young woman tests her insulline levels in her blood

Συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη και Αντιμετώπιση

Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Μάθετε εδώ περισσότερα για τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της πάθησης αυτής.

Βρήκαμε αφορμή για να μιλήσουμε για την αιτία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, εξηγούμε πώς ο διαβήτης συνδέεται με το χαμόγελό μας και γιατί είναι μία από τις βασικές αιτίες κακής στοματικής υγείας.

Όταν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος… του στόματός σας.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένo: οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν νοσήματα και φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας. Μιλάμε για 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Αντίθετα, όσοι έχουν καλά ρυθμισμένο διαβήτη, βλέπουν την περιοδοντίτιδα να εξελίσσεται πολύ πιο αργά στο στόμα τους.

Πώς επιδρά όμως στην πράξη ο διαβήτης στη στοματική μας υγεία; Είναι απλό: εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη δράση των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας που οδηγούν έτσι σε μολύνσεις.

Λειτουργεί και αντίστροφα όμως: η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του διαβήτη. Σειρά μελετών έχει δείξει ότι παθήσεις του στόματος, όπως η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα επιβαρύνουν τον σακχαρώδη διαβήτη.

Σημάδια SOS

Ξηροστομία, τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, αλλαγή γεύσης… αν εντοπίσατε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα στο στόμα σας και πάσχετε από διαβήτη, τότε ίσως υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους. Για την ακρίβεια, τα συνηθέστερα προβλήματα στοματικής υγείας που εμφανίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι:

 

Mυκητιασιακές και άλλες λοιμώξεις (καντιντίαση, ομαλός λειχήνας)

Μειωμένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων

Τσούξιμο στη γλώσσα

Δόντια που αρχίζουν να χαλάνε

Συχνή αιμορραγία κατά το βούρτσισμα

Μια αίσθηση ότι το φαγητό είναι άγευστο

Λευκή κρούστα στο εσωτερικό μάγουλο.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman smiling
Κακοσμία Στόματος Λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη

Αντιληφθήκατε έγκαιρα τα ύποπτα σημάδια του διαβήτη στο στόμα σας; Κάνατε το πρώτο θετικό βήμα για να προστατεύσετε το χαμόγελό σας. Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε πως δεν χρειάζεται πανικός.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν… υποτροπιάσουν, προστατεύουν.

Το ότι έχετε διαβήτη, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αποδεχθείτε πως θα ζείτε για μια ζωή με ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Αντίθετα, αν προνοήσετε, θα βελτιώσετε σημαντικά την επίδραση της νόσου στη στοματική σας υγεία.

Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου

Όπως είπαμε, η σχέση διαβήτη-στοματικών φλεγμονών είναι ένας αλληλεξαρτώμενος φαύλος κύκλος που αν δεν κοπεί, γίνονται δυσκολότερη τόσο η προστασία της στοματικής κοιλότητας όσο και ο έλεγχος της νόσου.

Ελέγξτε τη μικροβιακή πλάκα

Η μικροβιακή πλάκα συσσωρεύεται στις επιφάνειες των δοντιών μετά από κάθε γεύμα. Όσο περισσότερο μένει εκεί, τόσο προκαλεί φλεγμονές των ούλων. Ένας τακτικός καθαρισμός στον οδοντίατρο θα την περιορίσει αρκετά.

Σταματήστε το κάπνισμα

Έχει αποδειχθεί πως στους καπνιστές υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να επιδεινωθούν οι νόσοι των ούλων.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας

Επιπλέον, ενημερώστε τον ότι έχετε διαβήτη και συζητήστε μαζί του τις εξελίξεις της υγείας σας για να σας καθοδηγήσει στην ενδεδειγμένη οδοντιατρική θεραπεία.

Φροντίστε καθημερινά τη στοματική σας υγεία

Πέρα από το σωστό και τακτικό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος που είναι αναγκαία, μια εξειδικευμένη φροντίδα για το στόμα του διαβητικού είναι η κίνηση ματ για να περιορίσετε το πρόβλημα. Εμπιστευτείτε την καινοτόμο σειρά στοματικής υγιεινής για διαβητικούς της FREZYDERM και οι συνέπειες της αύξησης γλυκόζης στη στοματική κοιλότητά σας θα μειωθούν θεαματικά.

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι αμελητέο: μην περιμένετε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη -μία και μόνο μέρα τον χρόνο- για να θυμηθείτε να προστατεύσετε το στόμα σας από τα σημάδια της νόσου. Έχετε άλλες 364 για να γεμίσετε το ημερολόγιο με υπενθυμίσεις και τη ζωή σας με.. υγιή χαμόγελα!