3 Λόγοι Που Δημιουργούν Ευαίσθητα Δόντια

Ένα σπασμένο σφράγισμα, ένα ράγισμα ή μία φθορά στην επιφάνεια του δοντιού… αν συμβαίνει κάτι από αυτά στο στόμα σας, τότε ξέρετε πολύ καλά γιατί αντιδράτε με «ωχ» και «άουτς» κάθε φορά που δοκιμάζετε κάτι ζεστό ή κρύο. Τι γίνεται όμως με τις άλλες -σιωπηρές μεν καταστροφικές δε- αιτίες που κάνουν τα δόντια σας υπερευαίσθητα αλλά δεν πάει καν το μυαλό σας στο ποιες μπορεί να είναι; Ανακαλύψτε τες σήμερα, πριν συνεχίσουν τη ζημιά τους στο στόμα σας, και αντιμετωπίστε τες δραστικά χωρίς να δείξετε καμία… ευαισθησία.

 

Όταν το άγχος δεν κοιμάται ποτέ  

Στρες. Ένας επικίνδυνος εχθρός των ευαίσθητων δοντιών, αφού δρα ύπουλα και μυστικά τις ώρες που κοιμόμαστε. Συγκεκριμένα, το υπερβολικό άγχος που νιώθουμε όταν πέφτουμε για ύπνο, μας κάνει πολλές φορές να σφίγγουμε δυνατά και να τρίζουμε ασυναίσθητα τα δόντια μας στον ύπνο μας, φθείροντας το σμάλτο τους και αυξάνοντας την ευαισθησία τους στον πόνο. Αυτό το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, ιδίως στον ύπνο, ονομάζεται στην οδοντιατρική γλώσσα «βρουξισμός». Για να καταλάβετε αν έχετε κι εσείς αυτή τη συνήθεια όσο κοιμάστε ρωτήστε τον/τη σύντροφό σας ή αναζητήστε τα ύποπτα σημάδια, όταν ξυπνήσετε: π.χ. πόνος στο σαγόνι ή τη γνάθο, πονοκέφαλος, φθαρμένα δόντια κ.λπ. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας εφοδιάσει με το ειδικό μασελάκι για τον ύπνο (νάρθηκας βρυγμού) που θα προφυλάξει τα δόντια σας απ’ την τριβή και από την ευαισθησία.

 

Ένας κυνόδοντας-ανοιχτήρι

Μπορεί να ξέρετε πως τα μπουκάλια και οι συσκευασίες δεν φτιάχτηκαν για να ανοίγουν με τα δόντια, μπροστά στην ευκολία σας όμως το ξεχνάτε στο πι και φι. Κακώς! Έτσι, φθείρετε το σμάλτο των δοντιών και αφήνετε έκθετη την οδοντίνη, δηλαδή το μεσαίο στρώμα του δοντιού που περιέχει τα κανάλια που οδηγούν στα νεύρα και επιτρέπουν στο ζεστό, κρύο, ή γλυκό φαγητό να φτάσει στο νεύρο και να προκαλέσει δυνατό πόνο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείτε γιατί τα δόντια σας έγιναν ξαφνικά τόσο ευαίσθητα, θυμηθείτε τις λέξεις «ψαλίδι, μαχαίρι, ανοιχτήρι» και βάλτε τες ξανά στην καθημερινότητά σας.

You'll also enjoy this!

Πόνος μετά από σφράγισμα: αίτια & αντιμετώπιση

 

Επίθεση με την οδοντόβουρτσα   

Βουρτσίζοντας τα δόντια σας με μανία, πιστεύετε πως τα καθαρίζετε ακόμη πιο αποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να τα φθείρετε. Για την ακρίβεια, το βίαιο βούρτσισμα φθείρει μέρα με τη μέρα τα προστατευτικά στρώματα των δοντιών και αφήνει εκτεθειμένα τα μικροσκοπικά κανάλια που οδηγούν στα οδοντικά νεύρα. Έτσι, όταν δοκιμάζετε κάτι ζεστό ή κρύο και αυτό φτάνει στα νεύρα του δοντιού, ο πόνος είναι αφόρητος. Για να προστατεύσετε τα δόντια σας από την υπερευαισθησία, βουρτσίστε τα με κυκλικές, μαλακές κινήσεις. Επίσης, όσο και αν πιστεύετε πως οι σκληρές οδοντόβουρτσες είναι μονόδρομος για να καθαρίσουν τα δόντια σας, υπάρχει περίπτωση η σκληρή τρίχα να καταστρέφει το σμάλτο σας, αυξάνοντας την ευαισθησία των δοντιών σας. Γι’ αυτό, μην επιλέξετε αυτή τη λύση, αν δεν συμφωνήσει πρώτα ο οδοντίατρός σας. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήστε την κατάλληλη οδοντόπαστα και το ιδανικό φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Η Sensitive Teeth Toothpaste έχει ειδικά μελετημένη σύνθεση που αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τα συμπτώματα και μειώνει σημαντικά την υπερευαισθησία των δοντιών (δυσανεξία σε κρύες, ζεστές ή όξινες τροφές και ροφήματα, έντονη μάσηση, εισπνοή κρύου αέρα). Σε συνδυασμό με το Sensitive Teeth Mouthwash, δημιουργεί μία εξειδικευμένη ασπίδα προστασίας κατά της ευαισθησίας των δοντιών και σας προφυλάσσει από πόνο και δυσάρεστες ενοχλήσεις.

Και τώρα που ξέρετε το «ονοματεπώνυμό τους», μην αγνοείτε τους κρυμμένους υπεύθυνους για την ευαισθησία των δοντιών σας. Όσο πιο γρήγορα και σωστά τους αντιμετωπίσετε, τόσο πιο γρήγορα θα βγάλετε τη λέξη «πόνος» από το λεξιλόγιο, το πιάτο και το ποτήρι σας.

Ομάδα Frezyderm

Recent Posts

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…

1 week ago

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

1 week ago

Τι κάνει το κολλαγόνο στο δέρμα: 15 facts που δεν γνώριζες

Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…

2 weeks ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

2 weeks ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

2 weeks ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

3 weeks ago