Όσα δεν λέει με το στόμα, τα δείχνει με… το σώμα. Το μωράκι σας έχει πάντα τον τρόπο να σας δείξει αν κρυώνει ή ζεσταίνεται. Και εσείς, έχετε τον τρόπο να το βοηθήσετε να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε κανονικά επίπεδα προνοώντας για τα μικρά και καθημερινά.

 

Θερμο… μέτρον άριστον

 

Πόσους βαθμούς έχει το βρεφικό υπνοδωμάτιο; Αν το θερμόμετρο κυμαίνεται από 20 έως 22o C, συγχαρητήρια! Βρήκατε την τέλεια θερμοκρασία. Αυτήν που θα εξασφαλίσει στο μωράκι σας τον πιο γλυκό ύπνο χωρίς να σκάει, ούτε να τουρτουρίζει. Και βέβαια, μιλάμε για μία θερμοκρασία ασφαλείας αφού η υψηλή θερμοκρασία δωματίου ενδέχεται να είναι μία από τις πιθανές αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Το καλοκαίρι πάλι, αφήστε το παράθυρο ανοιχτό και τραβήξτε τις κουρτίνες για να μην είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα. Θυμηθείτε ακόμα να βγάλετε από την κούνια τις πάντες γιατί εγκλωβίζουν τη θερμότητα. Όσο για τα πολύ ζεστά αυγουστιάτικα μεσημέρια, ένας ανεμιστήρας θα βοηθήσει την κατάσταση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν φυσάει απευθείας επάνω στην κούνια. Αν το μωράκι κοιμάται με ένα φανελάκι ή μόνο με την πάνα του, «πάρτε ζεστά» το τακτικό μπες-βγες στο υπνοδωμάτιό του, για να τσεκάρετε συνεχώς μήπως κρυώνει.

 

 

Στρωμένες λύσεις

 

Αν το μωράκι σας είναι κάτω του ενός έτους, κουβέρτες και παπλώματα δεν είναι και η καλύτερη λύση.  Το ιδανικό σκέπασμα είναι ένας υπνόσακος, κατάλληλος για την ηλικία του μωρού και ταιριαστός με το μέγεθος του, για να μην μπορεί να γλιστράει μέσα του. Ένα μωράκι που έχει πυρετό όμως, χρειάζεται ένα πιο δροσερό κρεβάτι με λιγότερα κλινοσκεπάσματα.

 

Όσο αγγίζετε, εντοπίζετε

 

Ακουμπίστε απαλά το μέτωπο, την κοιλίτσα ή την πλάτη του μωρού σας για να καταλάβετε αν είναι πιο ζεστό απ’ ό,τι συνήθως ή αν είναι ιδρωμένο. Τα αναψοκοκκινισμένα μαγουλάκια μπορεί να είναι ένδειξη πυρετού.  Για να σιγουρευτείτε όμως, χρειάζεστε ένα ψηφιακό θερμόμετρο ακριβείας. Κρατήστε το μωράκι στο γόνατό σας, βάλτε το θερμόμετρο στη μασχάλη του και κρατήστε απαλά το μπράτσο του για να σταθεροποιηθεί. Προσοχή! Μην ξεχάσετε να διαβάσετε τις οδηγίες του θερμομέτρου, γιατί από κατασκευαστή σε κατασκευαστή διαφέρουν οι λειτουργίες. Αν τελικά το αγγελούδι σας έχει πυρετό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Μπορεί ο οργανισμός του να προσπαθεί να «πολεμήσει» μία λοίμωξη ή μπορεί ο πυρετός να είναι επακόλουθο ενός εμβολίου και να περάσει γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, πυρετός σημαίνει επικοινωνία με τον παιδίατρό σας. Είναι ο μόνος που μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα ή μη τη κατάστασης και να σας δώσει τις σωστές οδηγίες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εν τω μεταξύ είναι να βεβαιωθείτε πως θηλάζετε τακτικά και επαρκώς το μωράκι και-πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας- να του δώσετε να πιει αρκετά υγρά για να μην αφυδατωθεί.

 

Και τώρα που το θερμόμετρο της ενημέρωσης χτύπησε κόκκινο, καταλάβατε πως δεν πρέπει να σας λούζει κρύος ιδρώτας στην παραμικρή αλλαγή θερμοκρασίας του μωρού σας. Ψυχραιμία, προληπτικά μέτρα και…εύκαιρη η ατζέντα με το τηλέφωνο του γιατρού.