woman in pain holding a cup

Έχετε ευαίσθητα δόντια: Τι τρώτε;

Μελετήστε προσεκτικά τι βάζετε στη διατροφή σας αν έχετε ευαίσθητα δόντια και ο πόνος θα μειωθεί σταδιακά.

Dos και don’ts στη διατροφή, αν έχεις ευαίσθητα δόντια.

Τι μπορεί να σταματήσει «το άουτς» μετά από κάθε μπουκιά σου; Τροφή για σκέψη. Ή καλύτερα… σκέψη για τροφή. Μελέτησε προσεκτικά τι βάζεις στη διατροφή σου αν έχεις ευαίσθητα δόντια και ο πόνος δεν θα χτυπάει ούτε το νεύρο… ούτε στα νεύρα.

Κατασ…Τροφές

Ρόφημα πολύ ζεστό ή πολύ κρύο: οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αφού και τα δύο μεταφέρουν το υγρό ανάμεσα στα κανάλια των δοντιών και ερεθίζουν τα νεύρα προκαλώντας ευαισθησία. Γι’ αυτό, μείωσε την θερμοκρασία, μείωσε την ευαισθησία! Λίγες σταγόνες γάλα στον καυτό καφέ θα απαλύνουν την οξύτητά του και θα κάνουν κάθε γουλιά υποφερτή. Όσο για τις σούπες σου, δεν χρειάζεται να είναι αχνιστές για να είναι νόστιμες.

Στην ίδια λογική, κινείται και το παγωτό. Δεν είναι μόνο παγωμένο αλλά έχει και πολλή ζάχαρη που προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στα δόντια. Όσοι έχουν ευαίσθητα δόντια, δεν έχουν την επίστρωση σμάλτου που δρα σαν προστατευτικός φραγμός. Και χωρίς αυτόν τον φραγμό, τα νεύρα μένουν απροστάτευτα και κάθε ακραία θερμοκρασία φέρνει ακραίο τσούξιμο και πόνο.

Πες όχι και στο αλκοόλ. Πέρα από το ότι δημιουργεί μια αίσθηση καψίματος στο στόμα, περιέχει σάκχαρα και έχει μεγάλη οξύτητα.

Αναψυκτικά και αθλητικά ποτά έχουν λιγότερα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά αλλά περιέχουν τεράστια ποσότητα ζάχαρης που είναι ο εχθρός του σμάλτου. Ένα καλαμάκι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση για να μην έρθει σε άμεση επαφή το ποτό με τα δόντια αλλά υπάρχει και η λύση «βούρτσισμα σε αναμονή». Αφού πιείς το αναψυκτικό, περίμενε τουλάχιστον 30΄ πριν πιάσεις την οδοντόβουρτσα ώστε το σάλιο να εξουδετερώσει τα οξέα.

Πονάει πραγματικά το δόντι σου ή… βάζεις σάλτσα; Αν βάζεις πάντως, καλύτερα να το αποφύγεις γιατί μπορεί η ντομάτα να είναι άριστη πηγή βιταμίνης C αλλά είναι και πηγή οξέων -είτε στην ωμή της μορφή είτε μέσα σε φαγητά- και αυξάνει τον πόνο.

Όξινα φρούτα, όπως λεμόνια, πορτοκάλια, ανανάς και γκρέιπφρουτ αλλά και τροφές που περιέχουν ξίδι, όπως πίκλες και ελιές είναι τα απόλυτα don’t αν δεν θέλεις να ουρλιάζεις από τον πόνο κάθε φορά που πλησιάζουν τα δόντια σου.

Κολλώδη γλυκά… χτυπήσαμε «νεύρο»; Αν οι τσίχλες, οι καραμέλες και τα γλειφιτζούρια είναι το ευαίσθητο σημείο σου, καλύτερα να το ξανασκεφτείς, εφόσον έχεις ευαίσθητα δόντια. Μασώντας τα, μπορεί να μπουν μικρά κομμάτια στα σφραγίσματα και κάτω απ’ τα ούλα και η δυσφορία δεν θα αργήσει.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

toothache girl
3 Λόγοι Που Δημιουργούν Ευαίσθητα Δόντια

Ούτε πεινάω, ούτε πονάω

Επειδή «η δίαιτα του πονόδοντου» δεν έχει εφευρεθεί ως όρος, υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορείς να φας αν έχεις ευαίσθητα δόντια χωρίς να στερείσαι τίποτα. Είναι μάλιστα τροφές που όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν το πρόβλημα αλλά θα το βελτιώσουν κιόλας.

Μάθε το νεράκι: 4 λίτρα νερό τη μέρα μετά το φαγητό απομακρύνουν την πλάκα που κολλά στα δόντια και προκαλεί πόνο ή ευαισθησία.

Δώσε ψήφο εμπιστοσύνης στα γαλακτοκομικά. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν καζεΐνη, μία προστατευτική πρωτεΐνη που δρα σαν ασπίδα κατά των οξέων που ερεθίζουν τα δόντια και τα ούλα και διατηρεί τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το θαυματουργό ασβέστιο που χτίζει γερό σμάλτο και δυναμώνει το οστό γύρω από τα δόντια.

Φυτικές ίνες. Άπειρα έχουν γραφτεί για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ώρα να προσθέσουμε μία ακόμη: την ικανότητά τους να προκαλούν έκκριση σάλιου που με τη σειρά του αυξάνει τα μεταλλικά στοιχεία που τόσο έχουν ανάγκη τα ευαίσθητα ούλα για να χτίσουν άμυνες.

Αν δεν σπάσεις αβγά… καλό στο σμάλτο δεν κάνεις. Τα αβγά εμποδίζουν την απότομη μείωση του pH στο στόμα και περιέχουν πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D που είναι θησαυρός για τα δόντια.

Άρχισε λοιπόν να τηρείς τα διατροφικά «μη» και «πρέπει» και θα σταματήσεις να τινάσσεσαι σαν ελατήριο κάθε φορά που ένα πιρούνι προσγειώνεται στο στόμα σου. Για έξτρα προστασία, βούρτσιζε τα δόντια σου καθημερινά με τη Sensitive Teeth Toothpaste, την ειδικά σχεδιασμένη οδόντοκρεμα με οργανικό άλας καλίου που μειώνει σημαντικά την ευαισθησία των δοντιών.

Το νου σου στο μενού σου και τέλος ο πονόδοντος.