woman smiling

ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ;

Δεν είναι μόνο τα πρησμένα, κόκκινα ούλα. Ούτε η ελαφρά αιμορραγία. Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα κρύβουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία του στόματος και όχι μόνο.

 

  1. Μία αθόρυβη και ύπουλη καταστροφή

Μπορεί η καταστροφική πορεία της ουλίτιδας να μην είναι ορατή μεμιάς στο μάτι και να μην συνοδεύεται πάντα από πόνο αλλά εκεί ακριβώς έγκειται και η επικινδυνότητά της: στην αργή και σταθερή φθορά που επειδή δεν φαίνεται, ξεγελά για τις προθέσεις της. Οι οδοντίατροι περιγράφουν αυτήν τη διαδρομή ως εξής: η βλέννα που καλύπτει τα δόντια αναμειγνύεται με τα βακτήρια του στόματος, οδηγώντας στον σχηματισμό πλάκας. Όσο δεν απομακρύνεται καθημερινά η πλάκα με το βούρτσισμα, σταδιακά μετατρέπεται σε πέτρα που δεν μπορεί να απομακρυνθεί με την οδοντόβουρτσα αλλά μόνο με τη βοήθεια του οδοντιάτρου. Με την έλλειψη καθημερινής στοματική υγιεινής, έρχονται να προστεθούν στην πέτρα ακόμη περισσότερα στρώματα πλάκας, άρα ακόμη περισσότεροι παθογόνοι μικρο-οργανισμοί. Έτσι, τα ούλα μολύνονται και χαλαρώνουν και δεν στηρίζουν πλέον σωστά τα δόντια. Εάν αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί με καλύτερη στοματική υγιεινή και τακτικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς, η περιοδοντίτιδα θα είναι πιθανότατα το επόμενο στάδιο με αιμορραγία, φλεγμονή και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί ούτε αυτή, έχετε να χάσετε πολλά παραπάνω από το ζωηρό ροζ χρώμα των ούλων σας και τη φρέσκια σας αναπνοή.

 

  1. Η απώλεια που δεν θέλουμε να δούμε στον καθρέφτη

Στην περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή προχωράει σε βάθος. Πιο συγκεκριμένα τα μικρόβια και οι τοξίνες τους προχωρούν βαθύτερα κάτω από τα ούλα και μολύνουν το οστό που συγκρατεί τη ρίζα του δοντιού στη θέση του. Στη συνέχεια το οστό καταστρέφεται, τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια και σχηματίζεται ανάμεσά τους ένας κενός χώρος όπου τα παθογόνα μικρόβια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, καταστρέφοντας επιπλέον οστό. Αν η οστική απώλεια δεν αντιμετωπιστεί, χάνεται όλη η στήριξη του δοντιού και αυτό τελικά πέφτει. Και όλα αυτά, δεν θα συμβούν στη μακρινή τρίτη ηλικία, τότε που η οδοντική απώλεια θα ήταν αναμενόμενη αλλά θα συμβούν ακόμη και σε νεαρά άτομα ηλικίας 30 και 40 ετών που απλώς δεν έλαβαν έγκαιρα τα μέτρα τους, για να προστατεύσουν τα δόντια τους.

 

  1. Στην καρδιά του προβλήματος

Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος που δεν πρέπει να υποτιμάμε τις συνέπειες της περιοδοντίτιδας, έχει να κάνει με την υγεία του πιο ζωτικού οργάνου μας: την καρδιά. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως έρευνες έδειξαν πως τα βακτήρια που προκαλούν τις ασθένειες των ούλων μπορούν να προκαλέσουν και καρδιακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, αυτοί οι παθογόνοι μικρο-οργανισμοί περνούν από το στόμα στο αίμα μας. Έτσι, αναπτύσσονται βακτηριακές λοιμώξεις που εξαπλώνονται από τη στοματική κοιλότητα στην καρδιά με σοβαρά επακόλουθα στην υγεία της, όπως ενδοκαρδίτιδα, έμφραγμα, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.

 

Προσέχω για να έχω

Για να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να νιώσετε τις καταστροφικές επιπτώσεις της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας στο στόμα και τον οργανισμό σας, φροντίστε να τηρείτε δύο βασικές αρχές:

Θα σου αρέσει σίγουρα:

5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

 

  • Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρο.

Όσο φροντίζετε να κάνετε τον απαραίτητο καθαρισμό των δοντιών σας ανά 6μηνο, τόσο μειώνετε τις πιθανότητες να αφήσετε την πλάκα και την πέτρα να οδηγήσουν σε ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Όμως, ακόμη και αν οι παθήσεις των ούλων εμφάνισαν ήδη τα πρώτα σημάδια τους στο στόμα σας, ο οδοντίατρός σας θα μπορέσει με την κατάλληλη αγωγή, να προλάβει την επιδείνωσή τους.

 

  • Βάλτε τη σωστή στοματική φροντίδα στο καθημερινό πρόγραμμα.

Το να βουρτσίζετε τα δόντια σας μόνο το πρωί ή μόνο το βράδυ, δεν θα σας προστατεύσει αποτελεσματικά από τα βακτήρια που σιγά-σιγά οδηγούν στον σχηματισμό ουλίτιδας. Πρέπει να θυμάστε να τα πλένετε οπωσδήποτε 2 ή 3 φορές τη μέρα, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε μία κοινή οδοντόπαστα, πάλι δεν θα καταφέρετε το επιθυμητό στην προστασία των δοντιών και των ούλων σας. Για να προφυλαχθείτε ουσιαστικά και να αντιμετωπίσετε δραστικά την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, χρειάζεστε προϊόντα στοματικής φροντίδας που σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για να καταπολεμήσουν αυτές τις παθήσεις. H οδοντόπαστα και το στοματικό διάλυμα Gingivital

καταπολεμούν το βακτήριο Porphyromonas Gingivalis που προκαλεί την ουλίτιδα και αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή και την αιμορραγία των ούλων. Για τις περιπτώσεις, πάλι, που η ουλίτιδα προχώρησε και έφτασε σε στάδιο περιοδοντίτιδας, υπάρχει η σειρά Periodigum με καινοτόμο σύνθεση που αντιμετωπίζει τη μικροβιακή πλάκα, επιταχύνει τη φυσική ανάπλαση των ούλων και μειώνει την οστική απώλεια.

 Και τώρα που ξέρετε πως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα μόνο αθώες και ακίνδυνες παθήσεις των ούλων δεν είναι, μην τις αφήσετε να εκδηλωθούν στο στόμα σας. Καταπολεμήστε τες, πριν καν εμφανιστούν, με τα σωστά βήματα πρόληψης και υγιεινής και γλιτώστε απ’ τα χειρότερα, χωρίς αναβολές.