woman takes bath

Ντουζ vs Αφρόλουτρο: Τα συν και τα πλην τους!

Να αφήσετε το νερό να τρέξει πάνω σας τονωτικό και αναζωογονητικό ή να βυθιστείτε σε μια χαλαρωτική, ανακουφιστική υδάτινη «αγκαλιά;»  Ιδού το ερώτημα. Για να μην αναρωτιέστε και προβληματίζεστε όμως για την απάντησή του, συγκεντρώσαμε για εσάς όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ντους και του αφρόλουτρου από τέσσερις απόψεις:  οικολογίας, υγιεινής, χρόνου και δερματολογικής φροντίδας. Τα μάτια σας… τέσσερα λοιπόν για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

 

 

Έτσι eco όφελος

Αν το δείτε από την πράσινη σκοπιά του, το μπάνιο στο ντους είναι σίγουρα προτιμότερο από το αφρόλουτρο. Τα Μαθηματικά δεν κάνουν λάθος: για ένα ντους διάρκειας 8 λεπτών  χρειάζονται το πολύ 62 λίτρα καυτού νερού ενώ για ένα πλήρες «μούλιασμα» στην μπανιέρα γύρω στα 80 λίτρα νερού.

 

 

Απάντηση στα… γρήγορα

Το ότι το ντους είναι σίγουρα πιο γρήγορο από το αφρόλουτρο και σας γλιτώνει χρόνο είναι εύκολο να το μαντέψετε. Αυτό που δεν ξέρετε όμως είναι ο χρόνος ( κατά προσέγγιση) που απαιτεί καθένα από τα δύο. Ο μέσος όρος για ένα ντους λοιπόν είναι γύρω στα 8’ ενώ για το αφρόλουτρο 19,5’. Άρα προτιμήστε ένα ντους ευεξίας τα πρωινά Δευτέρας-Παρασκευής πριν πάτε στη δουλειά και κρατήστε την πολυτέλεια του χρόνου για ένα σπα στην μπανιέρα τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα, που χρειάζεστε πιο πολύ τη χαλάρωση.

 

 

 «Καθαρό ναι» στο ντους ή μήπως όχι;

 

Πολλοί πιστεύουν πως όταν κάνεις αφρόλουτρο, στην ουσία κολυμπάς μέσα στη «βρωμιά» που βγήκε από το ίδιο σου το σώμα. Και μπορεί αυτό να έχει εν μέρει βάση αλλά τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Είναι αλήθεια πως όταν μουλιάζουμε στην μπανιέρα απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα μας και επιπλέουν μαζί με τα υπολείμματα αφρόλουτρου, σαμπουάν, καθαριστικού προσώπου ή όποιου προϊόντος χρησιμοποιήσουμε. Όμως αυτό το πρόβλημα λύνεται πανεύκολα με ένα ξέβγαλμα με νερό.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman walks by the sea
Κνησμός στο Δέρμα: Επηρεάζουν τα Ρούχα που Φοράμε;

Το ντους, από την άλλη, είναι μεν ιδανικό για ένα γρήγορο καθημερινό καθαρισμό όμως το αφρόλουτρο καθαρίζει το σώμα σε άλλο επίπεδο. Αν λοιπόν μετά το αφρόλουτρο ξεβγάλετε το σώμα σας με νερό, από άποψη υγιεινής ντους και αφρόλουτρο είναι το ίδιο.

 

 

Ό,τι πει το δέρμα

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας Lauren Ploch, «παρ’ ότι και το ντους και το αφρόλουτρο είναι ιδανικά για τον καθαρισμό του σώματός μας, το παρατεταμένο μούλιασμα στην μπανιέρα μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία». Ευτυχώς η FREZYDERM έχει δημιουργήσει ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα που περιποιούνται και ενυδατώνουν σε βάθος το ξηρό ευαίσθητο δέρμα, όσο απολαμβάνετε το ντους ή το αφρόλουτρό σας. Το ενυδατικό αφρόλουτρο Sensitive Kids Shower Bath είναι ιδανικό για το ντους όλης της οικογένειας, αν υπάρχει ευαίσθητη, αντιδραστική επιδερμίδα, αφού καθαρίζει σε βάθος, και καταπραΰνει από ερεθισμούς και φλεγμονές. Από την άλλη, αν το δέρμα σας είναι τόσο ξηρό και ευαίσθητο με ατοπική προδιάθεση, και πάλι η FREZYDERM σας δίνει επιλογές. Αν η ατοπική δερματίτιδα βρίσκεται σε φάση ύφεσης μπορείτε να κάνετε καθημερινό ντους με Atoprel Bath Cream, το κρεμώδες καθαριστικό με σύνθεση πλούσια σε φυτικά βούτυρα & έλαια, ιδανικό για την αναλίπανση της επιδερμίδας.   Όμως η φάση έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας χρειάζεται πιο ενισχυμένη μαλακτική δράση και αντιερεθιστική προστασία. Αυτή που θα σας χαρίσει το ενυδατικό ειδικό λάδι Atoprel Milky Bath Oil που χρησιμοποιείται είτε διαλυμένο σε χλιαρό νερό για να σχηματίσει ομοιόμορφο γαλακτώδες διάλυμα είτε αυτόνομα ως ενισχυτική βάση της αναλιπαντικής κρέμας.

 

 

And the winner is

Όπως καταλάβετε νικητής δεν υπάρχει. Τόσο το ντους όσο και το αφρόλουτρο έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και το ποιο από τα δύο είναι η ιδανική επιλογή εξαρτάται από την εκάστοτε χρονική στιγμή. Το αφρόλουτρο είναι τέλειο για χαλάρωση στο τέλος μίας κουραστικής μέρας ενώ το ντους είναι πιο πρακτικό όταν ο ελεύθερος χρόνος «σας κάνει νερά». Το σημαντικότερο είναι να ενυδατώσετε σωστά το δέρμα σας μετά, για να παραμείνει  καθαρό, φρέσκο και υγιές.

 

Ντους ή αφρόλουτρο σημειώσατε Χ. Γιατί όσο υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες, δεν υπάρχουν… διλλήματα.