Οι κολικοί αποτελούν μια πάθηση όπου το μωρό κλαίει συχνά και συνεχώς σε υπερβολικό βαθμό. Αποτελεί κοινό πρόβλημα για ένα στα πέντε μωρά. Οι κολικοί συνήθως ξεκινούν όταν το μωρό είναι μόλις λίγων εβδομάδων και σταματούν συνήθως μεταξύ  τέταρτου και έκτου μήνα.

Αν και οι κολικοί δεν έχουν επιβλαβείς συνέπειες μακροπρόθεσμα, μπορεί να γίνουν πολύ εκνευριστικοί και ενοχλητικοί για τους νέους γονείς. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να βοηθήσετε το μικρό σας;

Ποια είναι τα συμπτώματα των κολικών;

Τα συμπτώματα των κολικών περιλαμβάνουν:

  • Έντονες εξάρσεις κλάματος
  • Περιόδους συνεχούς κλάματος το απόγευμα και το βράδυ που διαρκεί πολλές ώρες
  • Το πρόσωπο του μωρού αναψοκοκκινίζει όταν κλαίει
  • Το μωρό λυγίζει και τεντώνει εναλλάξ τα σφιγμένα χεράκια και ποδαράκια του

Τι προκαλεί τους κολικούς;

Η ακριβής αιτία των κολικών παραμένει άγνωστη και τα συμπτώματα ενδέχεται να ποικίλλουν από μωρό σε μωρό. Ωστόσο, θεωρείται πώς όταν το μωρό έχει πεπτικά προβλήματα ή καταπίνει υπερβολικό αέρα όταν τρώει, μπορεί να δημιουργηθεί πίεση στο στομάχι.

Αν και το μωρό που υποφέρει από κολικούς φαίνεται να πονάει, η πάθησή του δεν είναι επιβλαβής και δεν έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Συνεχίζει να τρέφεται και να βάζει βάρος κανονικά.

Αντιμετώπιση των κολικών

 Δεν υπάρχει θεραπεία για τους κολικούς αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφίσετε το μωρό σας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ταΐστε σε όρθια στάση: Οι κολικοί συσχετίζονται συχνά με αέρια και συνεπώς, το μωρό θα καταπιεί λιγότερο αέρα αν το ταΐζουμε σε όρθια στάση. Σιγουρευτείτε πως θα ρευτεί αμέσως μετά.

Μασάζ: Το μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού μπορεί να το ανακουφίσει και να το βοηθήσει να αποβάλλει αέρια. Το Colic Relief Massage Gel μας βοηθά στην ανακούφιση ζεσταίνοντας απαλά το δέρμα με το μασάζ στην κοιλίτσα.

Λευκός θόρυβος: Κάποια μωρά βρίσκουν τον λευκό θόρυβο, όπως τα παράσιτα στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, καθησυχαστικό καθώς τους αποσπά την προσοχή από τον πόνο.

Κίνηση: Μια βόλτα με το καροτσάκι ή το αυτοκίνητο μπορεί να το ανακουφίσει. Μπορείτε επίσης να το πάρετε στον ώμο σας ώστε να νιώθει τη ζεστασιά σας στην κοιλίτσα του και να λικνιστείτε μαζί του.

Χρησιμοποιήστε πιπίλα: Το μωρό μπορεί να ανακουφιστεί αν πιπιλάει την πιπίλα ή το δάχτυλό του.

Αλλάξτε χέρια: Ένα μωρό με κολικούς μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλη πίεση και το καταλαβαίνει μέσα από τη γλώσσα του σώματός σας. Δοκιμάστε να δώσετε το μωρό στον σύντροφό σας ή σε κάποιον φίλο ή συγγενή για λίγη ώρα. Ο  ενθουσιασμός του μπορεί να είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να ξεχάσει τον πόνο του.

Η FREZYDERM διαθέτει μια ολόκληρη σειρά προϊόντων για να βοηθήσουν το μωρό σας. Για να δείτε ολόκληρη τη σειρά, πατήστε εδώ.