Πώς να Κάνω Σωστά Μπάνιο;

Ένα μπανάκι  μετά από μια ατελείωτη μέρα στη δουλειά ή για να ξυπνήσουμε το πρωί αποτελεί σημαντικό τελετουργικό για πολλούς από εμάς. Είναι η ώρα να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε ενώ μας φροντίζουν τα αγαπημένα μας προϊόντα.

Αλλά υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές γύρω από το μπάνιο· από το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ως πόσο ζεστό πρέπει να είναι το νερό.

Διερευνήσαμε τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες επί του θέματος.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω μπάνιο;

Παν μέτρον άριστον! Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το υπερβολικό πλύσιμο ενδέχεται να βλάψει το δέρμα. Το πολύ συχνό μπάνιο μπορεί να ερεθίσει ή να ξηράνει το δέρμα. Το υπερβολικό πλύσιμο αφαιρεί τα φυσιολογικά προστατευτικά βακτήρια του δέρματός μας (τη χλωρίδα του δέρματος), αφυδατώνει τα μαλλιά και θαμπώνει το χρώμα τους.

Μάλιστα, οι επιστήμονες λένε πώς δεν χρειάζεται να πλένεται κανείς καθημερινά αν δεν κάνει μια δουλειά με έντονους ρυθμούς, ζει σε θερμό και υγρό κλίμα ή αθλείται. Και μπορεί αυτό να μην αρέσει σε κάποιους, ωστόσο η μείωση του μπάνιου μπορεί να επιτρέψει στο δέρμα να μείνει ενυδατωμένο.

Πόση ώρα να κάνω μπάνιο;

Αν δεν θέλετε να σταματήσετε το καθημερινό πλύσιμο, γιατί δεν μειώνετε τη διάρκεια του μπάνιου; Αν και είναι δελεαστικό, ειδικά το χειμώνα, να μείνετε κάτω από το ζεστό νερό για πολλή ώρα, αυτό μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σας.

Μια καλή αρχή είναι το μπάνιο σας να διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Αν το δέρμα σας έχει τάσεις ξηροδερμίας, χρησιμοποιήστε ένα πλούσιο ενυδατικό προϊόν αμέσως μετά το μπάνιο. Τότε θα έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα. Επίσης, χρησιμοποιήστε ελεύθερα το ενυδατικό προϊόν αν το δέρμα σας είναι και πάλι ξηρό μετά το μπάνιο.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Κνησμός στο Δέρμα: Επηρεάζουν τα Ρούχα που Φοράμε;

Πόσο ζεστό να είναι το νερό;

Επιδιώξτε να κάνετε ζεστό (και όχι καυτό) μπάνιο. Το καυτό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα απαραίτητα έλαια του δέρματός σας. Αυτό συνεπάγεται πως τα άτομα με ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, ή παθήσεις όπως το έκζεμα, θα πρέπει να αποφεύγουν το πολύ καυτό μπάνιο.

Για τους πιο τολμηρούς, το κρύο μπάνιο έχει πολλά οφέλη, καθώς μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και να λύσει τους μύες μετά από άσκηση. Αυξάνει την εγρήγορση, βελτιώνει την ανοσία και την κυκλοφορία και, σε αντίθεση με το καυτό νερό, είναι ιδανικό για τα μαλλιά και το δέρμα σας!

Εύρηκα!

Δεν είναι τυχαίο πως οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται όσο κάνουμε μπάνιο! Ο εγκέφαλός μας διεγείρεται από την ντοπαμίνη, την ουσία με την οποία μας επιβραβεύει όταν ανιχνεύει το ζεστό νερό.

Το μυαλό μας τείνει να είναι επίσης πιο χαλαρό και αφηρημένο όταν κάνουμε μπάνιο, βοηθώντας έτσι τη δημιουργικότητα. Να γιατί ο Αρχιμήδης φώναξε «Εύρηκα!» στην μπανιέρα του!