5 woman hug each other

Πως Συνδέεται Η Περιοδοντίτιδα Με Καρκίνο του Μαστού

Πρόσφατη μελέτη της Αμερικάνικης Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου συμπεραίνει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πάσχουν από περιοδοντική νόσο διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη εξέτασε περιπτώσεις του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου σε περισσότερες από εβδομήντα χιλιάδες γυναίκες, για πάνω από επτά χρόνια και κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται στη συστηματική φλεγμονή που προέρχεται από τα μολυσμένα ούλα. Ακολούθως, τα βακτήρια από το στόμα εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα μέσω των ούλων, και επηρεάζουν τον ιστό του μαστού.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jo Freudenheim, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με την περιοδοντική νόσο ουσιαστικά υπάρχει ένα είδος γενικευμένης φλεγμονής στο σώμα. Και η φλεγμονή σχετίζεται με κάποια είδη καρκίνου όπως έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται και με άλλες σοβαρές ασθένειες όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, ο διαβήτης ακόμη και η άνοια”.

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται όταν η πλάκα, μία μεμβράνη που σχηματίζουν τα βακτήρια στην επιφάνεια των δοντιών, δεν απομακρύνεται από το στόμα σωστά. Τα πρώτα σημάδια της ασθένειας περιλαμβάνουν ήπια αιμορραγία κατά το βούρτσισμα και τη μάσηση και επίμονα κακή αναπνοή.

Εάν σε αυτό το στάδιο δεν αντιμετωπιστεί η ασθένεια, έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και τελικά αυτά να πέσουν ή να πρέπει να αφαιρεθούν.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε και να απομακρύνουμε τους κινδύνους της περιοδοντίτιδας είναι η πρόληψη μέσω της σωστής και αποτελεσματικής καθημερινής στοματικής υγιεινής.

Αυτό σημαίνει βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα κατά της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, της πέτρας και της τερηδόνας, αλλά και χρήση οδοντικού νήματος προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι έχουν αφαιρεθεί τα βακτήρια από όλες τις περιοχές του στόματος. Απαραίτητη είναι και η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος που προστατεύει από τη δημιουργία της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, της πέτρας και της τερηδόνας, αλλά και η λήψη προβιοτικών για τη διατήρηση και επαναφορά της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του στόματος.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman in front of her bathroom mirror brushes her teeth
Ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα; Τρόποι αντιμετώπισης!

Σε περίπτωση διαπίστωσης συμπτωμάτων ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο για ενδελεχή έλεγχο των δοντιών και των ούλων. Όσο πιο νωρίς αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τόσο πιο αποτελεσματική και γρήγορη θα είναι η θεραπεία.

Βέλτιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η θεραπεία περιλαμβάνει και την καθημερινή υγιεινή του στόματος με εξειδικευμένα προϊόντα κατά των συμπτωμάτων της περιοδοντίτιδας όπως οδοντόπαστα με ενεργά συστατικά που μειώνουν την οστική απώλεια και ενεργοποιούν τους οδοντικούς οστεοβλάστες, ενυδατώνουν και επουλώνουν τα ούλα και αντιμετωπίζουν την αιμορραγία. Επίσης συνιστάται η χρήση στοματικού διαλύματος που επιταχύνει την φυσική ανάπλαση των ούλων. Και σε αυτήν την περίπτωση, η λήψη προβιοτικών θα βοηθήσει στην γρηγορότερη επαναφορά της μικροβιακής χλωρίδας του στόματος.

Δες τα προϊόντα για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας της Frezyderm.