couple with jean shirts cuddles

Οδηγός Αντιμετώπισης Συμπτωμάτων Τριχόπτωσης

Αναμφισβήτητα τα μαλλιά μας εκφράζουν το στυλ μας, συντελούν στην εικόνα του εαυτού μας και μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, η τριχόπτωση αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να μας καταρρακώσει την αυτοπεποίθηση και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας. Μάλιστα, πρόκειται για μια εμπειρία που αφορά τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες!

Τα αίτια και ο τρόπος εκδήλωσης της τριχόπτωσης ποικίλλουν, αλλά, κάνοντας μία γενική διάκριση, μπορούμε να διαχωρίσουμε την τριχόπτωση σε χρόνια και εποχική. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά ή σταδιακά, επηρεάζοντας μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή να εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα μας.

 

Οι τρίχες σε αριθμούς: Πότε να ανησυχήσω;

Σκεφτείτε ότι τα μαλλιά σας αποτελούνται από περίπου 100,000-150,000 τρίχες, με διάρκεια ζωής 1,000 μέρες για την καθεμιά. Ο κύκλος ζωής μίας τρίχας αποτελείται από τρεις φάσεις: Τις φάσεις αναγενή, καταγενή και τελογενή, κατά τις οποίες τα μαλλιά δημιουργούνται, αναπτύσσονται και πέφτουν αντίστοιχα, για να αναγεννηθούν και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος για αυτά.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο μέσος άνθρωπος χάνει από 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, ποσοστό απώλειας που σε καμία περίπτωση δε γίνεται αισθητό, αφού η συνεχής ανανέωση των τριχών εμποδίζουν την πρόκληση εμφανούς αραίωσης.

Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για παθολογική τριχόπτωση, όταν παρατηρήσουμε απώλεια μεγαλύτερη των 50-100 τριχών ημερησίως.

 

Χρόνια τριχόπτωση – Κινδυνεύω;

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης είναι σύνθετο και πολλές φορές είναι δύσκολο να αποφασιστεί η αιτία του ή ο συνδυασμός αιτιών που την προκαλεί. Όταν ο κύκλος ζωής της κάθε τρίχας είναι ολοένα μικρότερος από τον προηγούμενο, τότε έχουμε την περίπτωση της χρόνιας τριχόπτωσης και κάνουμε συνήθως λόγο για ανδρογενετική αλωπεκία. Η πάθηση αυτή, όπως το λέει και το όνομά της, οφείλεται σε παράγοντες κληρονομικότητας, όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό της, προκαλείται από την αλληλεπίδραση των τριχοθυλακίων με τα ανδρογόνα του οργανισμού. Και επειδή, ως γνωστόν, ανδρογόνα παράγονται και στον γυναικείο οργανισμό από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια – και μάλιστα περισσότερα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης – η ανδρογενής αλωπεκία αφορά και τις γυναίκες.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with very long hair
Ο κύκλος ζωής της τρίχας και λύσεις για την τριχόπτωση (infographic)

Αντιδραστική τριχόπτωση: Πού οφείλεται;

Όταν η τριχόπτωση είναι αιφνίδια και έντονη, τότε πρόκειται για περίπτωση αντιδραστικής τριχόπτωσης, με διαφορετικά αίτια και αντιμετώπιση.

Παράγοντες που εξετάζονται για την αντιδραστική τριχόπτωση είναι οι εξής:

  • Ορμονικές αλλαγές
  • Ιατρικές συνθήκες και χειρουργικές επεμβάσεις
  • Φάρμακα
  • Εγκυμοσύνη
  • Καθημερινή και έντονη χρήση σεσουάρ
  • Άγχος
  • Ανεπάρκεια σιδήρου, φερριτίνης ή έλλειψη φυλλικού οξέος
  • Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • Δραματική απώλεια βάρους

Πώς να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης για την ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση, όλα όμως όπως προαναφέρθηκε, εξαρτώνται από την αιτία που την έχει προκαλέσει. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι μία επίσκεψη στον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις (τριχοριζόγραμμα και φωτοτριχοριζόγραμμα).

Η Frezyderm αντιμετωπίζει την τριχόπτωση με την εξειδικευμένη σειρά προϊόντων Hair Force για τα αδύναμα μαλλιά με μια ολοκληρωμένη θεραπεία που περιλαμβάνει τριχοτονωτικά σαμπουάν για άνδρες και γυναίκες, λοσιόν και μάσκα περιποίησης για ενισχυμένη θρέψη και ενδυνάμωση, καθώς και προϊόντα ειδικής αγωγής όπως μονοδόσεις και κάψουλες που ενδυναμώνουν τον θύλακα της τρίχας, ενισχύουν την τριχοφυΐα, οξυγονώνουν τα κύτταρα της τρίχας, και προστατεύουν την τρίχα από τη φθορά.

Extra tips:

  1. Ενισχύστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό.
  2. Αποφύγετε τη συχνή χρήση styling (σεσουάρ και πρέσες μαλλιών) καθώς αποδυναμώνουν και λεπταίνουν την τρίχα.
  3. Μην δένετε σφιχτά τα μαλλιά σας γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να τραυματίσετε τις ρίζες και να σπάσει πιο εύκολα η τρίχα.
  4. Μη λούζετε τα μαλλιά σας περισσότερο από δυο φορές την εβδομάδα και αποφύγετε το καυτό νερό.

Τονώστε και προστατέψτε τα μαλλιά σας με τα εξειδικευμένα προϊόντα της FREZYDERM, και απαλλαχθείτε από το άγχος της τριχόπτωσης!