Αν τύχει να πελαγώσετε την πρώτη ημέρα που θα πάρετε το νεογέννητο μωρό σας στο σπίτι και θα χρειαστεί να του αλλάξετε πάνα για πρώτη φορά, μην ανησυχείτε· πολύ σύντομα θα το κατέχετε καλά καθώς ένα μωρό αλλάζει 12 φορές πάνα την ημέρα κατά μέσο όρο.

 

Ακολουθεί ένας οδηγός για την αλλαγή της πάνας του νεογέννητου μωρού σας.

  1. Να είστε προετοιμασμένοι ότι άπαξ και ξαπλώσετε το μωρό ανάσκελα, δεν πρέπει να το αφήσετε από τα μάτια σας. Είτε έχετε αγοράσει μια πλήρως εξοπλισμένη αλλαξιέρα, είτε χρησιμοποιείτε απλά ένα χαλάκι στο πάτωμα, αυτό που έχει σημασία είναι το μωρό σας να είναι ασφαλές. Αν βρίσκεται σε απόσταση από το έδαφος, κρατήστε το ένα σας χέρι πάνω του συνεχώς. Θα πρέπει, επίσης, να έχετε και κάποια πράγματα ήδη κοντά σας όπως: υγρομάντηλα, μια καθαρή πάνα, την ειδική τσάντα για τις πάνες, καθαρά ρουχαλάκια (σε περίπτωση που υπάρξουν διαρροές) καθώς και την κατάλληλη κρέμα για την αλλαγή της πάνας.

 

  1. Γδύστε στο μωρό σας από τη μέση και κάτω και κάνοντας ρολό τα ρουχαλάκια του αφαιρέστε τα. Ανοίξτε τη λερωμένη πάνα.

 

  1. Κρατήστε ψηλά τους αστραγάλους του και ανασηκώστε τα ποδαράκια του ώστε να ελευθερωθεί η πάνα και να καθαρίσετε με αυτήν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

 

  1. Μην σας ανησυχήσουν τα πρώτα περιεχόμενα της πάνας. Κατά πάσα πιθανότητα θα περιέχει το μηκώνιο, κόπρανα, δηλαδή, με πράσινο-μαύρο χρώμα. Ύστερα από 2-4 ημέρες τα κόπρανα θα αποκτήσουν ανοιχτότερο χρώμα και θα είναι λιγότερο κολλώδη.

 

  1. Απομακρύνετε ή πετάξτε απευθείας τη βρόμικη πάνα.

 

  1. Τώρα το δέρμα χρειάζεται πλύσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό ή υγρομάντηλα, ή έναν αφρό καθαρισμού όπως το Baby Foam. Δείξτε μεγαλύτερη προσοχή στις πτυχές του δέρματος και βεβαιωθείτε πως σκουπίζετε τα κοριτσάκια από μπροστά προς πίσω. Στα αγοράκια, καθαρίστε τους όρχεις και το πέος φροντίζοντας να μένει καλυμμένη η βάλανος.

 

  1. Στεγνώστε ταμποναριστά και χρησιμοποιείστε μια κρέμα για την αλλαγή της πάνας όπως η Baby Cream η οποία θα καταπραΰνει και θα προστατεύσει το δέρμα από ερεθισμούς.

 

  1. Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε και να κάνετε τη στιγμή της αλλαγής της πάνας ευχάριστη για το μικρό σας. Έχετε σχεδόν τελειώσει!

 

  1. Σηκώστε και πάλι τους αστραγάλους και τοποθετείστε μια στεγνή πάνα κλείνοντάς της. Αν το δάχτυλό σας δεν χωράει να περάσει στο σημείο της μέσης του μωρού, τότε την έχετε κλείσει πολύ σφιχτά.

 

  1. Ντύστε το μωρό σας και γιορτάστε τη νίκη σας!