Η νινίδα αποτελεί δερματική πάθηση που κάνει την εμφάνισή της στα νεογέννητα βρέφη, συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής. Αν και ακούγεται ανησυχητική, είναι αρκετά κοινή και αβλαβής και συνήθως εξαφανίζεται μέχρι το μωρό να κλείσει το πρώτο του έτος.

 

Τι είναι η νινίδα;

Η νινίδα εμφανίζεται με τη μορφή λιπαρών, κίτρινων μπαλωμάτων με λέπια στο βρεφικό κεφαλάκι το οποίο με τον καιρό αρχίζει να ξεφλουδίζει. Δεν πρόκειται για κάτι κολλητικό ενώ δεν θεωρείται πως προκαλεί ενόχληση στο βρέφος.

Αν και συνήθως εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, ενδέχεται να εμφανιστεί και στο πρόσωπο, στα αυτιά, στον λαιμό, στην περιγεννητική περιοχή και στις διάφορες πτυχές που σχηματίζει το δέρμα.

 

Πού οφείλεται;

Δεν είναι γνωστό το ακριβές της αίτιο, αλλά θεωρείται πως μπορεί να αποτελεί την επίδραση ορμονών εγκυμοσύνης που πέρασαν από τη μητέρα στο βρέφος. Κάποια μωρά διατηρούν αυτές τις ορμόνες στο σωματάκι τους κατά τους μήνες μετά τη γέννησή τους. Αυτές ίσως δίνουν το ερέθισμα στους αδένες του μωρού να παράγουν περισσότερο σμήγμα με αποτέλεσμα την εμφάνιση νινίδας.

 

Πώς θα ξέρω αν το μωρό μου έχει νινίδα;

Η νινίδα συνήθως εμφανίζεται στα βρέφη πριν κλείσουν τους δύο πρώτους μήνες ζωής ενώ θα την αναγνωρίσει κανείς από τα μεγάλα, λιπαρά, κίτρινα ή καφέ λέπια στο τριχωτού της κεφαλής του βρέφους. Αυτά θα αρχίσουν να πέφτουν αφήνοντας το δέρμα του μωρού κόκκινο. Μαζί τους μπορεί να πέσουν και λίγα από τα μαλλάκια του, όμως θα ξαναβγούν.

Αν το μωρό σας τρίβει το κεφάλια του ή δείχνει άλλη σημάδια ενόχλησης, ίσως τα συγκεκριμένα λέπια να οφείλονται στο ατοπικό του δέρμα. Την απορία θα σας λύσει ο παιδίατρός σας.

 

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Όταν το μωρό σας έχει εμφανίσει νινίδα μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα τα λέπια λούζοντάς το με ένα βρεφικό σαμπουάν. Το μασάζ με βρεφικό ή φυσικό λάδι θα μαλακώσει τα λέπια. Το Baby A.B.C.C. αποτελεί ειδικό μαλακτικό λάδι, εμπλουτισμένο με βιταμίνη Ε, ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της νινίδας.

Το να βλέπει κανείς τα παιδιά του να μεγαλώνουν μπορεί να είναι υπέροχο και τρομακτικό ταυτόχρονα γι’ αυτό όλα μας τα προϊόντα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να περιέχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές φαρμακευτικές ουσίες που φροντίζουν απαλά και θρέφουν το ευαίσθητό τους δέρμα. Η FREZYDERM θα είναι μαζί σας κάθε στιγμή.