friends eating sandwiches on the beach

Πως Επηρεάζεται Η Στοματική Υγεία Των Εφήβων;

Οι σημερινοί έφηβοι συνηθίζουν, λόγω των εξοντωτικών ωραρίων σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες να βρίσκουν γρήγορες λύσεις προκειμένου να «ξεγελάσουν» την πείνα τους, καταναλώνοντας κυρίως σνακ σε μορφή μπάρας και ανθρακούχα ποτά. Η συνήθεια αυτή μπορεί να τους κρατά συνεχώς σε εγρήγορση, ωστόσο απειλούνται με μόνιμη βλάβη στην στοματική αλλά και τη γενικότερη υγεία τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πρόωρη απώλεια του σμάλτου των δοντιών και η αποδυνάμωση της συνολικής δομής των δοντιών είναι δύο καταστροφικές στοματικές επιπτώσεις της κακής διατροφής των εφήβων, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να αντιστραφεί αργότερα στη ζωή τους.

Η εφηβεία είναι η περίοδος αιχμής αναφορικά με την ανάπτυξη των οστών. Τα θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα είναι απολύτως απαραίτητα για να τροφοδοτήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες του σώματος και να ενισχύσουν τα δόντια και τα οστά. Ωστόσο υπερισχύει η κατανάλωση αεριούχων και ενεργειακών ποτών γεμάτων σάκχαρα και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που εκτοπίζουν την υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει γάλα, φρούτα και λαχανικά.

Η υγεία των δοντιών στους εφήβους βρίσκεται σε απειλή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί παγκοσμίως με εκθέσεις, που δείχνουν ότι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, είναι μια από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη αιτία της αύξησης της φθοράς των δοντιών και της παχυσαρκίας.

Το φωσφορικό, κιτρικό, τρυγικό και ανθρακικό οξύ που περιέχουν τα ανθρακούχα ποτά, συνδέονται με την καταστροφή του σμάλτου των δοντιών και την πρόκληση φθοράς, που απαιτεί εκτεταμένη οδοντιατρική θεραπεία προκειμένου να προληφθεί η συνολική απώλεια των δοντιών.

Το φωσφορικό οξύ, ιδιαιτέρως, που βρίσκεται στα περισσότερα αναψυκτικά τύπου κόλα, κανονικά ή διαίτης, περιορίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και έχει άμεση επίδραση στην οστική πυκνότητα.

Tips προσαρμοσμένα στα μέτρα των εφήβων

• Καλό είναι να έχουμε στο σπίτι μια ποικιλία γρήγορων και υγιεινών σνακ για το κολατσιό των παιδιών μας, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και γιαούρτια. Ένα καλάθι με υγιεινά σνακ πάνω στο τραπέζι ή σε ξεχωριστό ράφι του ψυγείου ενθαρρύνει το παιδί να κάνει, μόνο του, την υγιεινή του επιλογή.

• Δεν προσφέρουμε ποτά με γλυκαντικές ουσίες, όπως αναψυκτικά, σε συνδυασμό με κολατσιό, καθώς προκαλούν μεγάλη φθορά στα δόντια και γενικότερα στην υγεία.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman flossing
Φροντίδα Δοντιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

• Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για σνακ.

Η σημασία της πρόληψης

Οι «κακές» συνήθειες στη διατροφική καθημερινότητα των νέων κάνει επιτακτική την ανάγκη της πρόληψης, όχι μόνο με συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο αλλά και με την σωστή καθημερινή φροντίδα της στοματικής υγιεινής με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων.

Η χρήση εξειδικευμένης οδοντόκρεμας κατά της πλάκας, της πέτρας και της τερηδόνας είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση αφού αποτρέπει τη δημιουργία μεμβράνης μικροβίων, προστατεύει και καταπολεμά τους εχθρούς των δοντιών και των ούλων. Το βούρτσισμα των δοντιών, πρέπει καθημερινά να συνοδεύεται από χρήση στοματικού διαλύματος με καινοτόμο ισχυρό συνδυασμό ενεργών συστατικών και φυτικών εκχυλισμάτων που προστατεύει από το σχηματισμό πλάκας και πέτρας. Συνιστάται επίσης η λήψη προβιοτικών που εξυγιαίνουν τη στοματική χλωρίδα και αναστέλλουν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών που συνδέονται με νόσους των δοντιών και των ούλων.

Δείτε τα προϊόντα για την Στοματική Υγιεινή της FREZYDERM.