man looks hair on the mirror

Ανδρική τριχόπτωση: Κρατήστε τα μαλλιά στη θέση τους

Δεν είναι μόνο η νέα «κατανομή» στο τριχωτό της κεφαλής. Ούτε η διαφορετική εικόνα στον καθρέφτη που δεν συνηθίζεται εύκολα. Η τριχόπτωση είναι για τον άνδρα πολλά περισσότερα από την απώλεια των πλούσιων μαλλιών του. Και όσο το πρόβλημα αφήνεται στην τύχη του, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, οι συνέπειες επηρεάζουν όχι μόνο αυτό που φαίνεται στην κορυφή, αλλά κυρίως, αυτό που κρύβεται… στα βαθύτερα στρώματα.

 

Ένα ανδρικό «προνόμιο»  

Μπορεί η χρόνια τριχόπτωση να εμφανίζεται και στα δύο φύλα, όμως στον άνδρα εμφανίζεται πιο συχνά απ’ ό,τι στη γυναίκα και συνήθως έχει διαφορετική αιτία και διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης. Στους περισσότερους άνδρες, η πτώση των μαλλιών δείχνει τα πρώτα της σημάδια μεταξύ 20 και 50 ετών και εξελίσσεται σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Επιστημονικά, ονομάζεται Ανδρογενετικού Τύπου Αλωπεκία και παρ’ ό,τι γνωρίζουμε πως συνδέεται με κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, τα ακριβή της αίτια παραμένουν άγνωστα. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως ο κύριος υπεύθυνος για την Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι τα ανδρογόνα (ως αποτέλεσμα της αυξημένης έκκρισης τεστοστερόνης) και η επίδρασή τους στα τριχοθυλάκια σε άνδρες που έχουν ήδη μία γενετική προδιάθεση. Το αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι να αποδυναμώνεται η τρίχα και να γίνεται όλο και πιο λεπτή, καταλήγοντας να δημιουργήσει τελικά αραιώσεις στην μπροστινή γραμμή του κεφαλιού, στο πάνω μέρος του και στους κροτάφους. Αν αυτή η αποδυνάμωση της τρίχας αραιώσει την πυκνότητα των μαλλιών σε μεγάλο βαθμό, τότε μπορεί κατά τόπους να υπάρχει και ολική τριχόπτωση.

 

Ένα χαμένο γόητρο

Γοητεία, αυτοπεποίθηση, σιγουριά… η πλούσια κόμη χαρίζει στον άνδρα μία ψυχολογική τόνωση που φαίνεται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του. Άλλωστε το να δείχνουμε όμορφοι μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Στη δουλειά μας, στις κοινωνικές συναναστροφές μας, στις σχέσεις μας με το άλλο φύλο, παντού. Επιπλέον, τα πυκνά μαλλιά είναι ένα δείγμα νιότης και ευρωστίας που μας κάνει να αισθανόμαστε πως είμαστε ακόμη νεότεροι απ’ ό,τι είμαστε και γεμάτοι ζωντάνια και γοητευτική αύρα. Φανταστείτε λοιπόν πόση «ζημιά» στην ανδρική αυτοπεποίθηση και ψυχολογία μπορεί να κάνει μία εμφανής αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής. Πόσο μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του ατόμου για την αρρενωπότητά του αλλά και τις σχέσεις του με τον περίγυρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες που εμφανίζουν αλωπεκία μπορεί να νιώσουν:

  • αίσθηση αμηχανίας και ντροπής
  • απογοήτευση
  • πανικό
  • φόβο κοινωνικοποίησης
  • δυσκολία στην προσέγγιση του αλλού φύλου
  • άγχος
  • ακόμα και κατάθλιψη σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Ένα οργανωμένο σχέδιο αντίδρασης

Πριν επεκταθεί η ανδρογενετική αλωπεκία σε τέτοιο βαθμό που να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του, κάθε άνδρας μπορεί να ακολουθήσει τρία μεθοδικά βήματα, ώστε να ελέγξει το πρόβλημα:

 

1) Να μιλήσει με τον γιατρό του

Εάν δεν βρεθεί η αιτία της τριχόπτωσης, πώς θα βρεθεί η λύση της; Άρα η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι το Α και το Ω, για να διαπιστωθεί αν η αραίωση οφείλεται, π.χ. σε:

Θα σου αρέσει σίγουρα:

beauty advisor presents frezyderm products
Αντιμετώπιση τριχόπτωσης σε 5 βήματα!
  • κληρονομικότητα
  • διαταραχές θυρεοειδούς
  • αναιμία ή χαμηλό σίδηρο στο αίμα
  • δίαιτες που μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών και πολύτιμων ιχνοστοιχείων
  • εποχικότητα
  • λήψη φαρμάκων
  • χρήση κακής ποιότητας προϊόντων για το τριχωτό κ.λπ.

Για την έγκυρη διάγνωση, πιθανότατα ο γιατρός να συστήσει και μία σειρά αιματολογικών ή άλλων ορμονικών εξετάσεων.

 

2) Να παρατηρεί συνεχώς την τρίχα του

«Πόσο αραίωσαν τα μαλλιά μου αυτή τη χρονιά;» «Γιατί η χτένα και το μαξιλάρι γεμίζουν τελευταία πιο πολλές τρίχες;». Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα μπορεί να απαντήσει όποιος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της τριχόπτωσής του μέσα από τον καθρέφτη, από παλαιότερες φωτογραφίες ή μέσω παρατήρησης από το κοντινό του περιβάλλον. Όσο πιο στενά παρακολουθεί τις συνήθειες της τρίχας του, τόσο πιο πολύτιμες πληροφορίες θα μπορεί να δώσει στον δερματολόγο του, για να του χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή.

 

3) Να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα προϊόντα μαλλιών

Πολλές φορές, οι άνδρες που εμφανίζουν χρόνια τριχόπτωση πιστεύουν πως τίποτα πια δεν μπορεί να «σώσει» την τρίχα τους και έτσι υποτιμούν τη σημασία του κατάλληλου προϊόντος για την καθημερινή προστασία των μαλλιών τους από την αραίωση. Αυτός ο λάθος συλλογισμός όμως, μπορεί να τους κοστίσει ακριβά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το να επιλέξουν ένα κοινό σαμπουάν του εμπορίου χωρίς ειδική σχεδίαση κατά της τριχόπτωσης όχι μόνο δεν βοηθά στο να περιοριστεί η «ζημιά» αλλά μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αντίθετα, ένα εξειδικευμένο τριχοτονωτικό σαμπουάν, όπως είναι το Hair Force Shampoo Men μπορεί να ενδυναμώσει αποτελεσματικά τους θύλακες της τρίχας ώστε να δημιουργήσει γερά μαλλιά αλλά και να ενισχύσει την τριχοφυΐα στο εκπληκτικό ποσοστό του 110%! Αν μάλιστα, χρησιμοποιηθεί σε νωπό ή στεγνό  κεφάλι και η Hair Force Lotion Extra υπάρχουν ακόμη πιο ορατά και παρατεταμένα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη λοσιόν είναι ειδικά σχεδιασμένη να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει την τριχόπτωση οποιασδήποτε αιτίας και αυξάνει αποδεδειγμένα την ανάπτυξη της τρίχας κατά 58%.

 

Εάν είστε και εσείς στους άνδρες που εμφάνισαν τριχόπτωση, μην αφήσετε το πρόβλημα να μπει «επικεφαλής» στην καθημερινότητά σας. Δράστε άμεσα, προλάβετε έγκαιρα και σώστε την ελκυστική σας εικόνα αλλά και την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική σας ζωή.