couple smiling

Μπορεί ένα αθώο φιλί να κάνει κακό στην υγεία;

Ναι, απαντούν οι ειδικοί, αφού είναι ικανό να μεταφέρει στο ζευγάρι περισσότερους από 500 διαφορετικούς τύπους μικροβίων και ιών που ευθύνονται για διάφορες ασθένειες!

Το να μην γνωρίζουμε μάλιστα ποιον φιλάμε μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο για την υγεία μας με το να έχουμε διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους…

Να λοιπόν τι μπορούμε να πάθουμε με ένα και μόνο φιλί:

Επιχείλιος έρπης

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από τον ιό του έρπητα και εμφανίζεται με μικροσκοπικές, διαυγείς, γεμάτες υγρό φουσκάλες που σχηματίζονται γύρω από το στόμα και τα χείλη. Οι πληγές αυτές είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, ειδικά εάν διαρρέουν υγρό. Γι αυτό καλό είναι όταν κάποιος έχει ορατές πληγές κοντά στα χείλη να αποφεύγει την πολύ προσωπική επαφή.

 Κρυολόγημα και ιός της γρίπης

Αν νιώθετε ότι έχετε κρυώσει ή ότι σας “περιτριγυρίζει” γρίπη καλύτερα να αποφύγετε τις πολλές διαχύσεις με το ταίρι σας… Ο ιός της γρίπης, κυρίως, μεταδίδεται πολύ εύκολα με το σάλιο και τις ρινικές εκκρίσεις.

 Λοιμώδης Μονοπυρήνωση

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση οφείλεται σε έναν ιό που μοιάζει με αυτόν του έρπητα και μεταδίδεται κυρίως με το φιλί, γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και «νόσος του φιλιού». Μπορεί όμως να μεταδοθεί και με το φαγητό, το ποτήρι και τα υπόλοιπα σκεύη ή τα καλαμάκια που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Προτιμά τους εφήβους λόγω μειωμένης αντίστασης και διαβίωσης σε κλειστούς χώρους με άλλους νέους.

Προκαλεί αρχικά κόπωση, ανορεξία, αδιαθεσία και στη συνέχεια εκδηλώνεται πυρετός, πονόλαιμος και διόγκωση των αδένων. Το συκώτι και ο σπλήνας διογκώνονται επίσης και επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος περίπου ένα μήνα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Tα πιο πολλά συμπτώματα που συνδέονται με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση κάνουν δύσκολη τη διάγνωσή της, επειδή, μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος. Όταν όμως επιμένουν πάνω από μία εβδομάδα, θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, όπως απόφραξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών, λόγω διόγκωσης των αμυγδαλών και των λεμφαδένων ή ρήξη σπληνός η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Οι παραπάνω είναι μόνο οι εμφανείς κίνδυνοι που θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία μας μέσω ενός φιλιού, γιατί η αλήθεια είναι ότι μπορεί κάποιος να φαίνεται υγιής αλλά ποτέ δεν ξέρουμε πραγματικά τι είδους ασθένειες μπορεί να μεταφέρει…

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman holds a heart
Δόντια Και Καρδία: Πως Επηρεάζουν Τη Λειτουργία Της

Ωστόσο, αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε υγιείς – τα φιλιά μπορούν να ωφελήσουν την στοματική υγεία σας αυξάνοντας την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο βοηθά στην απόπλυση των σωματιδίων τροφίμων, των βακτηρίων και των επιβλαβών οξέων που προκαλούν φθορά στα δόντια.

Πώς θα κάνουμε λοιπόν τα φιλιά μας δροσερά και ακίνδυνα;

Αποφεύγοντας τα πικάντικα τρόφιμα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον καφέ. Οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να ανιχνευθούν στην αναπνοή ενός ατόμου για έως και 72 ώρες μετά την πέψη.

Ακολουθώντας πιστά του κανόνες στοματικής υγιεινής:  Βουρτσίζοντας τα δόντια, τη γλώσσα και τις παρειές τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με εξατομικευμένη οδοντόπαστα ανάλογα με τις ανάγκες μας. Χρησιμοποιώντας στοματικό διάλυμα με ισχυρό συνδυασμό ενεργών συστατικών και φυτικών εκχυλισμάτων που απομακρύνουν τη μικροβιακή πλάκα, επαναφέρουν και διατηρούν τη χλωρίδα του στόματος ώστε να μην ευνοούνται παθήσεις δοντιών και ούλων και συμβάλουν στον έλεγχο των φλεγμονών.

Μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα για να απομακρύνουμε τα σωματίδια τροφίμων που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια.

Χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα καθημερινά.

Λαμβάνοντας προβιοτικά που εξυγιαίνουν τη στοματική χλωρίδα και αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

‘Ετσι θα είμαστε πάντα έτοιμοι για πολλά, πολλά υγιή φιλιά που δυναμώνουν τον έρωτα!