Ο πρώτος χρόνος ζωής του μωρού σας είναι γεμάτος πρωτιές. Το πρώτο μπουσούλημα, το πρώτο βήμα, η πρώτη φορά που δοκιμάζει στερεά τροφή. Δεν εξελίσσονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό και ούτε υπάρχει κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που θα φανερώσουν αν το παιδί σας είναι έτοιμο για την επόμενη φάση.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τη μετάβαση σε στερεές τροφές. Αν το μωρό σας καταφέρνει να κάθεται και να κρατάει όρθιο το κεφάλι του, αν ξεκινά να βάζει αντικείμενα στο στόμα του και αρχίζει να μασάει και αν αρνείται να φάει τις λιωμένες τροφές, αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμο για στερεές τροφές. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά τους 5 πρώτους μήνες. Προετοιμαστείτε: Πρόκειται για μια περίοδο που θα σας χαρίσει πολλά χαμόγελα αλλά και πολλές ώρες μαζέματος φαγητού από το πάτωμα!

Ακολουθούν 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε τη μετάβαση σε στέρεες τροφές.

 

  1. Εμπλουτίστε την κρέμα του μωρού

Αν φτιάχνετε κρέμες φρούτων και λαχανικών στο μπλέντερ, χτυπήστε τες για λιγότερη ώρα και αφήστε μέσα μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού ώστε το μικρό σας να δοκιμάσει διάφορες υφές και να κάνει τη μετάβαση ευκολότερα. Έτσι, το μωρό θα μάθει να μασάει καλύτερα αντί απλά να καταπίνει τη λεία κρέμα.

 

  1. Λιώστε το φαγητό με το πιρούνι

Το επόμενο βήμα μετά το μπλέντερ είναι το λιώσιμο του φαγητού με το πιρούνι. Έτσι, το φαγητό θα γίνει αρκετά μαλακό ώστε να το μασήσει και να το καταπιεί εύκολα. Και αφού συνηθίσει να το τρώει μπορείτε επιτέλους να περάσετε σε φαγητά που τρώτε κι εσείς όπως κοτόπουλο, καρότα, κλπ. Βεβαιωθείτε πως το φαγητό του δεν περιέχει πρόσθετο αλάτι ή οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει το πεπτικό του σύστημα.

 

  1. Δείξτε του σταδιακά διαφορετικές γεύσεις, θερμοκρασίες και υφές

Δώστε του να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις και υφές ώστε να ενεργοποιήσετε τους γευστικούς του κάλυκες. Μικρές ποσότητες πουλερικών και τυρί. Τραγανές φέτες μήλου και μαλακή μπανάνα. Και πολλά λαχανικά.

 

  1. Ώρα για finger food

Στα μικρά παιδιά αρέσει να τρώνε με τα χέρια. Δώστε τους φαγητό που να μπορούν να φάνε με αυτό τον τρόπο όπως κομμάτια φρούτων, κομματάκια τοστ και στικάκια λαχανικών.

 

  1. Αποφύγετε το μέλι και τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό

Το μέλι μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως (αν και σπάνια) μια σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται αλλαντίαση. Σας προτείνουμε να το αποφεύγετε γενικώς μέχρι να μεγαλώσουν. Φυσικά θα πρέπει να αποφεύγονται και τροφές που αποτελούνται από πολύ μικρά κομματάκια όπως ποπκορν, ξηροί καρποί και ολόκληρα σταφύλια καθώς και οτιδήποτε είναι πολύ σκληρό ή χρειάζεται πολύ μάσημα.