woman in front of her bathroom mirror brushes her teeth

Ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα; Τρόποι αντιμετώπισης!

Διαβάστε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τις περιοδοντικές νόσους, μεταξύ αυτών την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα;

Εντοπίζω και αντιμετωπίζω.

Κόκκινα, πρησμένα ούλα που ματώνουν με το βούρτσισμα ή με το οδοντικό νήμα, επίμονα κακή αναπνοή… ναι, έχετε συμπτώματα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας αλλά θυμηθείτε! Αν δεν χάσετε την ψυχραιμία σας, δεν θα χάσετε ούτε τα δόντια σας.

 Μου φαίνεται πως έχω ουλίτιδα

Αν υπάρχουν σημάδια, σίγουρα θα τα δείτε. Η ουλίτιδα ξεκινά όταν αναπτύσσονται βακτήρια στη στοματική κοιλότητα. Στα αρχικά της στάδια η πλάκα, μια κολλώδης, άχρωμη μεμβράνη από βακτήρια, υπολείμματα τροφίμων και σάλιο, μένει στα δόντια και τα ούλα και έτσι παράγονται οξέα που προκαλούν φλεγμονές. Παρότι τα ούλα είναι ερεθισμένα, τα δόντια εξακολουθούν να έχουν γερά στηρίγματα. Φτάνει να μην αγνοήσετε τα «καμπανάκια» και να κάνετε θεραπεία πριν προκληθεί μόνιμη βλάβη στο οστό της γνάθου ή στον συνδετικό ιστό που στηρίζει τα δόντια! Γιατί τότε, μιλάμε για το στάδιο β’.

 Τι εννοείτε η ουλίτιδα έγινε περιοδοντίτιδα;

Αν τα ούλα εξακολουθούν να είναι κόκκινα και πρησμένα και η αιμορραγία επιδεινώνεται, μάλλον έχετε περιοδοντίτιδα. Υπάρχει βέβαια πάντα και η περίπτωση να ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία ασθενών με αόρατα συμπτώματα. Πάντως, μη μείνετε με σταυρωμένα χέρια, αν δείτε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:

Αλλαγή στις αποστάσεις μεταξύ των δοντιών  που προκαλούνται από οστική απώλεια

Χαλαρά δόντια  που επίσης προκαλούνται από απώλεια οστικής μάζας ή εξαιτίας εξασθενημένων περιοδοντικών ινών, των ινών δηλαδή που στηρίζουν το δόντι στα οστά

Πύον  γύρω από τα δόντια και τα ούλα που σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση

Υποχώρηση ούλων γύρω από ένα ή περισσότερα δόντια.

Γιατί σε εμένα;

Αν είστε κι εσείς «θύμα» περιοδοντικής νόσου, κάποιος λόγος θα υπάρχει.

1.Στοματική υγιεινή. Τι είναι αυτό;

Αν παραμελείτε τη σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή με <a href=”https://www.frezyderm.gr/stomatiki-ugieini/enilikes/oulitida/” tagret=”_blank”>εξειδικευμένη οδοντόπαστα και στοματικό διάλυμα κατά της ουλίτιδας</a>, δεν θα πρέπει να πέσετε από τα σύννεφα όταν οι φλεγμονή και η αιμορραγία, κάνουν επίσκεψη στο στόμα σας

2. Κάπνισμα: ο συνήθης ύποπτος.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with hat smiling
Πάρτε στα σοβαρά τα ευαίσθητα ούλα σας

Το κάπνισμα βλάπτει παντού. Ναι, και τα ούλα.

3. Εκείνο το σφράγισμα τότε…

Οι παλιές οδοντιατρικές εργασίες που δεν είναι πια λειτουργικές (π.χ. γέφυρες που δεν ταιριάζουν πλέον σωστά ή ελαττωματικά σφραγίσματα που παγιδεύουν πλάκα και βακτήρια) είναι πλέον κίνδυνος σοβαρών φλεγμονών. «Ξανανοίξτε» την υπόθεση στον νέο σας οδοντίατρο.

4. Το φάρμακο δεν είναι πάντα για θεραπεία.

Υπάρχουν φάρμακα με την εξής παρενέργεια: μειώνουν την παραγωγή σάλιου, επιτρέποντας στην πλάκα να προσκολληθεί ευκολότερα στα δόντια και τα ούλα. Αν είστε στη φάση μιας τέτοιας αγωγής, ξέρετε ποιος ευθύνεται για τα ερεθισμένα σας ούλα.

5. Πώς πάνε οι ορμόνες σας;

Η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα και η εφηβεία, προκαλούν αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών. Και αλλαγές στις ορμόνες σημαίνει πιο ευαίσθητοι ιστοί των ούλων σε βακτηριακές τοξίνες.

6. Λόγω ασθένειας…

Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες όπως διαβήτης, οι διαταραχές των κυττάρων του αίματος, HIV / AIDS, κλπ. που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου.

7. Κεφάλαιο DNA

Ό,τι γράφει στα γονίδιά μας, δύσκολα ξεγράφει. Υπάρχουν ανάμεσά μας άτομα με εκ γενετής προδιάθεση περιοδοντίτιδας και σ’ αυτήν τη περίπτωση, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να την αποφύγουν.

Από ‘δω και πέρα, τι;

Έχετε διαγνωσμένη ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα; Ο περιοδοντολόγος θα γίνει πλέον ο καλύτερος φίλος σας. Μόνο εκείνος μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή. Βέβαια, συν Αθηνά και χείρα κίνει! Επιλέξτε μια εξειδικευμένη οδοντόπαστα και στοματικό διάλυμα που επιταχύνει τη φυσική ανάπλαση των ούλων σας, φροντίστε τη στοματική σας υγιεινή και πείτε ναι στα προβιοτικά που εξυγιαίνουν τη στοματική χλωρίδα.

Τι λέτε λοιπόν; Τώρα που ξέρετε τι εστί ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, είστε έτοιμοι να τους τρίξετε τα δόντια;