Κατοικίδιο & λούτρινα ζωάκια: ο ρόλος τους στη βρεφική ατοπική δερματίτιδα.

Ρούντι και Τέντι. Η αγαπημένη συντροφιά του μωρού σας.  Ο πρώτος τετράποδος και παιχνιδιάρης και ο δεύτερος η σταθερά αγαπημένη «λούτρινη» αγκαλιά. Τι γίνεται όμως όταν το μωρό εμφανίσει σημάδια ατοπικής δερματίτιδας; Μπορεί να έχει σχέση το αγαπημένο ζωάκι με το ξηρό δερματάκι;

 

Γιατί, μαμά;

Σε ένα βρεφικό ατοπικό δέρμα ο δερματικός φραγμός είναι πιο «ανοιχτός» που σημαίνει ότι το δέρμα αφενός χάνει την υγρασία του, αφετέρου γίνεται ευάλωτο σε μολύνσεις και μπορεί να απορροφήσει κάθε λογής αλλεργιογόνα, οδηγώντας σε φλεγμονή. Τα ζώα γενικά φιλοξενούν διάφορα εν δυνάμει αλλεργιογόνα που όταν έρθουν σε επαφή με το έκζεμα, μπορεί να δημιουργήσουν κνησμό, κοκκίνισμα και μεγαλύτερο ερεθισμό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως κάθε ζώο θα προκαλέσει οπωσδήποτε ατοπική δερματίτιδα. Απλώς, υπάρχουν ζώα όπως οι γάτες, οι σκύλοι, τα  κουνέλια, τα χάμστερ κ.λπ. που φαίνεται πως έχουν λίγες περισσότερες πιθανότητες να επηρεάσουν ένα δέρμα με ατοπική προδιάθεση, όπως είναι το βρεφικό.

 

Αλήθεια ή… «τρίχες;»

Είστε κι εσείς σ’ αυτούς που πιστεύουν πως «η τρίχα» του τρισχαριτωμένου σας κατοικιδίου είναι υπεύθυνη για το έκζεμα του μωρού σας; Ώρα να αλλάξετε γνώμη. Στην πραγματικότητα, το έκζεμα δεν πυροδοτείται από το τρίχωμα αλλά από τα αλλεργιογόνα που κολλούν επάνω στο τρίχωμα, δηλαδή από την πιτυρίδα, τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο και τα ούρα του ζώου και από τα αλλεργιογόνα που εκκρίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες.

 

Τέντι Μπερ ο «ύποπτος»

Στον ύπνο, στο παιχνίδι, στην αγκαλιά της μαμάς… το αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του μωρού σας μεταφέρεται παντού. Όπως και η σκόνη και τα μικρόβια που συγκεντρώνονται στο τρίχωμά τους που είναι από τις νούμερο 1 αιτίες για έξαρση ατοπικής δερματίτιδας στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.

 

 

Pet-οιμες λύσεις!

Ταραχή, πανικός και βεβιασμένες κινήσεις είναι λέξεις που καλύτερα να ξεχάσετε. Και ο Ρούντι και ο Τέντι θα συνεχίσουν να προσφέρουν απλόχερα τα τρυφερά χάδια τους στο μωράκι σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμόσετε το χρυσό κανόνα «πρόληψη και υγιεινή» για να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την έξαρση των συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας.  Πώς; Με πρακτικές, σταθερές συνήθειες.

 

 

Κατοικίδια:

 

 • Επιλέξτε μία μικρόσωμη ράτσα. Μικρότερη επιφάνεια σημαίνει λιγότερο τρίχωμα κι άρα μικρότερες πιθανότητες επιδείνωσης της ατοπικής δερματίτιδας. Στους σκύλους, τα λαμπρακανίς (διασταύρωση λαμπραντόρ-κανίς), κανίς, σνάουτσερ, και τα μπισόν φριζέ είναι ράτσες που προτείνονται σε περίπτωση αλλεργιών. Αντίστοιχα, οι Σιβηρικές, Μπαλινέζικες και μπλε ρωσικές γάτες πιστεύεται πως συνδέονται λιγότερο με αλλεργίες και δερματίτιδες.
 • Περιορίστε όσο το δυνατό, το κατοικίδιο σε συγκεκριμένους χώρους και μην το αφήνετε να κοιμάται στο υπνοδωμάτιό του μωρού. Είναι δύσκολο στην πράξη, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι στρώματα, παπλώματα και κουβέρτες είναι η τέλεια κρυψώνα αλλεργιογόνων και θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικότατα.
 • Φροντίστε να καθαρίζετε τα χέρια του μωρού κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με το ζωάκι.
 • Καθαρίστε με ηλεκτρική σκούπα πάτωμα, χαλιά, ριχτάρια, ακόμα και τις κουρτίνες για να απομακρύνετε τις τρίχες που άφησε πίσω του το κατοικίδιο. Βεβαιωθείτε ότι η σκούπα έχει φίλτρο HEPA.
 • Ξεσκονίστε τακτικά.
 • Κάντε μπάνιο το κατοικίδιό σας και χτενίστε το τρίχωμά του εκτός σπιτιού για να μην έρθει το μωράκι σας σε επαφή με τρίχες και πιτυρίδα. Προτιμήστε καλύτερα ένα υποαλλεργικό σαμπουάν.
 • Αερίστε το σπίτι τακτικά.
 • Αλλάξτε συχνά κλινοσκεπάσματα.
 • Εκπαιδεύστε το ζωάκι σας να κάνει την ανάγκη του έξω από το σπίτι, καθώς όπως είπαμε, στα ούρα του μπορεί να κρύβονται αλλεργιογόνα.
 • Πλύντε το κρεβατάκι του σκύλου ή της γάτας σε ζεστό νερό μία φορά τη βδομάδα.

 

Λούτρινα ζωάκια:

 • Βάλτε το παιχνίδι σε μια χάρτινη σακούλα, κλείστε τη δημιουργώντας μια εσοχή για να μπει το στόμιο της ηλεκτρικής σκούπας και ρουφήξτε τον αέρα.
 • Βάλτε το στο πλυντήριο μέσα σε μια μαξιλαροθήκη και πλύντε σε ζεστό νερό κάθε δεύτερη βδομάδα. Εμπιστευθείτε το βρεφικό απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε και για τα ρούχα του μωρού, δηλαδή το BABY LAUNDRY με ουδέτερο pH και υποαλλεργική δράση.
 • Για πλύσιμο στο χέρι θα πρέπει να γεμίσετε μια λεκάνη με κρύο νερό και να βάλετε ένα μικρό καπάκι από το βρεφικό απορρυπαντικό. Βυθίστε και καθαρίστε απαλά το παιχνίδι και στύψτε δυνατά για να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και να στεγνώσει πιο εύκολα το παιχνίδι.
 • Στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει καλά στον ήλιο για να εξουδετερωθούν τα ακάρεα και τα μικρόβια.
 • Τρίψτε την εξωτερική επιφάνειά του με μια βούρτσα.
 • Βάλτε το σε μια πλαστική σακούλα και αφήστε το στην κατάψυξη τουλάχιστον για 3 μέρες.
 • Μην το καθαρίζετε με αντιβακτηριακό gel χεριών.
 • Πριν την αγορά του, ελέγξτε τις οδηγίες πλύσης για να γλιτώσετε χρόνο και κόπο στο μέλλον.
 • Όταν καθαρίζετε ένα ζωάκι, σιγουρευτείτε ότι το μωράκι του έχει στα χέρια του ένα άλλο για να μη νιώθει μοναξιά.

 

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας κατά γράμμα, ανακουφίστε το μωράκι σας από τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας με την ολοκληρωμένη σειρά Atoprel και συνεχίστε να χαίρεστε το παιχνίδι με τα ζωάκια σας -ζωντανά ή λούτρινα- χωρίς να ανησυχείτε για τίποτα!  

Ουφ η μαμά, γουφ ο Ρούντι!