Διανύσατε εννέα μήνες εγκυμοσύνης, τρέξατε γεμάτη αγωνία και χαρά στο μαιευτήριο και φέρατε στον κόσμο το πρώτο σας μωρό, ένα μικρό θαύμα. Τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στο σπίτι – μαζί φυσικά με το μικρό σας θαύμα. Τα καταφέρατε!

 

Και τώρα τι;

Οι πρώτες εβδομάδες με ένα νεογέννητο παιδί είναι μία σειρά από ισχυρές διακυμάνσεις, μια αληθινή βουτιά σε αχαρτογράφητες περιοχές.  Για τη νέα μαμά, η περίοδος αυτή είναι εξίσου όμορφη αλλά και δύσκολη. Ελάχιστες ώρες ύπνου, άγχος, αγωνία και καταστάσεις που ενώ δε γνωρίζατε ως τώρα, καλείστε να αντιμετωπίσετε. Όμως η αλήθεια είναι πως, παρά την κούραση και την εξάντληση που πολλές φορές μπορεί να σας απογοητεύουν, η μητρότητα είναι μία μοναδική εμπειρία! Γι’ αυτό φροντίστε να τη ζήσετε με το παραπάνω, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της! Πώς;

Ακούγοντας τις ανάγκες του μωρού σας, συμβουλευόμενες το ένστικτό σας και ακολουθώντας αυτές τις 15 χρήσιμες συμβουλές!

 

1. Φροντίστε να κοιμάστε όσο κοιμάται και το μωρό. Είναι πρακτικά αδύνατο να καθιερώσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα ρουτίνας για τον ύπνο του, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Γι’ αυτό προσπαθήστε, για να παίρνετε την ξεκούραση που τόσο χρειάζεστε, να συγχρονίσετε τον δικό σας ύπνο με τον δικό του!

2. Να τρέφεστε σωστά με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και να μην παραλείπετε τα γεύματά σας. Η καλή διατροφή είναι πολύ σημαντική, ιδιαιτέρως για τις θηλάζουσες νέες μητέρες, καθώς συντελεί στη διατήρηση της γαλουχίας.

3. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού ο οργανισμός σας εξαντλείται πιο γρήγορα, γι‘ αυτό μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό.

4. Μην απογοητεύεστε αν δυσκολεύεστε στο θηλασμό. Δείξτε επιμονή και ζητήστε βοήθεια και καθοδήγηση. Και μην ξεχνάτε, εάν για τον οποιονδήποτε λόγο ο θηλασμός δεν αποτελεί επιλογή, αυτό δε σας κάνει λιγότερο μητέρα από τις υπόλοιπες!

5. Ταΐστε το μωρό σας όσο και όταν θέλει. Έχετε υπόψη ότι τον πρώτο καιρό χρειάζεται περισσότερα από έξι έως οκτώ φορές την ημέρα.

6. Κρατήστε το μωρό σας ξύπνιο κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να έχετε έλεγχο των γευμάτων του.

7. Καταγράψτε όλες σας τις απορίες προτού σας επισκεφτεί ο παιδίατρος. Είναι απόλυτα λογικό να έχετε πολλές ερωτήσεις.

8. Μην ανησυχείτε ότι κακομαθαίνετε το μωρό σας – αυτό είναι απλά αδύνατον να συμβεί. Αντίθετα, ανταποκριθείτε άμεσα στο κλάμα του, αφού είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μαζί σας.

9. Ενθαρρύνετε και επιτρέψτε στο σύντροφό σας να φροντίσει το μωρό. Πέραν της ξεκούρασης που θα σας χαρίσουν αυτά τα διαλείμματα, είναι πολύ σημαντική η καλλιέργεια και ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ πατέρα και παιδιού.

10. Τηρήστε ευλαβικά την καθημερινή τελετουργία του μπάνιου πριν τον ύπνο. Γεμίστε το μπανάκι του με χλιαρό νερό, σε θερμοκρασία που το κάνει να αισθάνεται άνετα. Είναι η τέλεια ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με το μωρό σας, αγκαλιάζοντάς το και δείχνοντάς του στοργή.

11. Προσπαθήστε από την αρχή να κοιμίζετε το βρέφος στην κούνια του και όχι στην αγκαλιά σας – ο μελλοντικός εαυτός σας θα σας ευγνωμονεί.

12. Μην κάνετε υπερβολική ησυχία όσο κοιμάται το μωρό. Τα νεογέννητα, από τη μήτρα, δεν είναι συνηθισμένα στην απόλυτη ησυχία. Καλό είναι να συνεχιστεί αυτή η συνήθεια, ώστε να μπορούν να κοιμούνται πιο εύκολα και να διευκολύνεται έτσι και η δική σας ζωή!

13. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγκρίνετε το παιδί σας με τα υπόλοιπα. Το κάθε μωράκι είναι διαφορετικό!

14. Οτιδήποτε και να συμβαίνει στο σπίτι σας, μπορεί να περιμένει. Προτεραιότητα έχετε εσείς και το μωρό σας!

15. Ζητήστε βοήθεια. Οι νέες μητέρες δεν χρειάζεται να τα βγάζουν πέρα μόνες τους!

 

Και ο Χρυσός Κανόνας…..δεν υπάρχει!

Κάθε μέρα με το μωρό σας θα είναι λίγο διαφορετική από την προηγούμενη και ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της νέας αυτής καθημερινότητας, είναι αυτός που θα βρείτε εσείς.Η ανατροφή του μωρού σας είναι ένα υπέροχο ταξίδι που καλείστε να πραγματοποιήσετε εσείς, ο σύντροφός σας και το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Ένα ταξίδι που, παρά τη δύσκολη αρχή, θα το αναπολείτε σε όλη σας τη ζωή. Αφήστε λοιπόν την υπερβολική ανησυχία και το άγχος κατά μέρος και απολαύστε το – συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή ενός παιδιού!