woman on the dentist smiling

Περιοδοντίτιδα: Συμπτώματα Και Θεραπεία

Εάν ο οδοντίατρός σας διέγνωσε περιοδοντική νόσο, μην ανησυχήσετε. Να ξέρετε ότι δε πρόκειται για κάποια σπάνια ασθένεια. Αρκετοί ενήλικες έχουν κάποια μορφή της νόσου. Μπορεί να πρόκειται για μια απλή φλεγμονή των ούλων ή για μια περισσότερο σύνθετη κατάσταση που καταλήγει σε ζημιά των οστών που στηρίζουν τα δόντια. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιού.

Tο αν η περιοδοντίτιδα θα θεραπευτεί πλήρως, αν θα επιβραδυνθεί, ή αν θα επιδεινωθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά και συχνά θα φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας, από τη διάγνωση και έπειτα.

Τι προκαλεί την ασθένεια των ούλων;

Το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια, μαζί με βλέννα και άλλα σωματίδια, σχηματίζουν μια κολλώδη, άχρωμη “πλάκα” στα δόντια. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μας βοηθούν να απαλλαγούμε από την πλάκα. ‘Αλλο ένα πρόβλημα των δοντιών είναι η πέτρα, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Η ουλίτιδα

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η πλάκα και η πέτρα μένουν στα δόντια, τόσο πιο επιβλαβείς γίνονται. Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή των ούλων που ονομάζεται “ουλίτιδα.” Στην ουλίτιδα, τα ούλα γίνονται κόκκινα, πρήζονται και αιμορραγούν εύκολα. Η ουλίτιδα είναι μια ήπια μορφή της ασθένειας των ούλων και συνήθως υποχωρεί με καθημερινό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο. Η ουλίτιδα δεν οδηγεί σε απώλεια των οστών και των ιστών που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Η περιοδοντίτιδα

Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε «περιοδοντίτιδα», που σημαίνει «φλεγμονή γύρω από το δόντι». Στην περιοδοντίτιδα, τα ούλα τραβιούνται μακριά από τα δόντια και δημιουργούν κενά, τους θύλακες, που μολύνονται. Η πλάκα μεγαλώνει κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, τα οστά, τα ούλα, και οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται. Τα δόντια τελικά χαλαρώνουν και πρέπει να αφαιρεθούν.

Δες τα προϊόντα της FREZYDERM κατά των προβλημάτων των ούλων και της στοματικής κοιλότητας.

Παράγοντες κινδύνου

Το κάπνισμα

Ήδη ξέρετε πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα. Εάν θέλετε όμως έναν ακόμη λόγο για να το κόψετε, ίσως θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για την επιτυχή θεραπεία της νόσου.

Οι ορμονικές αλλαγές σε γυναίκες

Αυτές οι αλλαγές κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα και ευνοούν την ανάπτυξη ουλίτιδας.

Ο διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου των ούλων.

Φάρμακα

Πολλά φάρμακα μειώνουν τη ροή του σάλιου, το οποίο έχει μια προστατευτική επίδραση στο στόμα. Χωρίς αρκετό σάλιο το στόμα είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις, καθώς και στην ασθένεια των ούλων. Κάποια άλλα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη υπερανάπτυξη των ιστών των ούλων, γεγονός που απειλεί την σταθερότητα και την καθαριότητα των δοντιών.

Γενετική προδιάθεση.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες των ούλων από άλλους, λόγω γενετικής προδιάθεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν παρουσιάζονται συμπτώματα της ασθένειας των ούλων πριν τα 30 ή τα 40 χρόνια. Οι άνδρες έχουν συχνότερα ουλίτιδα από τις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι οι έφηβοι σπάνια αναπτύσσουν περιοδοντίτιδα, πάσχουν συχνά από ουλίτιδα, την ηπιότερη μορφή της ασθένειας των ούλων.

Συμπτώματα

• Δυσάρεστη αναπνοή

• Κόκκινα ή πρησμένα ούλα

• Μαλακά ούλα που αιμορραγούν

• Επώδυνο μάσημα της τροφής

• Χαλαρά δόντια

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman smiling
Ουλίτιδα & Περιοδοντίτιδα: Η Σημασία Της Πρόληψης

• Ευαίσθητα δόντια

• Υποχώρηση των ούλων ή δόντια που φαίνονται “μακρύτερα” από πριν

Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος, που θα πρέπει να ελεγχθεί από οδοντίατρο.

Στην επίσκεψή σας ο οδοντίατρος θα πρέπει:

• Να καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας για τον εντοπισμό υποκείμενων παθήσεων ή παραγόντων κινδύνου (όπως το κάπνισμα), που μπορούν να συμβάλλουν στην ασθένεια των ούλων.

• Να εξετάσει τα ούλα σας και να επισημάνει τυχόν συμπτώματα της φλεγμονής.

• Να χρησιμοποιήσει ένα μικροσκοπικό χάρακα που ονομάζεται “ανιχνευτής” για να ελέγξει και να μετρήσει τυχόν χαλαρούς θύλακες. Σε ένα υγιές στόμα, το βάθος αυτών των θυλάκων είναι συνήθως μεταξύ 1 και 3 mm.

• Αν κρίνει ότι η ζημιά έχει προχωρήσει, θα πρέπει να σας βγάλει μια ακτινογραφία ώστε να δει αν υπάρχει οστική απώλεια.

• Να σας παραπέμψει σε περιοδοντολόγο, ειδικό στη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας των ούλων. Εκείνος θα μπορεί να σας παράσχει θεραπευτικές επιλογές που δεν διαθέτει ο οδοντίατρος.

Δες τα προϊόντα της FREZYDERM για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας που βελτιώνει τα συμπτώματά της.

Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντική νόσος;

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος της μόλυνσης. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την έκταση της νόσου, αλλά σε κάθε περίπτωση συνδυάζεται με σωστή καθημερινή φροντίδα του στόματος στο σπίτι.

Επιλέγουμε οδοντόκρεμα χλωρεξιδίνης που παράλληλα με την οδοντιατρική φροντίδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Είναι πιθανό ο οδοντίατρος να προτείνει και μια εξειδικευμένη αγωγή με gel χλωρεξιδίνης για να μειώσει τη φλεγμονή των ούλων. Η ιδανική οδοντόκρεμα για την περιοδοντική νόσο θα πρέπει να μειώνει τη φθορά της γνάθου με καινοτόμες πρώτες ύλες όπως τα βιομιμητκά ολιγοπεπτίδια. Ιδανικά συνδυάζουμε την οδοντόκρεμά μας και με φθοριούχο στοματικό διάλυμα εμπλουτισμένο με χλωρεξιδίνη, βιοενεργό πεπτίδιο και Υαλουρονικό Οξύ που επιταχύνει τη φυσική ανάπλαση των ούλων και συμβάλλει στην αποφυγή απώλειας των δοντιών. Απαραίτητη κρίνεται και η λήψη προβιοτικών που έχει θετικά αποτελέσματα στην εξυγίανση της στοματικής χλωρίδας ασθενών με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Βαθύς καθαρισμός

Ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος, αφαιρεί την πλάκα μέσω μιας μεθόδου καθαρισμού εις βάθος. Αφαιρεί την πέτρα πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων, “ξεφορτώνεται” τα τραχιά σημεία στη ρίζα του δοντιού όπου μαζεύονται μικρόβια, και βοηθά στην αφαίρεση των βακτηρίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απομακρύνει πλάκα και πέτρα με τη χρήση λέιζερ.

Χειρουργικές θεραπείες

• Επέμβαση μετατόπισης κρημνού

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν η φλεγμονή και οι βαθιοί θύλακες παραμένουν μετά από θεραπεία καθαρισμού και λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος μπορεί με χειρουργική επέμβαση να αφαιρέσει την πέτρα στους θύλακες ή να μειώσει τους περιοδοντικούς θύλακες για να κρατήσει την περιοχή καθαρή.

• Επέμβαση με μοσχεύματα οστών και ιστών.

Ο περιοδοντολόγος ή ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει διαδικασίες αναγέννησης ιστών, οστών, ή ούλων που χάθηκαν στην περιοδοντίτιδα.

Δεδομένου ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με βεβαιότητα το ποια μοσχεύματα θα έχουν επιτυχία μακροπρόθεσμα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το κατά πόσο η ασθένεια έχει προχωρήσει, το πόσο συνεπής είναι ο ασθενής με τη στοματική φροντίδα στο σπίτι, το κάπνισμα κλπ.

Πάντως, εάν δώσετε την απαραίτητη σημασία στη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής και στη σωστή διατροφή, η περιοδοντίτιδα δεν πρόκειται να είναι ποτέ σοβαρή αιτία ανησυχίας για εσάς και το χαμόγελό σας.

Δες τα προϊόντα της FREZYDERM για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας που βελτιώνει τα συμπτώματά της.