itchiness

Έκζεμα: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Ανακαλύψτε τι είναι το έκζεμα μέσα από 6 ερωτήσεις και απαντήσεις και ανακουφίστε το δέρμα σας για μία πιο εύκολη καθημερινότητα.

 Ερώτηση 1η: «Κολλάει το έκζεμα;»

Απάντηση:

Όχι. Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό, γιατί είναι απλώς μία αντίδραση του οργανισμού στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος ή σε αλλεργιογόνους παράγοντες. Μέσα από την αφή ή τη χειραψία δεν μπορεί να μεταδώσει ή να εμφανίσει κανείς έκζεμα.

Ερώτηση 2: «Έκζεμα και ατοπική δερματίτιδα είναι το ίδιο;»

Απάντηση:

Περίπου. Η λέξη «έκζεμα» είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μία σειρά δερματικών παθήσεων που προκαλούν ερεθισμούς και κνησμό. Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή εκζέματος.

Ερώτηση 3: «Ισχύει ότι μόνο τα μωρά εμφανίζουν έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα;»

Απάντηση:

Όχι. Είναι βέβαια γεγονός ότι τα μωρά κυρίως έχουν πολύ πιο αδύναμο δερματικό φραγμό από αυτόν του ενήλικα, άρα δέρμα πιο επιρρεπές στην αφυδάτωση και σε ερεθισμούς. Όμως η λειτουργία του δερματικού φραγμού μπορεί να διαταραχθεί και στο δέρμα ενός ενήλικα, για διάφορους λόγους, οδηγώντας στην εμφάνιση εκζέματος.

Ερώτηση 4: «Μπορώ να ξέρω τι πυροδοτεί το έκζεμα στο δέρμα μου;»

Απάντηση:

Ενδεχομένως. Το έκζεμα πυροδοτείται από διάφορους παράγοντες όπως τα αλλεργιογόνα, οι ακραίες θερμοκρασίες ή η τριβή. Υπάρχουν κοινά ερεθίσματα, ωστόσο η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν παρατηρήσετε με τι έρχεται σε επαφή το δέρμα σας πριν από μία έξαρση, πιθανόν θα βρείτε και την αιτία πυροδότησης.

Ερώτηση 5: «Μήπως ευθύνεται το στρες για το έκζεμά μου;»

Απάντηση:

H αλήθεια είναι πως το πολύ έντονο άγχος υπάρχει πιθανότητα να επιδεινώσει το έκζεμα, δρώντας ως καταλύτης για την έξαρση των συμπτωμάτων του.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

young woman with acne loooking her face in the mirror
Κυστική Ακμή: Τι είναι & Πώς Αντιμετωπίζεται

Ερώτηση 6: «Υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η εικόνα του δέρματός μου και η αίσθηση κνησμού;

Απάντηση:

Υπάρχει. Ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα με προστατευμένο δερματικό φραγμό που αποτρέπει τους ερεθισμούς, είναι «λύση-κλειδί» κατά της ατοπικής δερματίτιδας. Η Atoprel  Emmolient Classic, μαλακτική κρέμα για την ανακούφιση του εκζέματος και των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας συμβάλλει στη μείωση της τάσης ξεσμού (ξυσίματος) που μηχανικά επιδεινώνει και επιβαρύνει την ξηρή επιδερμίδα (κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα) και ενδυναμώνει τον δερματικό φραγμό, ενυδατώνει, αναλιπαίνει, προστατεύει (ιατροτεχνολογικό προϊόν, CE 2803). Kαι για καταπραϋντική δράση, όταν το έκζεμα ή η ατοπική δερματίτιδα είναι σε έξαρση, υπάρχει η Anticort Ointment , η αλοιφή εναλλακτικής στεροειδούς δράσης για ανακούφιση του δέρματος από κνησμό, ερεθισμό ξηρότητα, ερυθρότητα και τραχύτητα.

Όσο για τα χέρια που ταλαιπωρούνται από έκζεμα (με το συχνό πλύσιμο, την εκτεταμένη χρήση αντισηπτικού κ.λπ.), μπορούν να βασιστούν στην Dermofilia Barrier Hand Cream που δημιουργεί έναν αποτελεσματικό φραγμό προστασίας απέναντι στους επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες (χωρίς να κλείνει τους πόρους), ενυδατώνει και αναπλάθει την επιδερμίδα, χαρίζοντας μοναδική άνεση.  

Γνώση και ενημέρωση είναι τα δύο σημαντικά «όπλα» ώστε να μπορέσετε να ανακουφιστείτε ευκολότερα από το έκζεμα. Πάντα φυσικά μαζί με την αναγκαία και αναντικατάστατη καθοδήγηση του δερματολόγου σας.