couple eating ice cream

Ευαισθησία Στα Δόντια: Απολαύστε Χωρίς Φόβο

Μήπως έχετε ευαίσθητα δόντια και η λαχτάρα σας για παγωτό, smoothies, τσάι, ακόμη και τον καθημερινό πρωινό ζεστό καφέ σας αποβαίνει συχνά επώδυνη;

Οι ειδικοί στη στοματική υγεία υποστηρίζουν ότι η βασική αιτία των ευαίσθητων δοντιών εξακολουθεί να είναι ο λάθος τρόπος φροντίδας τους, και πως αν διορθώσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες τότε θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιλύσουμε το πρόβλημά μας, ξεχνώντας την απογοήτευση κατά τις καθημερινές μικρές απολαύσεις!

Δυστυχώς, για κάποιους, η ευαισθησία είναι γενετική, την κληρονόμησαν δηλαδή από τους γονείς τους. Ωστόσο, στους περισσότερους ασθενείς, η ευαισθησία προκαλείται από τη φθορά του σμάλτου των δοντιών που προστατεύει τα νεύρα μέσα σε κάθε δόντι. Με λιγότερη προστασία, αυτά τα νεύρα ενεργοποιούνται από τις ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας. Η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η τερηδόνα αποτελούν επίσης αιτίες της ευαισθησίας μας.

Πώς όμως μπορούμε να σώσουμε το σμάλτο των δοντιών μας ώστε να αποφύγουμε τη δυσάρεστη εμπειρία του πόνου κάθε φορά που δοκιμάζουμε κρύο, ζεστό, ξινό ή γλυκό;

Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσουμε σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αποφεύγουμε τις όξινες τροφές, τα αναψυκτικά και τα ποτά και να πίνουμε άφθονο νερό.

Αν τρίβουμε τα δόντια μας κατά τον ύπνο ή σε περιόδους έντονου στρες καλό είναι να ζητήσουμε από τον οδοντίατρό μας να μας φτιάξει ειδικό μασελάκι.

Η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας μπορεί να φθείρει ακόμα περισσότερο το σμάλτο γι αυτό και την αποφεύγουμε. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με ήπιες κυκλικές κινήσεις και όχι οριζόντια. Αν έχουμε καταναλώσει όξινες τροφές (π.χ. ξίδι, λεμόνι), περιμένουμε να περάσει μία ώρα μέχρι το επόμενο βούρτσισμα. Τέτοιου είδους τροφές αποδυναμώνουν το σμάλτο και το βούρτσισμα αμέσως μετά, το βλάπτει ακόμη περισσότερο.

Αν η ζημιά έχει ήδη γίνει, και είναι αργά για να λάβουμε προληπτικά μέτρα κατά των ευαίσθητων δοντιών, τότε μπορούμε να μειώσουμε την ευαισθησία τους, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη οδοντόπαστα για το πρόβλημά μας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman in pain holding a cup
Έχετε ευαίσθητα δόντια: Τι τρώτε;

Η οδοντόπαστα αυτή πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με οργανικό άλας καλίου, ένα συστατικό που μειώνει πραγματικά την ευαισθησία στις νευρικές ίνες, όταν αυτές έρχονται σε επαφή με κρύες, ζεστές και όξινες τροφές και ροφήματα, όταν έχουμε έντονη μάσηση ή εισπνοή κρύου αέρα.

Μετά το βούρτσισμα των δοντιών συνιστάται η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος που επίσης περιέχει οργανικό άλας καλίου. Το φθόριο θα ενισχύσει την επιφάνεια του δοντιού αποτρέποντας την περαιτέρω φθορά, και το κάλιο θα μας ανακουφίσει από τον πόνο, επιτρέποντας την άφοβη κατανάλωση των αγαπημένων μας εδεσμάτων.

Επιπλέον, η καθημερινή λήψη προβιοτικών για την εξυγίανση της φυσιολογικής χλωρίδας τους στόματος αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που συνδέονται με την τερηδόνα, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, εξαλείφοντας οποιαδήποτε άλλη αιτία μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια μας.

Έτσι θα βελτιώσουμε αισθητά τη στοματική μας υγεία και θα μπορούμε και πάλι να απολαύσουμε τους μικρούς καθημερινούς πειρασμούς στο πιάτο ή το ποτήρι μας, χωρίς φόβο και κυρίως χωρίς … πόνο!