έχει μεγάλες πιθανότητες να το κληροδοτήσει στα παιδιά.

Επίσης, κάποια υλικά όπως το μαλλί και τα συνθετικά υφάσματα μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση εκζέματος αν έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

 

Γιατί επιδεινώνεται το χειμώνα;

Μπορεί να τυλιγόμαστε σε ζεστά ρούχα κατά τους χειμερινούς μήνες, αν όμως ντυνόμαστε πολύ βαριά μπορεί να ιδρώσουμε προκαλώντας φαγούρα στο δέρμα μας. Προσπαθήστε να φοράτε διάφορες στρώσεις ρούχων ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας για να είστε πάντοτε άνετοι.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with red shirt scratches her neck
Τί είναι η Θυλακική Υπερκεράτωση;

Το βίαιο πέρασμα από το κρύο του εξωτερικού χώρου στη ζέστη του εσωτερικού μπορεί επίσης να πυροδοτήσει εξάρσεις. Ο κρύος και ξηρός αέρας εμποδίζει την ενυδάτωση του δέρματος. Όταν μπαίνετε, λοιπόν, στον θερμαινόμενο χώρο εργασίας σας, το δέρμα σας υφίσταται ένα μικρό σοκ.

 

Πώς μπορώ να το αποτρέψω και να το καταπραΰνω;

Το δέρμα όσων υποφέρουν από έκζεμα μπορεί να παρουσιάσει μεγάλο ερεθισμό και ξηρότητα τον χειμώνα. Προκειμένου να το αντιμετωπίσετε, δοκιμάστε ένα από τα προϊόντα ειδικής φροντίδας  για την καταπολέμηση του εκζέματος που δημιουργούν έναν φραγμό ώστε να προστατεύσουν το δέρμα σας από τα στοιχεία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα το ενυδατώνουν.

Η μαλακτική κρέμα Atoprel Emollient Baume  είναι ιδανική για την αναλίπανση της επιδερμίδας και τη ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού για το ατοπικό δέρμα σε φάσεις έξαρσης. Αραιώνει τη συχνότητα εμφάνισης έντονης ξηρότητας και βελτιώνει την τραχύτητα και την αίσθηση τραβήγματος.

Το ειδικό λάδι Atoprel Milky Bath Oil  είναι ιδανικό για το καθαρισμό για τον καθαρισμό και την αναλίπανση της ξηρής, ευαίσθητης επιδερμίδας και με ατοπική προδιάθεση. Ένα λάδι πλήρους ανάμειξης με το νερό που προσφέρει καθαρισμό, αναλίπανση και αποτρέπει την επαφή του νερού με τον διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό. Εμπλουτίζει το νερό με λιπιδικό φορτίο. Ενισχύει και προστατεύει τον υδρολιπιδικό μανδύα της επιδερμίδας.