Όταν τα μωρά και τα παιδιά έχουν ευαίσθητο δέρμα, είναι πολλά εκείνα που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση ατοπίας.

Ακολουθούν κάποιοι καθημερινοί παράγοντες που ενδέχεται να πυροδοτήσουν την ατοπική δερματίτιδα στο δέρμα του μικρού σας.

Απορρυπαντικά

Το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα που προκαλεί τον ερεθισμό μπορεί να επιδεινωθεί από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που χρησιμοποιείτε. Αφενός, τα απορρυπαντικά είναι σχεδιασμένα για να απομακρύνουν τους ρύπους από τα ρούχα και αφετέρου, τα υπολείμματα απορρυπαντικού εγκλωβίζονται στις ίνες των ρούχων προκαλώντας επιπλέον ξηροδερμία κι ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα.

Σκόνη

Κάτι τόσο απλό και καθημερινό όπως η σκόνη του σπιτιού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μικρά παιδιά. Αυτό οφείλεται στα ακάρεα της σκόνης τα οποία ερεθίζουν το δέρμα με τις ακαθαρσίες τους. Το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή όχι και το ξεσκόνισμα μπορούν να μειώσουν τον ερεθισμό που προκαλείται από τα ακάρεα.

Μη διαγνωσμένες τροφικές αλλεργίες

Αν παρατηρήσετε πως το παιδί σας εμφάνισε ατοπική δερματίτιδα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, αξίζει τον κόπο να εξεταστεί για κάποια αλλεργία στη συγκεκριμένη τροφή. Δεν συστήνουμε τον αποκλεισμό τροφών χωρίς τη συμβουλή ιατρού, ωστόσο τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι και τα προϊόντα σόγιας είναι οι συνήθεις ύποπτοι.

Ειδικά σε μικρή ηλικία, η αλλεργική αντίδραση του παιδιού μπορεί να πάρει τη μορφή ατοπίας.

Το βαμβάκι και άλλα υλικά

Κάποια ερεθιστικά υλικά όπως το βαμβάκι και κάποιες τεχνητές ίνες ενδέχεται να πυροδοτήσουν την ατοπική δερματίτιδα. Μην ντύνετε το παιδί σας με ρούχα από συγκεκριμένα υλικά αν υποπτεύεστε ότι προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα του. Έχετε υπόψιν σας πως τα μικρά παιδιά έρχονται συχνά σε επαφή με τα ρούχα των άλλων.

Εσείς

Τα γονίδιά σας μπορεί ήδη να προδιαθέτουν το παιδί για ατοπική δερματίτιδα. Ένας χρήσιμος δείκτης για κάτι τέτοιο είναι αν εσείς ή άλλοι συγγενείς σας υποφέρουν από ατοπία, άσθμα ή πυρετό εκ χόρτου. Είναι ένας αναπόφευκτος παράγοντας ρίσκου.

Η ατοπική δερματίτιδα πυροδοτείται από διάφορους παράγοντες, αλλά ευτυχώς υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Εμπιστευτείτε την ειδικά σχεδιασμένη κρέμα για την ατοπική δερματίτιδα της FREZYDERM  για να ανακουφίσετε το μικρό σας από την ενόχληση και τη δυσφορία των συμπτωμάτων του εκζέματος.