woman with yellow sweater praying

Κακοσμία Στόματος: Αντιμετώπιση

Η κακοσμία του στόματος είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τους γύρω μας. Έχει δε καταστρέψει αμέτρητες σχέσεις.

Ευτυχώς όμως, όταν κάποιος μπει στον κόπο να μας γνωστοποιήσει το πρόβλημα, μπορούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Τι βοηθάει; Η καλή στοματική υγιεινή και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, εκτός κι αν υπάρχουν υποκειμενικές συνθήκες ή άλλοι παράγοντες όπως συγκεκριμένα φάρμακα και τρόφιμα που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Μυρίζει το στόμα μου;

Η κακή αναπνοή προκαλείται συχνά από τη συσσώρευση των βακτηρίων στο στόμα που δημιουργούν φλεγμονή η οποία εκπέμπει οσμές ή αέρια που μυρίζουν σαν θείο, ή ακόμη χειρότερα.

Ο καθένας μας μπορεί να έχει άσχημη αναπνοή όταν, για παράδειγμα, σηκωθεί από το κρεβάτι του το πρωί. Για να διαπιστώσετε όμως αν το φαινόμενο είναι μόνιμο, ζητήστε βοήθεια από έναν έμπιστο φίλο ή συγγενή.

Υπάρχει βέβαια κι ένας άλλος τρόπος για να το μάθετε, χωρίς να εκτεθείτε. Μυρίστε μόνοι σας το οδοντικό νήμα αφού το χρησιμοποιήσετε. ‘Αν το νήμα μυρίζει ή υπάρχει αίμα σε αυτό, τότε μάλλον υπάρχουν και δυσάρεστες οσμές στο στόμα σας.

Τι προξενεί τη δυσάρεστη αναπνοή;

Σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, το 80% των περιπτώσεων κακής αναπνοής οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή. Για παράδειγμα, οι ασθένειες των ούλων προξενούν δυσάρεστη αναπνοή. Παρομοίως και οι αμυγδαλές που παγιδεύουν υπολείμματα τροφίμων, καθώς και τα χαλασμένα σφραγίσματα και τα βρώμικα δόντια.

Άλλες παθήσεις όπως διαβήτης, ηπατική νόσος, λοιμώξεις του αναπνευστικού και χρόνια βρογχίτιδα, επίσης δυσκολεύουν τα πράγματα. Άλλες αιτίες κακοσμίας του στόματος μπορεί να είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η οπισθορρινική καταρροή.

Δες τα προϊόντα στοματικής υγιεινής της FREZYDERM.

Δείτε τον οδοντίατρό σας. Φροντίστε τα δόντια και τα ούλα σας

Επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας κάθε έξι μήνες ή τουλάχιστον κάθε χρόνο; Βουρτσίζετε τα δόντια μετά από κάθε γεύμα ή τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα για να μειωθούν τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία;

Η καλύτερη λύση είναι η χρήση οδοντόπαστας με καινοτόμο τεχνολογία ενεργού πολυμερούς, που εγκλωβίζει τα ενεργά συστατικά της και προσκολλάται στη στοματική κοιλότητα, ώστε να ενισχύει αλλά και να παρατείνει τη διάρκεια δράσης τους. ‘Ετσι, όχι μόνο θα απομακρύνεται την πέτρα, θα καταπολεμήσετε την μικροβιακή πλάκα και θα προστατευθείτε από την τερηδόνα αλλά θα έχετε ευχάριστη, δροσερή αναπνοή για πολύ περισσότερο.

Ενώ το βούρτσισμα με συμβατική οδοντόβουρτσα λειτουργεί εξίσου καλά όταν γίνεται σωστά, στην περίπτωση της κακοσμίας του στόματος συνιστάται η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν χρονόμετρο και δυστυχώς η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν βουρτσίζει τα δόντια όσο χρειάζεται.

Δεύτερον, γιατί οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ομοιόμορφη κίνηση, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας πιο αποτελεσματικά.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman and little girl washing teeth
Καλή Στοματική Υγιεινή: Γιατί την Χρειάζονται Μικροί & Μεγάλοι

Κάποια στοματικά διαλύματα ή πλύσεις στόματος μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας και τη μείωση των βακτηριδίων που προκαλούν πλάκα και κακή αναπνοή. Το στοματικό διάλυμα που θα επιλέξουμε πρέπει να ενισχύει τη στοματική φυσιολογική χλωρίδα και να μειώνει τις φλεγμονές.

Προσοχή στη διατροφή.

Το τι τρώτε επηρεάζει το τι εκπνέετε. Όταν το φαγητό χωνεύεται, τα συστατικά του απορροφούνται στο αίμα και στη συνέχεια αποβάλλονται από τους πνεύμονες κατά την αναπνοή.

Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα και τακτικά γεύματα. Ορισμένες δίαιτες, “ακραίες” νηστείες και η πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, μπορούν να προξενήσουν δυσάρεστη αναπνοή.

Προτιμήστε ωμά καρότα, σέλινο, ή μήλο για σνακ που καθαρίζουν το στόμα από τα υπολείμματα.

Αποφύγετε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, και άλλα πικάντικα τρόφιμα. Όσοι καταναλώνουν σκόρδο τακτικά, δεν αποκτούν μόνο χρόνια κακοσμία στόματος αλλά και κακή οσμή σώματος.

5 συμβουλές για καθαρή αναπνοή, παντού και πάντα.

• Μείνετε ενυδατωμένοι. Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα, πιείτε πολύ νερό. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία του καθαρισμού από τα επιβλαβή βακτηρίδια και τα υπολείμματα τροφής ανάμεσα στα δόντια σας.

• Μην πίνετε πολύ καφέ. Ο καφές έχει “σκληρή” μυρωδιά που δεν φεύγει εύκολα από τη γλώσσα. Προτιμήστε βότανα όπως το πράσινο τσάι.

• Μην καπνίζετε. Τα προϊόντα καπνού κάνουν κακό στην αναπνοή σας.

• Μειώστε το αλκοόλ. Προκαλεί ξηροστομία ενώ σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί κακοσμία αναπνοής για 8 έως 10 ώρες.

• Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη 20 λεπτά μετά από κάθε γεύμα. Βοηθά στη ροή του σάλιου και χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Δες τα προϊόντα στοματική υγιεινής της FREZYDERM.