3 girls taking a selfie

Συμβουλές Για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Οι κακές συνήθειες σας σάς στερούν ένα αστραφτερό χαμόγελο, γι’ αυτό μάθετε εδώ ποιες πρέπει να αλλάξετε και γιατί.

‘Η υγιές, νεανικό χαμόγελο ή κακές συνήθειες.

Διαλέξτε.

Δεν θέλετε να απαρνηθείτε το αστραφτερό, λαμπερό σας χαμόγελο που σας χαρίζει τα πιο ωραία κομπλιμέντα. Γι’ αυτό, μάλλον πρέπει να απαρνηθείτε τις αγαπημένες, πλην κακές, καθημερινές σας συνήθειες. Αν δεν σας πεhttps://blog.frezyderm.gr/stomatikh-ygieinh/symboules-stomatikhs-ygieinhs/2017/09/02/symboules-gia-ena-lampero-xamogelo/ρνάει απ’ το μυαλό ποιες είναι, είμαστε εδώ για να σας διαφωτίσουμε και να σας βοηθήσουμε να συνεχίσετε να χαμογελάτε.

 Σνακ με ζάχαρη και ποτά; Όχι, ευχαριστώ!

Μπισκότα, κεκάκια, καραμέλες… όσο εύκολα θα σας δελεάσουν, τόσο εύκολα θα σας δυσκολέψουν στη στοματική υγεία. Μεγάλη ζημιά όμως, μπορεί να προκαλέσουν και τα αναψυκτικών ή τα ενεργειακά ποτά, σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμη και το σιρόπι για το βήχα μπορεί να οδηγήσει στη φθορά των δοντιών, αν το παίρνουμε συχνά. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα σας κλείσει το μάτι ένα cupcake, χαμογελάστε του γλυκά και προσπεράστε το.

 Μάθε τον κανόνα «νεράκι».

Εφόσον αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και παγωμένο τσάι δεν είναι και οι καλύτεροι φίλοι των δοντιών σας, κάνετε το νερό κολλητό σου

και σώζετε το χαμόγελό σας! Όχι μόνο θα ενυδατώσετε τον οργανισμό σας αλλά θα ξεπλύνετε τα δόντια και τα ούλα σας από τα βακτήρια.

 Φαγωμένα νύχια ίσον «μαγκωμένο» χαμόγελο.

Δεν είναι κρίμα να χαλάει την εικόνα σας μια ανόητη συνήθεια; Κάθε φορά που τρώτε τα νύχια σας αναγκάζετε την κάτω σιαγόνα να πάρει θέση προς τα έξω, και σταδιακά αρχίζετε να πονάτε μόνιμα. Άσε που φθείρεται και το σμάλτο των δοντιών σας… Γι’ αυτό, χέρια έξω απ’ το στόμα τώρα κιόλας.

 Βούρτσισμα σαν χάδι. 

Δεν χρειάζεται να βάζετε όλο σας τη δύναμη στην οδοντόβουρτσα.

Το «βίαιο» βούρτσισμα όχι μόνο διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών αυξάνοντας την πιθανότητα φθοράς τους αλλά μπορεί να κάνει τα ούλα να υποχωρήσουν και να αφήσουν τις ρίζες εκτεθειμένες. «Απαλά». Αυτή είναι η λέξη κλειδί.

 Τα πολλά οξέα οξύνουν το πρόβλημα. 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman brushing her teeth
Ποιο είναι το σωστό βούρτσισμα δοντιών;

Σίγουρα έχετε ακούσει για το όξινο πορτοκάλι που δυσκολεύει όσους

πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έχουν γενικά στομαχικά προβλήματα. Είναι όμως ώρα να μάθετε ότι οι όξινες τροφές καταναλώνουν διαβρώνουν και το σμάλτο. Γι’ αυτό, με φειδώ τα εσπεριδοειδή, οι χυμοί, το ανθρακούχο νερό ακόμη και με κάποιες σως που χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας.

 Ποιος είπε ότι τα δόντια είναι ανοιχτήρι ή ψαλίδι; 

Δεν ξεχνιέται εύκολα εκείνος ο φίλος σας που άνοιγε τα μπουκάλια της μπύρας με τα δόντια. Αλλά… σε τι φάση είναι αλήθεια τώρα το χαμόγελό του; Θυμηθείτε πως τα δόντια μας σχεδιάστηκαν μόνο για να μασάμε. Σίγουρα όχι για να γίνουν αυτοσχέδιο ανοιχτήρι ή ψαλίδι για να κόψουμε γρήγορα την ετικέτα απ’ τα καινούργια μας ρούχα. Εξάλλου, αν ραγίσουν ή σπάσουν αποχρωματίζονται και φθείρονται. Μήπως να βγάλετε την εργαλειοθήκη απ’ το ντουλάπι;

 Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τη στοματική υγεία!

Περιττό να απαριθμήσουμε τις βλάβες που προκαλεί γενικότερα στην υγεία σας το κάπνισμα. Αλλά καιρός να μάθετε τι αντίκτυπο έχει και στη στοματική σας υγεία. Αν είστε τυχεροί, τη γλιτώνετε απλώς με μια δυσάρεστη αναπνοή που προκαλούν τα χημικά που περιέχει ο καπνός και με επίμονους λεκέδες στα δόντια. Μπορεί όμως να δείτε να αυξάνονται η πλάκα και τα βακτήρια, να αδυνατίζουν τα ούλα και τελικά τα δόντια να χαλαρώνουν και να πέφτουν. Και βέβαια, κρύβεται πάντα ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του στόματος.

 Παγάκια για την όρεξη; 

Το ποτό σας τελείωσε αλλά το παγάκι που έφθασε στα χείλη σας με την τελευταία ρουφηξιά μόλις προσγειώθηκε στο στόμα σας. Κακώς! Η μάσηση πάγου είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες ραγίσματος ή σπασίματος των δοντιών. Επιπλέον, αν συνεχίσετε να τρώτε παγάκια, θα πονέσουν οι σιαγόνες σας και τα δόντια σας θα γίνουν ακόμα πιο ευαίσθητα. Άρα… «παγώστε» μόνιμα αυτή τη βλαβερή σας συνήθεια!

 Παιδικά δοντάκια: Επειδή το πριν κάνει το μετά…

Προσέχουμε τα δόντια μας ως παιδιά για να παραμείνουν έτσι κι όταν γίνουμε… μεγάλα παιδιά. Μην σας ξεγελά πως τα παιδικά δόντια τα αλλάζουμε. Πρέπει να τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Αν, για παράδειγμα, αφαιρεθεί ένα δοντάκι πριν την ώρα του λόγω

φθοράς, μπορεί να επηρεαστεί ο χώρος που θα μείνει για την ανάπτυξη του νέου δοντιού αλλά και ο χώρος για τα υπόλοιπα δόντια. Το αποτέλεσμα; Να μη «γλιτώνουμε» αυτό που τρέμουμε περισσότερο απ’ όλα: το χαμόγελο à la σιδεράκια!

Χαμογ..ελάτε λοιπόν! Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δεν θα χάσετε. Τουλάχιστον το ακαταμάχητο χαμόγελό σας!