Δεν υπάρχει χειρότερo να νιώθετε πως το μωρό σας πονάει και τα πρώτα δοντάκια του αποτελούν δύσκολη περίοδο για το μωρό και τους γονείς.

Καθώς τα νέα δοντάκια μεγαλώνουν στα μαλακά τους ούλα, τα μωρά νιώθουν πόνο και δυσφορία με αποτέλεσμα να κλαίνε και να έχουν δυσκολίες στον ύπνο.

 

Πότε αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια;

Τα πρώτα δοντάκια συνήθως βγαίνει γύρω στους 6 μήνες, αλλά είναι φυσιολογικό να εμφανιστούν μεταξύ των 3 και 12 μηνών.

Όταν κλείσουν και τα 3 τους χρόνια, λογικά θα έχουν όλα τα νεογιλά τους δόντια. Συνήθως βγαίνουν πρώτα τα κάτω δοντάκια.

 

Ποια είναι τα σημάδια της πρώτης οδοντοφυΐας;

Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι το μωράκι σας βγάζει δόντια περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Πρησμένα, κόκκινα ούλα με φλεγμονή
  • Τα δοντάκια που φαίνονται να προσπαθούν να προβάλλουν μέσα από τα ούλα
  • Έντονη σιελόρροια
  • Το μωρό δαγκώνει, πιπιλάει και μασάει περισσότερο
  • Δεν τρώει καλά και δεν δέχεται το φαγητό
  • Εκνευρίζεται και κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο

 

Πώς να ηρεμήσετε το μωρό σας

Ακολουθούν κάποιοι τρόποι που αποδεδειγμένα μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο του.

 

Μουδιάστε τα ούλα του

Στοχεύστε απευθείας στην πηγή του προβλήματος. Κρυώστε στο ψυγείο ένα μαλακό παιχνίδι ή μια πετσέτα και αφήστε το να την βάλει στο στόμα ώστε να απαλυνθεί ο πόνος του.

 

Χρησιμοποιείστε ένα ειδικό προϊόν

Ένας επίσης καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι χρήση τζελ για την ανακούφιση των ούλων. Το απαλό τζελ Baby Gums Gel ανακουφίζει άμεσα το πονεμένο σας μωράκι. Εμπλουτισμένο με έναν ειδικό συνδυασμό φυτικών συστατικών όπως το γαρύφαλλο που έχει ανέκαθεν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου της στοματικές κοιλότητας.

Το τζελ μας έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χωρίς να περιέχει λιδοκαΐνη, αλκοόλ, parabens, χρωστικές, σαλικυλικά, ζάχαρη ή σακχαρίνη.

 

Μασητικά παιχνίδια και κρίκοι

Άλλος ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα πρώτα δοντάκια είναι η χρήση μασητικών παιχνιδιών και κρίκων. Φροντίστε να είναι καθαρά, κατάλληλα για την ηλικία τους, ασφαλή και μη τοξικά.

Σημειώνουμε πως οτιδήποτε μπορεί να βάλει το μωρό στο στόμα του δεν πρέπει να ενέχει κίνδυνο πνιγμού.

 

Μασάζ με τα δάχτυλα

Αφού πλύνετε καλά τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε το καθαρό σας δάχτυλο για να κάνετε μασάζ στα ούλα του μωρού σας ώστε να του προσφέρετε προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

 

Πολλά χαδάκια

Όταν το παιδί σας νιώθει δυσφορία ή πόνο, είναι λογικά να θέλετε να το αγκαλιάσετε. Όταν βγάζει δοντάκια, μπορείτε να του κάνετε όσα περισσότερα χαδάκια μπορείτε. Η σιγουριά του αγγίγματος και η ζεστασιά σας μπορούν να κάνουν θαύματα.