«Εκπαίδευση στην αλλαγή πάνας». Το πρώτο που βάλατε στη λίστα «απαραίτητης γνώσης νέας μαμάς» με το που φέρατε στον κόσμο το μωράκι σας. Και κάπως έτσι γίνατε εξπέρ στην εξάσκηση: μάθατε τις σωστές κινήσεις για να αλλάζετε το μωρό, μάθατε πώς και πότε πρέπει να γίνεται η αλλαγή, τι πρέπει να έχει πάνω της η αλλαξιέρα, καλά με τα «πρέπει». Όμως τι γίνεται με τα «δεν πρέπει»; Επειδή και αυτά είναι το ίδιο σημαντικά, και επειδή κανένας οδηγός δεν γράφει τους αντι-κανόνες, τους γράψαμε εμείς για εσάς, για να ξέρετε όλα τα μυστικά της αλλαγής πάνας από την καλή και… από την ανάποδη.

 

ΑΝΤΙ-ΚΑΝΟΝΑΣ 1: Νιώθετε ενοχές

Ούτε σε δική σας αμέλεια οφείλεται, ούτε σε δικό σας λάθος. Το να συγκαίγεται ένα μωρό που φοράει πάνα είναι όχι μόνο απόλυτα φυσιολογικό αλλά και πολύ συχνό: ως και το ένα τρίτο των βρεφών εμφανίζει ερεθισμούς κάποια στιγμή. Ο πιο πιθανός λόγος για το σύγκαμα είναι το να παραμείνει το μωράκι για αρκετή ώρα με μία βρεγμένη ή λερωμένη πάνα. Η παρατεταμένη επαφή με τα ούρα ή τα κόπρανα ή η τριβή της πάνας με το βρεφικό δερματάκι που είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο ευαίσθητο από τον ενηλίκων, μπορεί να προκαλέσει αυτόν τον ερεθισμό. Επιπλέον, πολύ συχνά τα μωρά που έχουν βραχεί δεν δείχνουν κανένα σημάδι που να μαρτυρά τη «διαρροή» τους, για παράδειγμα δεν κλαίνε ή δεν δείχνουν ανήσυχα οπότε και μαμά-Πυθία να υπήρχε, πάλι η μαντεψιά θα ήταν δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, βγάλτε το άγχος από το μυαλό σας, βάλτε τα απαραίτητα «σύνεργα» στη αλλαξιέρα και το σύγκαμα θα περάσει.

 

ΑΝΤΙ-ΚΑΝΟΝΑΣ 2: Γδύνετε εντελώς το μωρό, αν δεν θέλει

Πολλά μωράκια δεν νιώθουν άνετα να μένουν ολόγυμνα στην αλλαξιέρα, ίσως επειδή κρυώνουν. Και βέβαια, δεν διστάζουν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους με τη σχετική… υπόκρουση. Αν ανήκει και το δικό σας μωρό στο «σύλλογο αντι-γυμνιστών αλλαγής πάνας» μπορείτε να του φοράτε ένα φορμάκι με άνοιγμα στο  κάτω μέρος για να το γδύνετε μόνο τοπικά.

 

ΑΝΤΙ-ΚΑΝΟΝΑΣ 3: Βάζετε αμέσως την επόμενη πάνα

Αφήστε το δερματάκι του μωρού να πάρει λίγο αέρα πριν ξαναξεκινήσει «ο κύκλος της υγρασίας». Αφήστε το δερματάκι του γυμνό για λίγο μέχρι να στεγνώσει τελείως, επιστρατεύστε αρκουδάκια και παιχνίδια για να περάσει η ώρα του ευχάριστα και μετά φορέστε την επόμενη πάνα.

 

ΑΝΤΙ-ΚΑΝΟΝΑΣ 4: Σκουπίζετε την περιοχή τρίβοντάς τη

Ναι, πρέπει να στεγνώσετε καλά το δερματάκι του μωρού σας μέχρι να μπει η επόμενη πάνα αλλά αν πιστεύετε ότι στέγνωμα σημαίνει τρίψιμο, ξανασκεφτείτε το. Όσο πιο πολλή δύναμη βάλετε, τόσο πιο πολύ θα ερεθίσετε την ήδη ερεθισμένη περιοχή. «Ταμποναριστά». Αυτή είναι η μαγική λέξη.  Ένα απαλό πατ-πατ στο πωπουδάκι χρειάζεται, άντε και να φυσήξετε λιγάκι στην περιοχή και… τέλος η υγρασία, τέλος το σύγκαμα.

 

ΑΝΤΙ-ΚΑΝΟΝΑΣ 5: Χρησιμοποιείτε μωρομάντιλα με άρωμα

Όσο αναζωογονητικό και αν ακούγεται το να μυρίζει το δερματάκι του μωρού σας μετά την αλλαγή πάνας σαν ολάνθιστος μοσχοβολιστός κήπος ή δροσερή καλοκαιρινή αύρα, αντισταθείτε! Το άρωμα που υπάρχει σε πολλά μωρομάντιλα μπορεί να ερεθίσει περισσότερο και να ξηράνει το δέρμα του μωρού ή ακόμα και να δώσει μία αίσθηση «καψίματος». Ο απαλός αφρός καθαρισμού Baby Foam είναι η τέλεια λύση για καθαρισμό χωρίς τρίψιμο και ξέβγαλμα, αφού αφαιρείται πανεύκολα με ένα απλό χαρτομάντιλο.

 

ΑΝΤΙ-ΚΑΝΟΝΑΣ 6: Διαλέγετε στενή πάνα

Μπορεί μία στενή πάνα να προφυλάσσει από διαρροές, όμως δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Κι αυτό γιατί ο αέρας δεν κυκλοφορεί και η υγρασία εγκλωβίζεται, επιδεινώνοντας το σύγκαμα. Η λύση; Επιλέξτε το σωστό νούμερο και μη σφίγγετε πολύ την πάνα όταν την κλείνετε.

 

 

ΑΝΤΙ-ΚΑΝΟΝΑΣ 7: «Κολλάτε» στην ίδια πάνα

Μπορεί η συγκεκριμένη πάνα να βόλεψε τέλεια το μωρό έως τώρα αλλά τι να την κάνετε την εργονομία όταν «πάει πακέτο» με τους ερεθισμούς; Υπάρχουν τόσες επιλογές προϊόντων στην αγορά, που δεν θα χρειαστεί να θυσιάσετε τίποτα από την ευκολία και την πρακτικότητα που είχατε έως τώρα.

 

Και τώρα που τα ΟΧΙ, τα ΜΗ και τα ΔΕΝ μπήκαν και αυτά στη λίστα σας, έχετε τον τρόπο να ανακουφίσετε το μωράκι από το σύγκαμα εύκολα και αποτελεσματικά. Αν βάλετε και στη λίστα για το φαρμακείο την κρέμα αλλαγή πάνας Baby Cream που καταπραΰνει και προστατεύει από ερεθισμούς, ε τότε μάλλον είστε μανούλα… και στην αλλαγή πάνας.