«Είπε μαμά!», «μπαμπά, είπε!»… όσες διαφωνίες και αν προκαλεί η πρώτη λεξούλα του μωρού, σίγουρα κάνει τους γονείς να συμφωνήσουν απόλυτα σε ένα πράγμα: πως αυτή η στιγμή είναι τόσο πολύτιμη θα που τους μείνει αξέχαστη για μια ζωή. Επειδή όμως το πόσο νωρίς θα μιλήσει ένα μωρό εξαρτάται και από τα ερεθίσματα που θα δεχτεί από το περιβάλλον, αξίζει να μάθετε τις πλέον δοκιμασμένες «συνταγές» που θα κάνουν τη γλώσσα του μωρού σας να τρέχει ροδάνι και ποιος το πιάνει!

 

Κάθε γράμμα στον καιρό του

Συνήθως ένα μωρό λέει μια-δυο λέξεις όταν φτάσει σε ηλικία 12 μηνών αλλά μπορεί οι λέξεις αυτές να χρειάζονται δύο γονείς με διδακτορικό στη μετάφραση-διερμηνεία. Κατά μέσο όρο, τα μωρά λένε 5 με 20 λέξεις όταν γίνουν 20 μηνών. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν το μωρό σας είναι ήδη σ’ αυτήν την ηλικία και δεν έχει μιλήσει ακόμα. Κάθε μωρό έχει τον δικό του χρόνο ανάπτυξης ικανότητας ομιλίας και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν συνδέεται με την ανάπτυξή του. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή αν αυτή η καθυστέρηση σάς προκαλεί άγχος, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας.

 

«Αυτό είναι ένα δέντρο»

Για τα μωρά και τα νήπια κάθε μέρα είναι ένας νέος κόσμος. Και ο τέλειος τρόπος για να τον εξερευνήσουν είναι με μία δραστηριότητα που «λέει πολλά»: το να τους περιγράφετε κάθε δραστηριότητα μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα  όσο ταΐζετε το παιδί, μπορείτε να περιγράφετε τι υπάρχει στο πιάτο του και να ρωτήσετε: «θέλεις καρότα;» «σου αρέσει η κρέμα;» «θες να πιεις νερό;». Ή στην πρωινή σας βόλτα με το καρότσι, μπορείτε να εξηγήσετε όλα όσα θα δείτε στον δρόμο σας: αυτοκίνητα, πάρκα, πινακίδες, τον ήλιο…

Όσο πιο πολλά ακούει το μωρό, τόσο πιο εύκολα θα εξοικειωθεί με τις λέξεις και θα πλάσει το λεξιλόγιό του.

 

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας μπέμπης που μίλησε γρήγορα…

Μια εικόνα χίλιες λέξεις και χίλιες λέξεις μία εικόνα… τέλειας γλωσσικής ανάπτυξης! Άλλωστε το λένε και οι ειδικοί: η αφήγηση μια ιστορίας σε ένα νήπιο μέσα από εικόνες είναι πολύ σημαντική για την πνευματική του ανάπτυξη.  Γι’ αυτό, ένα παραμυθάκι κάθε βράδυ είναι ό,τι πρέπει. Φροντίστε μόνο να εμπλέξετε και το παιδί στη διαδικασία ζητώντας του να πει τι βλέπει στις εικόνες και τι πιστεύει ότι σημαίνουν.

 

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται… το να παίξεις

Όσο πιο πολύ χρησιμοποιεί ένα μωρό τις λέξεις, τόσο πιο εύκολα θα τις «κατακτήσει». Μέσα από το πολύ απλό παιχνίδι «Τι είναι αυτό;» μπορείτε να το βοηθήσετε απίστευτα να γίνει ομιλητικό. Κάντε του αυτήν την ερώτηση κάθε φορά που πηγαίνετε βόλτα, δείχνοντας το συγκεκριμένο αντικείμενο και αν απαντήσει σωστά, ζητήστε του να επαναλάβει τη λέξη για να την εμπεδώσει. Πού και πού, βάλτε στο παιχνίδι μία καινούργια λεξούλα και αν το παιδί δεν την ξέρει, ψιθυρίστε στο αυτί του την απάντηση και ζητήστε του να την πει δυνατά. Και βέβαια, μη μείνετε στην απλή αναφορά. Πρέπει να εξηγείτε τι σημαίνει η κάθε λέξη και πού χρησιμοποιείται.

 

Μαμά, μπαμπά, βάλτε στο πρόγραμμα από ΝΩΡΙΣ αυτές τις καθημερινές πρακτικές λύσεις επικοινωνίας, εφαρμόστε τες με ΣΥΣΤΗΜΑ και σύντομα το μωρό σας θα τα πει όλα με το νι και με το σίγμα.