argan oil

Το Έλαιο Αργκάν και οι Ιδιότητές του

«Υγρός Θεός» και «Υγρός Χρυσός». Όταν οι χαρακτηρισμοί είναι τόσο μεγαλειώδεις δεν χωρά καμία αμφιβολία πως το έλαιο argan είναι όντως ένας από τους πολυτιμότερους θησαυρούς που έχει να προσφέρει η φύση στον άνθρωπο.

 

Από την αγκαλιά της ερήμου στα χέρια του κόσμου

Με τις ρίζες του βαθιά χωμένες στη μαροκινή γη για πάνω από 1,6 εκατομμύρια χρόνια, το δέντρο Argania Spinosa, από το οποίο προέρχεται το έλαιο argan είναι το μαργαριτάρι του Μαρόκου.  Κι αν κάποτε κάλυπτε όλη τη Βόρειο Αφρική, σήμερα αναπτύσσεται μόνο σε ελάχιστες περιοχές νοτιοδυτικά του Μαρόκου, στην ημιερημική ζώνη της Σαχάρας. Καθώς είναι ένα από τα σπανιότερα, πιο ωφέλιμα και πιο ακριβά έλαια στον κόσμο, – δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι  αποκαλείται και «Δέντρο της Ζωής» – από το 1999 προστατεύεται από την UNESCO ως παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός. Η αξία του δεν έχει να κάνει μόνο με τις  αμέτρητες ευεργετικές του δράσεις αλλά και με τη σχετικά μικρή παραγωγή του, συγκριτικά με την μεγάλη του ζήτηση παγκοσμίως. Η περιορισμένη αυτή ποσότητα εξαγωγής του οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον στο  ότι πολλά από τα δέντρα βρίσκονται σε δυσπρόσιτες, απόκρημνες περιοχές όπου δεν μπορεί να φτάσει εύκολα ένα όχημα και άρα πολλοί καρποί μένουν αμάζευτοι και δεύτερον στο ότι η εξόρυξη του ελαίου γίνεται κυρίως με παραδοσιακές μεθόδους και είναι μια δύσκολη, χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για να παραχθεί 1 λίτρο λαδιού, χρειάζονται 15-20 ώρες εργασίας! Οι άνδρες ασχολούνται αρκετά με τη συγκομιδή των καρπών, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγή του ελαίου argan είναι κατά βάση γυναικεία υπόθεση και συγκεκριμένα υπόθεση του συνεταιρισμού των γυναικών Αμαζίγ της φυλής των Βερβερίνων.

 

Η ομορφιά υποκλίνεται στους μαροκινούς καρπούς

Πολύ καλό για είναι αληθινό, κι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Αυτό είναι το έλαιο argan με τις αμέτρητες ωφέλιμες ιδιότητες και τις ευεργετικές δράσεις στην υγεία και την ομορφιά.  Κατ’ αρχάς, ως λάδι μαγειρικής που παράγεται από τα καβουρδισμένα κουκούτσια (το καλλυντικό έλαιο παράγεται από τα ακαβούρδιστα κουκούτσια) έχει πλούσια αντιοξειδωτικά οφέλη για τον οργανισμό. Ίσως δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι είναι το ελιξίριο της μακροζωίας των Μαροκινών. Και η καλλυντική του δράση όμως κρύβει  θησαυρούς αφού το θαυμαστό μαροκινό λάδι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α και Ε, αντιοξειδωτικών και απαραίτητων λιπαρών οξέων  Ω-3 και Ω-6. Για την ακρίβεια, έχει δεκαπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, απ΄ ό,τι το ελαιόλαδο και γι’ αυτό και είναι το πιο θρεπτικό, ενυδατικό και αντιρυτιδικό έλαιο που συναντάμε στη φύση. Η βιταμίνη Α που περιέχει, προσφέρει ελαστικότητα στην επιδερμίδα αυξάνοντας τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, το αργκάν  ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα «κλειδώνοντας» την υγρασία στο εσωτερικό του και προστατεύει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες ακόμα και την πιο ξηρή επιδερμίδα. Αυτή η μαλακτική και δυναμωτική του δράση, το κάνει ιδανικό και για χρήση στα χέρια, στην περιοχή των παρανυχίδων και των νυχιών. Όσο για τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά, έχουν κι αυτά κάθε λόγο να το ευγνωμονούν αφού τα αφήνει λαμπερά και αναζωογονημένα απ’ τη ρίζα ως τις άκρες. Σε όλα αυτά, προσθέστε και την αναπλαστική του δράση, αφού το έλαιο argan μειώνει σημαντικά τα σημάδια και τις παλιές ουλές και καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Στο Μαρόκο μάλιστα, χρησιμοποιείται εκατομμύρια χρόνια ως επουλωτικό πληγών και εγκαυμάτων.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman smiling
Η ζωή στη Πόλη και η Προστασία του Δέρματός σας

 

Το Δέντρο της Νεότητας

Έχει αποδειχθεί κλινικά πως η καθημερινή χρήση του αργανέλαιου καταπολεμά αποτελεσματικά τα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα. Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και αναγεννώντας τα κύτταρα, το έλαιο argan  επαναφέρει στο δέρμα την ελαστικότητά του, του χαρίζει σύσφιγξη και επαναφέρει την νεανική του όψη. Και βέβαια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών. Αναγνωρίζοντάς τη θαυματουργή δράση του μαροκινού ελαίου, η FREZYDERM δεν θα μπορούσε παρά να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, προσθέτοντάς το ως συστατικό στην αντιρυτιδική φροντίδα ημέρας και νύχτας AntiWrinkle Rich Day και AntiWrinkle Rich Night, αντίστοιχα. Τις καθημερινές κρέμες που «γεμίζουν» τις ρυτίδες από μέσα για λαμπερή, νεανική επιδερμίδα. Όμως το έλαιο argan έχει επανορθωτική δράση και στην περιοχή των ματιών μειώνοντας δραστικά ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Έτσι, δεν θα μπορούσε να λείπει ως συστατικό ούτε από την Eye Cream για να σας χαρίσει σφριγηλή επιδερμίδα και ορατά νεανικό και ξεκούραστο βλέμμα.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε για τα οφέλη του ελαίου argan. Όμως όσες σελίδες και αν γεμίσουμε, είναι αδύνατον να αποτυπώσουμε την ανεκτίμητη αξία του.  Μόνο αν διαπιστώσετε με τα μάτια σας και νιώσετε με τα χέρια σας τη μαγική του δράση στην επιδερμίδα σας θα καταλάβετε γιατί ο κόσμος της κοσμητολογίας αποθεώνει το όνομά του σε 5 ηπείρους. Το «μια δοκιμή θα σας πείσει» είναι ίσως η πιο ταιριαστή συμβουλή.