Δεν πρόλαβε καν να σταθεί καλά-καλά στα πόδια του και άρχισε ήδη να βάζει το χεράκι του παντού και στα πάντα! Όσο το μωράκι σας νιώθει ένας μικρός εξερευνητής, τόσο εσείς νιώθετε τον κίνδυνο να πλησιάζει σε κάθε του βήμα. Όμως ο πανικός φέρνει ανασφάλεια και εσείς χρειάζεστε… ασφάλεια. Ακολουθήστε ένα προς ένα τα βήματα για ασφαλές σπίτι και αφήστε τον Μαγγελάνο junior να κινείται μόνο σε «χαρτογραφημένα νερά».

 

Ασφαλές… από κούνια

 

 • Το πρώτο που χρειάζεται το μωρό σας για να μην κινδυνεύει στο βρεφικό του δωμάτιο είναι να πληροί η κούνια του τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Πριν την τοποθετήσετε στο δωμάτιο βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται μακριά από παράθυρα ή αντικείμενα που κρέμονται στον τοίχο.

 

 • Καθώς ο μπέμπης ή η μπέμπα αρχίζει να περπατάει, θα προσπαθήσει να «ξεριζώσει» στο διάβα του/της ό,τι μπορεί και ό,τι φτάνει. Γι’ αυτό, τα μεγάλα έπιπλα πρέπει να στερεώνονται πάντα στον τοίχο για αποφυγή ατυχήματος.

 

 

Και στο καπάκι…προστασία

 

 • Μια κλειδαριά λεκάνης είναι ό, τι χρειάζεται η τουαλέτα σας για να μην σας παίξει η τύχη ή μάλλον η κακοτυχία… βρώμικο παιχνίδι. Μια ασφαλισμένη λεκάνη θα εμποδίσει το μωρό να βουτήξει τα χέρια του στο νερό ή να ρίξει μέσα τα παιχνίδια του.

 

 • Βγαίνοντας απ’ τον μπάνιο, θυμηθείτε να κλείνετε και να κλειδώνετε πάντα την πόρτα. Αν δεν κλείνει καλά, επιδιορθώστε την για να μην μπορεί να την ανοίξει το μωρό όσο κι αν προσπαθήσει.

 

 • Καλώδια από σεσουάρ, πρέσες μαλλιών, αερόθερμα κ.λπ. δεν έχουν καμία θέση στο πάτωμα του μπάνιου, αν υπάρχουν βρέφη στο σπίτι. Γι’ αυτό, φυλάξτε τα ψηλά.

 

 

Ούτε πιάτα, ούτε ζημιά!

 

 • Κλειδώστε τα χαμηλά συρτάρια και ντουλάπια με ειδικές κλειδαριές, αφού πρώτα έχετε φροντίσει να μεταφέρετε τα μαχαιριά και οτιδήποτε άλλο αιχμηρό και επικίνδυνο σε ψηλότερο, απροσπέλαστο σημείο.

 

 • Επειδή ό,τι είναι «τζιζ» είναι δελεαστικό για ένα μωρό, βάλτε προστατευτικά ασφαλείας στα κουμπιά αλλά και στην πόρτα του φούρνου.

 

 

 • Όλες οι μικρές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται, πρέπει να βγαίνουν απ’ την πρίζα και να φυλάσσονται κάπου όπου δεν μπορεί να τις ξετρυπώσει ακόμη κι ο πιο πολυμήχανος εξερευνητής.

 

 • Μην ξεχνάτε τα σκουπίδια! Είτε φροντίστε να έχετε τον κάδο σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι είτε αντικαταστήστε τον με έναν κάδο με καπάκι που δεν ανοίγει εύκολα από ένα μωρό.

 

 

Ασφάλεια… με άνεση

 

 • Τα μέρη όπου σας αρέσει να χαλαρώνετε οικογενειακώς, όπως το σαλόνι, το καθιστικό ή η τραπεζαρία κρύβουν επίσης κινδύνους για ένα μωρό που ανακαλύπτει τον κόσμο. Τα ειδικά προστατευτικά για τις γωνίες στο τραπέζι του σαλονιού, το τζάκι, την τηλεόραση και το σύνθετο, είναι η απαραίτητη κίνηση προφύλαξης.

 

 • Πρίζες χωρίς κάλυμμα, ίσον μαγνήτης για ένα μωράκι με ατέλειωτη περιέργεια. Φροντίστε μόνο να καλύψετε όλες μα όλες τις πρίζες του σπιτιού, όχι μόνο αυτές στο σαλόνι και όχι μόνο αυτές που φτάνει το μωρό.

 

 

 • Όσο ανεβαίνει η ασφάλεια, δεν ανεβοκατεβαίνει το μωρό! Τα προστατευτικά κάγκελα μπροστά από κάθε σκάλα θα κάνουν το αγγελούδι σας να καταλάβει από νωρίς ότι η ελευθερία έχει όρια.

 

 • Μπορεί το κορδόνι στις περσίδες της μπαλκονόπορτας να είναι σούπερ πρακτικό για εσάς, όμως ένα μωρό που έχει το παιχνίδι «σχοινί-κορδόνι» μπορεί να μπλεχτεί επικίνδυνα τυλίγοντάς το γύρω του.

 

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως ακόμα και αν λάβετε τα πιο αυστηρά μέτρα ασφάλειας, οι γρατζουνιές, οι μελανιές, τα καρούμπαλα και τα μικρά αθώα καθημερινά ατυχήματα, είναι σχεδόν πάντα στο πρόγραμμα με ένα μωρό στο σπίτι.  Γι’ αυτό, και δεν πρέπει να λείπει απ’ το κουτί πρώτων βοηθειών σας το First Aid Butter, το ειδικό gel για μωρά που αντιμετωπίζει τον πόνο με φυσικό τρόπο και μειώνει τα οιδήματα. Καλές ασφαλείς, προστατευμένες, ξέγνοιαστες, οικιακές μωρο-περιηγήσεις!