woman tests her insuline

Οι επιπλοκές του διαβήτη στο στόμα

Δυστυχώς, μεγάλη. Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες δημιουργίας ουλίτιδας και άλλων προβλημάτων που επηρεάζουν το χαμόγελό τους. Mία στις πέντε περιπτώσεις απώλειας των δοντιών συνδέεται με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Μεγάλες ποσότητες γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή ζάχαρης, μπορούν να προξενήσουν πόνο, μόλυνση, και άλλα προβλήματα στο στόμα σας.

 

Ο διαβήτης επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργαστεί τη ζάχαρη που όλα τα τρόφιμα περιέχουν και χρησιμοποιείται για ενέργεια.

Στο διαβήτη τύπου Ι, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που μεταφέρει το σάκχαρο από το αίμα στα κύτταρα. Στο διαβήτη τύπου ΙΙ, το σώμα σταματά να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Και στις δύο περιπτώσεις οδηγούμαστε σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, τα νεύρα, τους νεφρούς, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματος.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχείτε. Υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε το εαυτό σας και να διατηρήσετε το χαμόγελό σας φρέσκο και υγιές. Και αυτός ο τρόπος ξεκινά με το να κατανοήσετε τα σημάδια του διαβήτη και την επίδρασή του στο στόμα σας.

Τα συμπτώματα

• Ξηροστομία

• Δόντια που αρχίζουν να χαλάνε

• Συχνή αιμορραγία κατά το βούρτσισμα

• Μια αίσθηση ότι το φαγητό είναι άγευστο

• Κοψίματα που δεν επουλώνονται εύκολα

• Λευκή κρούστα στο εσωτερικό μάγουλο

Όλα τα παραπάνω είναι συμπτώματα που επισημαίνουν ότι οι δείκτες του σακχάρου σας δεν είναι στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν εντοπίσετε κάποια ή όλα από αυτά, πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον οδοντογιατρό σας.

Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα

Παρατηρήσατε αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση νήματος; Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώϊμο σημάδι ουλίτιδας. Εάν η αιμορραγία γίνεται όλο και πιο έντονη, σημαίνει ότι το οστό που στηρίζει τα δόντια σύντομα μπορεί να καταρρεύσει και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Αλλά υπάρχουν καλά νέα: η κατάσταση σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιστραφεί με τη χρήση εξειδικευμένης οδοντόκρεμας για διαβητικούς. Η οδοντόκρεμα αυτή, συνοδευόμενη από το αντίστοιχο στοματικό διάλυμα, μειώνει την οστική απώλεια, ενυδατώνει και επουλώνει τα ούλα.

Σημαντικά είναι επίσης το σωστό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και η προσεγμένη διατροφή. Εάν το σάκχαρο στο αίμα δεν είναι υπό έλεγχο, η ουλίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί και να μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα. Γι’ αυτό προσοχή στις μετρήσεις και τη φαρμακευτική αγωγή.

Ξηροστομία

Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν λιγότερο σάλιο με αποτέλεσμα να διψούν συχνά και να έχουν ξηροστομία. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγουν οδοντόκρεμα με φυσικό αμινοξύ που διορθώνει τη ροή του σάλιου και ενυδατώνει τη στοματική κοιλότητα. Επίσης θα βοηθούσε να πίνουν πολύ νερό, να μασούν τσίχλα χωρίς ζάχαρη, και να τρώνε υγιεινά τρόφιμα που δημιουργούν παραγωγή σάλιου.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

young woman tests her insulline levels in her blood
Συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη και Αντιμετώπιση

Αλλαγή στη γεύση

Όταν ο διαβήτης είναι αρρύθμιστος, ακόμα και το αγαπημένο σας φαγητό δεν έχει πια την πλούσια γεύση που ξέρετε. Εδώ χρειάζεται πολλή προσοχή: το χειρότερο που θα μπορούσατε να κάνετε θα ήταν να προσπαθήσετε να επαναφέρετε τη γεύση που θυμάστε προσθέτοντας επιπλέον ζάχαρη.

Λοιμώξεις στη στοματική κοιλότητα

Ο διαβήτης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Μια συνηθισμένη μόλυνση στους διαβητικούς είναι η καντιντίαση. Η λοίμωξη αυτή δημιουργείται χάρη στα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο σάλιο και μοιάζει με ένα λευκό στρώμα που καλύπτει τη γλώσσα ή, ορισμένες φορές, και τα εσωτερικά μάγουλα. Το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε άτομα που φορούν οδοντοστοιχίες και συχνά αφήνει άσχημη γεύση στο στόμα. Ο εξειδικευμένος συνδυασμός βιοενεργού πεπτιδίου και υαλουρονικού οξέος σε ειδική οδοντόκρεμα για διαβητικούς, αποτρέπει τις συνέπειες της αύξησης γλυκόζης στη στοματική κοιλότητα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Αργή επούλωση

Εάν παρατηρήσετε κάποια μικρή πληγή στη στοματική κοιλότητα που αργεί να επουλωθεί, αυτό μάλλον σημαίνει πως και εδώ ο διαβήτης έχει επέμβει. Πλημμελής έλεγχος του σακχάρου στο αίμα κρατά τα τραύματα μακριά από τη σωστή και γρήγορη επούλωση. Μια ειδική οδοντόκρεμα για διαβητικούς με υαλουρονικό οξύ θα βοηθούσε στην επούλωση ουλών, αμυχών και ερεθισμών στην στοματική κοιλότητα.

Πώς να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα του διαβήτη στο στόμα σας:

• Κρατήστε τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα σας όσο πιο κοντά στο στόχο σας μπορείτε. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα ποσοστά της γλυκόζης του αίματός σας και θα σας πει τι πρέπει να κάνετε αν η ένδειξή σας είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή.

• Να τρώτε υγιεινά γεύματα και να τηρείτε το σχέδιο γεύματος που εσείς και ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας έχουν προτείνει.

• Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα . Το φθόριο προστατεύει από την τερηδόνα.

• Να πίνετε νερό που περιέχει φθόριο. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τη χρήση φθοριούχου νερού με το οποί θα κάνετε πλύσεις στο στόμα για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών .

• Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για τον καθαρισμό των δοντιών σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Η χρήση οδοντικού νήματος βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στα δόντια σας.

• Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι έχετε διαβήτη. Ενημερώστε τον για οποιεσδήποτε αλλαγές στην υγεία ή τα φάρμακά σας. Μοιραστείτε μαζί του τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος. Ρωτήστε αν χρειάζεστε αντιβιοτικά πριν και μετά την οδοντιατρική θεραπεία, εάν ο διαβήτης σας είναι επίμονος.

• Τέλος, εάν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα.

Δες τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή για διαβητικούς της FREZYDERM.