Ποιος είπε ότι οι πληγές εμφανίζονται μόνο στο δέρμα; Τα στοματικά έλκη και οι άφθες είναι πληγές που εμφανίζονται πάρα πολύ συχνά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ειδικά σε παιδιά και βρέφη, το ποσοστό αγγίζει το 5-10%. Βέβαια, όσο συνηθισμένες κι αν είναι, οι άφθες έχουν κάτι που δεν συνηθίζεται με τίποτα: έντονο και ανυπόφορο πόνο.

 

 

Αν φαίνονται άφθες, είναι άφθες

 

Οι άφθες συνήθως εμφανίζονται στο εσωτερικό των παρειών και των χελιών, στο κάτω μέρος του στόματος και κάτω απ’ τη γλώσσα. Σπάνια θα τις δείτε στον ουρανίσκο.  Συνήθως έχουν στρογγυλό ή οβάλ σχήμα, λευκό, κόκκινο, κίτρινο ή γκρι χρώμα και παρουσιάζουν οίδημα στις άκρες τους.  Αν το μωρό σας εμφάνισε αυτά τα σημάδια στο στόμα του, πρόκειται πιθανότατα για άφθες που μάλλον θα το ταλαιπωρήσουν αρκετά τη μέρα και κυρίως… τη νύχτα.

 

 

Ναι αλλά γιατί στα μωρά;

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν άφθες στο στόμα. Σίγουρα ξέρετε τον συχνότερo: τα πρώτα δοντάκια. Γιατί όταν αυτά «σκάσουν», το μωρό μπορεί να δαγκώσει κατά λάθος τα ούλα του δημιουργώντας πληγές. Αν πάλι μασήσει κάτι σκληρό ή πιαστεί το ούλο ή το χείλος του σε ένα δόντι, πάλι είναι εύκολο να δημιουργηθεί ερεθισμός. Ακόμα και από κούραση ή εξάντληση μπορεί να εμφανιστούν άφθες στο βρεφικό στοματάκι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα στοματικό έλκος μπορεί να σημαίνει πως το μωρό έχει έλλειψη βιταμινών ή μία λοίμωξη.

 

 

 

Ώσπου να περάσει, βάλ’ τε ένα χεράκι

 

Συνήθως οι άφθες όπως εμφανίζονται εξαφανίζονται χωρίς να χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση ή αγωγή.  Τις περισσότερες φορές, χρειάζονται γύρω στις 15 μέρες για να επουλωθεί η πληγή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνετε με σταυρωμένα χέρια αφήνοντας το μωράκι σας να βασανίζεται. Κάντε μια επάλειψη με το Sensiteeth Kids Aphthae Gel, το ειδικά σχεδιασμένο gel που καταπραΰνει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές, όσο οι άφθες επουλώνονται.

 

Σε κάθε περίπτωση, αν υποπτεύεστε πως οι άφθες οφείλονται σε μία μόλυνση από ιό ή αν δείτε ότι ο ερεθισμός επιμένει, επικοινωνήστε οπωσδήποτε με τον παιδίατρό σας.

 

Βοηθήστε το μωράκι σας να ανακουφιστεί από τον πόνο που του δημιουργούν τα στοματικά έλκη αλλά και από το δυσάρεστο κλάμα.

 

Ουάααααα… φθες τέλος.