woman smiling and brushing her teeth

Περιοδοντίτιδα: Τι είναι Και Όσα Πρέπει Να Ξέρετε

Περιοδοντίτιδα. Η άλλη επιστημονική ονομασία για την ασθένεια των ούλων ή αλλιώς «όταν το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται μία δυσάρεστη διαδικασία». Κι αυτό γιατί η περιοδοντίτιδα είναι μία φλεγμονή των ιστών γύρω από το δόντι που συχνά κάνει τα ούλα να συρρικνώνονται και να ματώνουν όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα. Και το εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για την πιο συχνή ασθένεια των ούλων, εμφανίζεται ακόμα συχνότερα και απ’ τη τερηδόνα! Στο Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα, οι γυναίκες στην ηλικία των 45 μόνο σε ποσοστό 60% δεν χρειάστηκε να αντικαταστήσουν μέρος της οδοντοστοιχίας τους, όταν εμφάνισαν κάποια πάθηση των ούλων.

 

Η περιοδοντίτιδα όμως δεν προκαλεί μόνο αιμορραγία αλλά και… περιέργεια. Ας δούμε αναλυτικά το πώς και το γιατί δημιουργείται σε τόσα πολλά στόματα σε όλον τον κόσμο.

 

Με μία λέξη

Ετυμολογικά, η λέξη περιοδοντίτιδα παραπέμπει σε κάτι που συμβαίνει «γύρω από» το δόντι.  Η κατάληξη «ίτιδα» χρησιμοποιείται πάντα στην Ιατρική για να περιγράψει μία φλεγμονή ή ασθένεια. Άρα, η περιοδοντίτιδα είναι μία ασθένεια που επηρεάζει περιμετρικά το δόντι.

 

 

Τα «ένοχα» σημάδια

Πρησμένα ούλα με φλεγμονή που συνήθως ματώνουν κατά το βούρτσισμα είναι αυτό που θα αντικρίσετε στον καθρέφτη αν πάσχετε από μία ασθένεια των ούλων. Αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως κακή αναπνοή (χαλίτωση), δόντια που χαλαρώνουν, απόστημα στα ούλα και υποχώρησή τους και μία μεταλλική γεύση στο στόμα.

 

 

Μία «αλυσιδωτή» αντίδραση

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί για χίλους δύο λόγους αλλά η κακή στοματική υγιεινή είναι πάντα η Νο1 αιτία. Το γιατί έχει ενδιαφέρον: το στόμα μας είναι από τη φύση του γεμάτο βακτήρια και όταν αυτά συνδυάζονται με το σάλιο δημιουργείται μία κολλώδης μεμβράνη που ονομάζεται πλάκα και η οποία χτίζεται πάνω και γύρω απ’ το δόντι. Τα βακτήρια της πλάκας τρέφονται με τα υπολείμματα των υδατανθράκων (από σακχαρώδεις ή αμυλούχες τροφές)  και παράγουν με τη σειρά τους οξέα. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτά τα οξέα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Κάποια άλλα βακτήρια της πλάκας προκαλούν φλεγμονή στα ούλα που συνοδεύεται από οίδημα και αιμορραγία.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman on the dentist smiling
Περιοδοντίτιδα: Συμπτώματα Και Θεραπεία

Ποιος να προσέχει;

Όπως είπαμε, η συχνότητα που εμφανίζεται η περιοδοντίτιδα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Τόσο μεγάλη που στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, πλήττει 3 στους 4 ενήλικες άνω των 35. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμφανίζεται μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δυστυχώς, πάνω από το 50% των εφήβων έχουν μία μορφή ουλίτιδας. Και βέβαια, άλλη μία ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι καπνιστές. Το 50% των ασθενειών των ούλων στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται στο κάπνισμα. Γι’ αυτό, είναι ώρα να κόψετε το κάπνισμα πάνω απ’ όλα για να προστατεύσετε τη συνολικότερη υγεία σας αλλά και ειδικότερα τα ούλα σας.

 

 

Τι να κάνω;

Αρχικά, το καλύτερο που μπορείτε για τη στοματική σας υγιεινή. Με τη σωστή καθημερινή φροντίδα των δοντιών θα φροντίσετε παράλληλα και τα ούλα σας, μειώνοντας τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας.

Μία καλή οδοντόπαστα  ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες ενός στόματος με φλεγμονή είναι απαραίτητη.

Η Periodigum Toothpaste είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Είναι εμπλουτισμένη με χλωρεξιδίνη 0,1% (ένα ισχυρό αντιβακτηριδιακό που καταπολεμά την πλάκα), Βιοενεργό Πεπτίδιο και Υαλουρονικό Οξύ που βοηθά στη φυσική ανάπλαση των ούλων.  Επιπλέον, ενυδατώνει και περιποιείται τα ούλα. Βουρτσίστε τα δόντια σας πρωί-βράδυ, παράλληλα με τη χρήση οδοντικού νήματος και χρησιμοποιήστε ιδανικά το στοματικό διάλυμα της ίδιας σειράς που συγκεντρώνει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της οδοντόπαστας.

Και για έξτρα προστασία από τα προβλήματα ούλων, υπάρχει το Periodigum Chlorhexene Gel. Εφαρμόστε τοπικά 2-3 φορές τη μέρα, αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά και ύστερα μπορείτε να ξεπλύνετε. Όμως προσοχή: τα σκευάσματα χλωρεξιδίνης δεν είναι προληπτικής χρήσης αλλά μόνο για επικουρική αγωγή και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό, συμβουλευθείτε πρώτα τον οδοντίατρό σας.

 

Ένα πράγμα να θυμάστε μόνο: Όσο έχετε τη  γνώση, την πρόληψη και τη φροντίδα μέσα στο μυαλό σας, δεν θα έχετε την περιοδοντίτιδα μέσα στο στόμα σας.