woman licks her lips with her tongue

10 Tips για σωστή στοματική υγιεινή!

Η στοματική υγιεινή είναι ένα από τα «ελαφρώς βαρετά» αλλά απολύτως απαραίτητα πράγματα που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα για να εξασφαλίσουμε ένα φυσικό, υγιές και λαμπερό χαμόγελο.

 

Ωστόσο, απρόσεκτες συνήθειες της καθημερινότητας, μπορούν να μας κάνουν να χάσουμε αυτό το χαμόγελο, σε αντίθεση με κάποιες σωστές, που αν τις υιοθετήσουμε, τα θετικά τους αποτελέσματα, θα μας συνοδεύουν για μια ζωή!

 

Ακολουθούν 10 κανόνες που πρέπει να βάλετε στην καθημερινότητά σας:

 

  1. Ελαττώστε ζάχαρη και όξινα τρόφιμα

Το οξύ τείνει να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας. Αυτή η διάβρωση, τελικά οδηγεί σε οδοντικές αλλοιώσεις, τις οποίες δυστυχώς περιφρονούμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζάχαρη που μετατρέπεται σε οξύ στο στόμα μας. Άρα, λιγότερη ζάχαρη, καλύτερα δόντια!

 

  1. Χρησιμοποιείστε τα δόντια σας μόνο για να …μασάτε!

Αν χρησιμοποιείτε τα δόντια σας, εκτός από το να μασάτε το φαγητό σας και για να ανοίξετε … καρύδια, μπουκάλια ή οτιδήποτε άλλο, αυτή η απερίσκεπτη συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε σχισίματα ή ακόμα και σπάσιμο των δοντιών σας.

 

  1. Χρησιμοποιείστε νήμα

Το πλύσιμο των δοντιών θα πρέπει να αποτελεί ένα καθημερινό τελετουργικό, αλλά στις περιπτώσεις που υπολείμματα τροφών «κρύβονται» ανάμεσα στα δόντια, μια οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι αναποτελεσματική. Το νήμα, αν μπει στην καθημερινή σας ρουτίνα, θα αποτρέψει τη φθορά των δοντιών αλλά και την ουλίτιδα. Πως να το χρησιμοποιήσετε; Τυλίξτε το νήμα σφιχτά γύρω από το δάχτυλό σας και εισάγετέ το στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στα δόντια σας. Στη συνέχεια, τραβήξτε απαλά προς τα πάνω δύο έως τρεις φορές. Εάν εμφανιστεί αιμορραγία, αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ουλίτιδα ή ασθένεια των ούλων. Κατά την καθημερινή χρήση του νήματος, η αιμορραγία που σχετίζεται με την ήπια έως μέτρια ουλίτιδα συνήθως σταματά μετά από περίπου δύο εβδομάδες.

 

  1. Χρησιμοποιήστε οδοντόπαστα φθορίου

Το φθόριο είναι ο «βασιλιάς» της στοματικής υγείας. Το φθόριο προστατεύει το σμάλτο των δοντιών και καταπολεμά τα μικρόβια που τα καταστρέφουν. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόπαστα με τουλάχιστον 1450 ppm φθορίου. Πρέπει να προσέξετε να μην καταπίνετε την οδοντόπαστα αλλά και να μην ξεπλένετε πάρα πολύ καλά το στόμα σας καθώς μικρή ποσότητα φθορίου καλό είναι να παραμείνει στα δόντια σας.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

happy woman on the dentist
Προσθετική Δοντιών: Τι πρέπει να Προσέχουμε
  1. Πίνετε περισσότερο νερό

Είναι απαραίτητο να πίνετε νερό μετά από κάθε γεύμα για να ξεπλύνετε τα όξινα ή να απομακρύνεται τα κολλώδη τρόφιμα από τη στοματική κοιλότητα προσφέροντάς της και μια μικρή φρεσκάδα.

 

  1. Βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα

Μια φορά δεν είναι σίγουρα αρκετή! Το βούρτσισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται δύο φορές την ημέρα, πρωί-βράδυ, φτάνει να γίνεται με τον σωστά ενδεδειγμένο τρόπο.

 

  1. Επισκεφτείτε συχνά τον οδοντίατρο

Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας δύο φορές το χρόνο, αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα στόμα που αντιμετωπίζει συχνά «μπελάδες» ή έχει «πονάκια» μπορεί να χρειάζεται οδοντιατρικό έλεγχο κάθε 3 μήνες, ενώ για ένα υγιές, μια φορά το χρόνο μπορεί να είναι αρκετή.

 

  1. Βουρτσίστε καλά αλλά και σωστά!

Το σωστό βούρτσισμα δεν σημαίνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας ασκώντας δύναμη με την οδοντόβουρτσα. Βουρτσίστε με απαλές κυκλικές κινήσεις για να αφαιρέσετε την πλάκα. Εάν η πλάκα επιμένει, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ουλίτιδα.

 

  1. Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα με χρονοδιάγραμμα

Ένα στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα μπορεί να μην είναι η ιδανική τεχνική  καθώς μπορεί να απομακρύνει το πολύτιμο φθόριο που έχει παραμείνει στα δόντια από την οδοντόκρεμα. Αν χρησιμοποιηθεί όμως αυτόνομα, μειώνει την ποσότητα οξέος στο στόμα, καθαρίζει τις περιοχές που είναι δύσκολο να βουρτσιστούν μέσα και γύρω από τα ούλα και θρέφει τα δόντια!

 

  1. Δοκιμάστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Η συνήθεια της τσίχλας μπορεί να φανεί χρήσιμη για να έχεις ένα υγιές χαμόγελο. Το μάσημα της τσίχλας αυξάνει τη ροή του σάλιου και έτσι, ξεπλένει τα σωματίδια τροφίμων αλλά και το οξύ από το στόμα!