granny mom and daughter smiling

Στοματική Υγιεινή & Λαμπερό Χαμόγελο Σε Κάθε Ηλικία

Ποια είναι άραγε τα μυστικά που κρύβει ένα λαμπερό και νεανικό χαμόγελο; Πώς μπορεί το χαμόγελό μας να είναι αξιοπρόσεκτο σε κάθε ηλικία;

Συχνά το φούσκωμα, η ευερεθιστότητα, η αλλαγή στη διάθεση και οι εξάψεις στις γυναίκες αποδίδονται στις ορμόνες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ορμόνες θεωρούνται υπεύθυνες και για τις αλλαγές στη στοματική υγεία. Η εφηβεία, η εμμηνόρροια, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση βάζουν τη δική τους πινελιά στο χαμόγελο κάθε γυναίκας.

Κατά την εφηβεία, οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορούν να κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα και να παρουσιαστεί ουλίτιδα. Τα ούλα αποκτούν πιο κόκκινο χρώμα από το φυσιολογικό, διογκώνονται και κατά καιρούς αιμορραγούν. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι γυναίκες που έχουν την τάση να αναπτύσσουν επιχείλιο έρπητα, συχνά επανεμφανίζουν το φαινόμενο κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου.

Η ανάπτυξη ουλίτιδας είναι συχνή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η χημική σύνθεση του σάλιου αλλάζει, μειώνοντας έτσι την αντιμικροβιακή του ικανότητα. Μερικές φορές, η κατάσταση χειροτερεύει καθώς οι έγκυες γυναίκες αποφεύγουν τους οδοντιατρικούς ελέγχους από φόβο μήπως η θεραπεία βλάψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Στην πραγματικότητα, όμως, τα χαλασμένα δόντια που δεν υπόκεινται σε θεραπεία είναι αυτά που μπορούν να θέσουν τη μητέρα και το μωρό της σε κίνδυνο για κάποιου είδους μόλυνση.

Η ξηροστομία είναι άλλο ένα συχνό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι η μείωση παραγωγής σάλιου μας κάνει περισσότερο ευάλωτους στην τερηδόνα, είναι σημαντικό να ζητήσουμε τη βοήθεια οδοντιάτρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η εμμηνόπαυση, τέλος, μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα στοματικά προβλήματα και συμπτώματα που περιλαμβάνουν την ξηροστομία, την αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης, ακόμη και τον πόνο στα δόντια και τα ούλα. Επιπρόσθετα, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο απώλειας οστών λόγω οστεοπόρωσης, μείωση δηλαδή της οστικής μάζας που επηρεάζει και τα ούλα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

man with bad breath
Κακοσμία Στόματος και πού οφείλεται!

Οι ασθενείς με τέτοιου είδους συμπτώματα πρέπει να συμβουλευτούν τον οδοντίατρό τους προκειμένου να αποκλείσουν οποιαδήποτε άλλη αιτία του προβλήματος και να λάβουν τις απαραίτητες συστάσεις για θεραπεία.

Σημαντικότερη από την θεραπεία σε κάθε περίπτωση πάντως είναι η πρόληψη. Η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη σε κάθε φάση της ζωής μιας γυναίκας, καθώς όσο πιο πολύ φροντίζουμε τα δόντια μας, τόσο πιο μακριά κρατάμε το ενδεχόμενο διατάραξης της στοματικής μας υγείας από άλλους παράγοντες.

Εξατομικευμένα προϊόντα, δηλαδή οδοντόπαστα και στοματικό διάλυμα μπορούν να προστατεύσουν και να διατηρήσουν λαμπερό το χαμόγελο κάθε γυναίκας σε οποιαδήποτε ηλικία. Ιδιαίτερα όμως κατά τη μητρότητα, την πιο όμορφη περίοδο στη ζωή της, επιβάλλεται η χρήση ειδικής οδοντόπαστας για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, με δραστικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές.