middle age couple hugs

Πως Να Προλάβετε Τη Περιοδοντική Νόσο

Η περιοδοντική νόσος είναι η επιστημονική ονομασία για όλες τις ασθένειες των ούλων, από την ουλίτιδα μέχρι την περιοδοντίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή και το πρήξιμο των ούλων ενώ η περιοδοντίτιδα είναι το τελευταίο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, όταν οι σύνδεσμοι ανάμεσα σε δόντια και οστά αλλά και τα ίδια τα οστά παρουσιάζουν φλεγμονή και λοίμωξη, που συνήθως οδηγεί σε απώλεια των δοντιών.

Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, η πορεία της νόσου έχει ως εξής:

Το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια. Η βλέννα που καλύπτει τα δόντια αναμιγνύεται με βακτήρια με αποτέλεσμα τον σχηματισμό πλάκας. Εάν η πλάκα δεν βουρτσίζεται καθημερινά ώστε να απομακρυνθεί, μετατρέπεται σε πέτρα. Η πέτρα προσελκύει περισσότερα βακτήρια και αυξάνεται.

Τα ούλα μολύνονται, χαλαρώνουν, υποχωρούν και δε στηρίζουν πλέον σωστά τα δόντια.

Ενώ η ουλίτιδα μπορεί να αντιστραφεί με καλύτερη στοματική υγιεινή και τακτικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς, αν δεν θεραπευτεί, πιθανότατα θα οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα. Η συνηθισμένη θεραπεία για την περιοδοντίτιδα περιλαμβάνει βαθύ καθαρισμό, αντιβιοτικά ακόμη και χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων και μοσχευμάτων ιστού σε σοβαρές περιπτώσεις.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε την περιοδοντίτιδα μακριά από το δικό μας στόμα αρκεί να ακολουθήσουμε τρεις βασικούς κανόνες: Σωστή διατροφή, αποφυγή προϊόντων καπνού και σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή.

  1. ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν πρόκειται για την υγεία μας, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, η διατροφή έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τις ασθένειες και να διατηρεί ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων. Ωστόσο η κακής ποιότητας διατροφή που συνηθίζεται σήμερα, δεν υποστηρίζει αυτή την ισορροπία και δεν εφοδιάζει τον οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μέταλλα που ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ένα υγιές στόμα απαιτεί ένα υγιές σώμα διότι σε ένα υγιές σώμα, τα κακά βακτήρια δεν είναι ανεξέλεγκτα να προκαλούν μόλυνση και ασθένειες. Γι αυτό:

• Αποφεύγουμε όλα τα τεχνητά συστατικά: χρωστικές, αρωματικές ουσίες, συντηρητικά

• Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

• Τρώμε φασόλια, καρύδια, και δημητριακά που απελευθερώνουν ένζυμα

• Φροντίζουμε τουλάχιστον το 80% της διατροφής μας να αποτελείται από ωμά φρούτα και λαχανικά – κυρίως πράσινα φυλλώδη

• Τρώμε ισορροπημένα καταναλώνοντας ωφέλιμα λιπαρά

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman on the dentist
Συμπτώματα Περιοδοντίτιδας & Λύση Αποριών

• Πίνουμε άφθονο νερό

• Αν παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα, βεβαιωνόμαστε ότι δεν είναι συνθετικά. Προτιμούμε τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά των τροφίμων, που αφομοιώνονται σωστά από το σώμα. Η βιταμίνη D, η βιταμίνη C, και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την υγεία των δοντιών.

• Εάν η διατροφή μας είναι όξινη, τα ούλα επηρεάζονται. Η ζάχαρη δημιουργεί όξινο ρΗ. Προκειμένου να ρυθμιστεί το ρΗ στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα θα τραβήξει ανόργανα άλατα- όπως ασβέστιο – από τα οστά και τους ιστούς.

 2. ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ

Διακόπτουμε το κάπνισμα το οποίο εισάγει ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξίνες που βλάπτουν τα ούλα και προκαλούν περιοδοντική νόσο.

 3. ΣΩΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ 

Για να διατηρήσουμε το στόμα μας καθαρό βουρτσίζουμε τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα μετά από κάθε γεύμα. Χρησιμοποιούμε οδοντόπαστα με καινοτόμο τεχνολογία που εγκλωβίζει τα ενεργά συστατικά της και προσκολλάται στην στοματική κοιλότητα ώστε να ενισχύει αλλά και να παρατείνει τη διάρκεια δράσης τους.

Η οδοντόκρεμά μας πρέπει να απομακρύνει την πέτρα, να καταπολεμά τη μικροβιακή πλάκα, να αποτρέπει τη δημιουργία μεμβράνης μικροβίων και να προστατεύει από την τερηδόνα. Απαραίτητη είναι και η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος με ενεργά συστατικά και φυτικά εκχυλίσματα που προστατεύει από το σχηματισμό πλάκας και πέτρας.

Αν παρουσιάσουμε συμπτώματα ουλίτιδας τότε επιτακτική είναι η χρήση εξειδικευμένης οδοντόπαστας και στοματικού διαλύματος που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την αιμορραγία.

Σε πιο σοβαρά συμπτώματα, επιλέγουμε προϊόντα (οδοντόπαστα, στοματικό διάλυμα και τζελ) κατά των συμπτωμάτων της περιοδοντίτιδας με εξειδικευμένη σύνθεση, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα, επιταχύνουν τη φυσική ανάπλαση των ούλων και συμβάλουν στην αποφυγή απώλειας των δοντιών.

Λαμβάνουμε καθημερινά προϊόντα με καλλιέργειες μικροοργανισμών, που αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης, αφού εξυγιαίνουν τη στοματική χλωρίδα και αναστέλλουν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών, που συνδέονται με νόσους των δοντιών και των ούλων.

Δείτε τα προϊόντα της FREZYDERM κατά των προβλημάτων των ούλων και της στοματικής κοιλότητας.