Βαλίτσες φτιάξατε. Οργανωτικό πλάνο, φτιάξατε; Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι στο εξωτερικό με τα παιδιά σας, χρειάζεται οπωσδήποτε να προγραμματίσετε κάποιες λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα δυσάρεστα απρόοπτα και να περάσετε όλοι καλά.

 

 

1.Αύγουστος και Χριστούγεννα βολεύουν αλλά… δυσκολεύουν 

Δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε εδώ: η δημοφιλία του προορισμού σε σχέση με την εποχή που θα τον επισκεφθείτε και οι καιρικές συνθήκες. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να πάτε στη Disneyland, τα Χριστούγεννα ή ο Αύγουστος δεν είναι οι καλύτερες περίοδοι, γιατί οι ουρές αναμονής στα παιχνίδια είναι ατέλειωτες με τόσους επισκέπτες. Στην ίδια λογική, αν θέλετε να επισκεφθείτε βόρειες χώρες τον χειμώνα, θα πρέπει να περιμένετε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που δεν θα σας αφήσουν να χαρείτε τις βόλτες σας και μπορεί να κάνουν τα παιδιά να κρυολογήσουν.

 

 

2.Ξέρεις, τι είναι το Βατικανό;

Ξεκινήστε το ταξίδι πριν καν μπείτε στο αεροπλάνο! Μιλήστε στα παιδιά για τις περιοχές που θα επισκεφθείτε, δείξτε τους πού βρίσκονται στον χάρτη, αφηγηθείτε τους την ιστορία τους,  ξεφυλλίστε τον τουριστικό οδηγό να ανακαλύψετε παρέα τα αξιοθέατά τους… κάντε ό,τι χρειαστεί για να εξάψετε τη φαντασία τους, ώστε να αδημονούν να ζήσουν από κοντά όλα αυτά τα υπέροχα που κρύβει ο επιλεγμένος σας προορισμός.

 

 

  1. Εισιτήρια τσεκ, ταυτότητες τσεκ, τσεκ -ιν τσεκ

Ταυτότητα, διαβατήριο ή/και βίζα ανάλογα με τον προορισμό, ό,τι και αν απαιτείται για το ταξίδι σας θα πρέπει να το έχετε έγκαιρα στα χέρια σας. Τα παιδιά έως 2 ετών ταξιδεύουν δωρεάν ενώ άνω των 2 ετών χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα. Θυμηθείτε ακόμη να κάνετε  ηλεκτρονικό check in από πριν, για να γλιτώσετε τις ουρές και την ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο.

 

 

  1. Μαμά, βαρέθηκα. Φτάνουμε;

Βουνά και λαγκάδια, πόλεις και χωριά, θάλασσες και ποτάμια… και από που δεν πέρασε το αεροπλάνο σας τόσες ώρες, όμως η προσγείωση ακόμα αργεί. Αν βαριέστε εσείς, σκεφτείτε πόσο θα πλήττει ένα παιδί αγκυλωμένο σε ένα άβολο κάθισμα για τόσες ώρες.  Γι’ αυτό, πάρτε μαζί σας λούτρινα παιχνίδια, game apps για το κινητό ή το tablet σας και mp3 player με παιδικά τραγούδια (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού) και η γκρίνια, το κλάμα και τα παράπονα θα πετάξουν μακριά! Θυμηθείτε μόνο πως τα παιδιά γκρινιάζουν πιο πολύ όταν είναι κουρασμένα και άυπνα, γι’ αυτό μια μέρα πριν το ταξίδι, κάντε μια μεγάλη βόλτα που θα κάνει τα αγγελούδια σας να κοιμηθούν σαν πουλάκια, για να αντέξουν την ταλαιπωρία του ταξιδιού.

 

 

  1. Το δωμάτιο που χωράει μιάμιση βαλίτσα

Από το να στριμωχτείτε οικογενειακώς σε ένα μικρό, στενό, άβολο δωμάτιο ξενοδοχείου, καλύτερα να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα με χώρους που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες σας. Και βέβαια, υπάρχει πάντα η συμφέρουσα οικονομικά επιλογή ανταλλαγής κατοικίας μέσω ιστοσελίδων που προτιμούν όλο και περισσότερες οικογένειες τα τελευταία χρόνια, για να μειώσουν τα ταξιδιωτικά έξοδα. Είτε επιλέξετε πάντως ξενοδοχείο είτε διαμέρισμα, πρέπει να βεβαιωθείτε πως είναι ασφαλές για παιδιά (όχι ακάλυπτες πρίζες, πόρτες/παράθυρα χωρίς ασφάλεια κ.λπ.) και αν δεν είναι, ζητήστε να σας το αλλάξουν.

 

 

  1. Δέκα χιλιάδες διαλείμματα ξεκούρασης

Θυμάστε τότε που ταξιδέψατε με τον σύντροφό σας ως ζευγάρι και δεν αφήσατε μουσείο για μουσείο; Ε, ξεχάστε το! Το ταξίδι με παιδιά απαιτεί ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει ατραξιόν που ταιριάζουν στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, για να μην κουραστούν ή βαρεθούν. Γ’ αυτό, δείξτε ελαστικότητα, αν χρειαστεί να παραλείψετε κάποια από τα αξιοθέατα «για μεγάλους» που θέλατε να δείτε και μη δυσανασχετήσετε αν τα παιδιά ζητούν συνεχώς να κάνετε στάσεις ξεκούρασης στη βόλτα σας, για να ανακτήσουν δυνάμεις.

Οργανωθείτε σωστά, προετοιμαστείτε κατάλληλα και… η ξεγνοιασιά μόλις απογειώθηκε!