Ο πελαργός χτύπησε την πόρτα σας για δεύτερη φορά και η οικογένειά σας είναι στα σύννεφα. Μόνο που σ’ αυτά τα σύννεφα κρύβεται κι ένα μικρό συννεφάκι: το πώς θα προετοιμάσετε έγκαιρα και «με το μαλακό» το μεγαλύτερο παιδί για να υποδεχθεί το νέο του αδελφάκι, χωρίς να σας ζητήσει να στείλετε τον πελαργό… από ΄κει που ήρθε!

 

Τα ταν!

 

Όλα ξεκινούν από την ανακοίνωση του μεγάλου νέου. Το «πότε» θα ξεφουρνίσετε την χαρμόσυνη είδηση στο πρώτο παιδί της οικογένειας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Άλλοι γονείς νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν τα νέα από το πρώτο κιόλας τρίμηνο για να έχει το παιδί πολύ χρόνο μπροστά του να προσαρμοστεί και άλλοι το αφήνουν για αργότερα… για τότε που θα έρθει η ώρα να απαντήσουν και στο «γιατί μεγάλωσε η κοιλίτσα σου, μαμά;». Η ηλικία του παιδιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο λεπτομερής θα είναι η εξήγησή σας. Σε ένα πολύ  μικρό παιδί που δεν έχει πραγματική αίσθηση του χρόνου ή των καταστάσεων μπορείτε να δώσετε γενικές απαντήσεις, όπως «το μωρό βγαίνει απ’ την κοιλιά της μαμάς» ή «το μωρό θα έρθει όταν η κοιλίτσα της μαμάς γίνει πολύ μεγάλη».  Τα μεγαλύτερα παιδιά όμως χρειάζεται να έχουν τη συνολική εικόνα γιατί όσο πιο ξεκάθαρο είναι το «πριν» τόσο πιο ενθουσιώδες θα γίνει στο «μετά».

 

Κουβέντα να γίνεται

 

«Συζήτηση» και «εμπλοκή». Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις. Μιλήστε αναλυτικά στο παιδί για όλα τα καλά που θα ’ρθουν με τον ερχομό του μωρού: για το φανταστικό παρεάκι που θα κάνουν τα δυο τους, για το τέλειο παιχνίδι που θα κάνουν μαζί κ.λπ. αλλά να είστε ειλικρινείς και για το πρώτο διάστημα του «μαμ-κακά και νάνι» που το μωρό δεν θα είναι ακόμα φιλαράκι στο παιχνίδι. Αν μία γνωστή σας οικογένεια απέκτησε πρόσφατα μωρό, είναι καλή ιδέα να φέρετε το παιδί σε επαφή μαζί τους για να μάθει από πρώτο χέρι πόσο cool είναι να ’χει αδελφάκι. Και βέβαια, μην ξεχνάτε να ζητάτε τη γνώμη του για τα μικρά και πρακτικά, όπως η διακόσμηση του δωματίου, ή η επιλογή της κούνιας… αν βέβαια τ θέλει.

 

Και επειδή μία εικόνα χίλιες λέξεις, μπορείτε να πάρετε το παιδί μαζί σας στο γιατρό και να δείτε παρέα το υπερηχογράφημα λέγοντάς του πως όταν ήταν κι εκείνο τόσο δα στην κοιλιά σας και το βλέπατε στην οθόνη, είχατε την ίδια χαρά. Εδώ, ίσως μπορεί να σας βοηθήσει και το μαιευτήριο στο οποίο θα γεννήσετε,  αν έχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου τα μεγαλύτερα αδερφάκια μιας οικογένειας μαθαίνουν με απλό τρόπο και πειραματικό παιχνίδι πώς γεννιέται ένα μωρό.

 

 

Σπρώξτε, έρχεται… η αποδοχή!

 

Οι εξηγήσεις δόθηκαν, το έδαφος προετοιμάστηκε και ο πελαργός είναι τώρα έτοιμος να χτυπήσει το κουδούνι. Με άλλα λόγια, βρίσκεστε ήδη στο μαιευτήριο σε ετοιμασίες τοκετού. Τι κάνετε για να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί να ετοιμαστεί ακόμα για την αντίστροφη μέτρηση; Κατ’ αρχάς δεν κάνετε τίποτα που θα χαλάσει το σταθερό του πρόγραμμα και θα ταράξει την αίσθηση σιγουριάς και ηρεμίας του. Όσο καιρό θα είστε στο μαιευτήριο, αφήστε το παιδί να πηγαίνει κανονικά στο σχολείο και να ακολουθεί όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Για να το βάλετε ακόμα πιο πολύ στο «κλίμα» ζητήστε του να κάνει στο μωρό ένα δώρο καλωσορίσματος, όχι κάτι ιδιαίτερο ή δύσκολο, μία ζωγραφιά αρκεί για να δείξει τη αγάπη του. Και βέβαια, μην ξεχάσετε να «θυμίσετε» και στο μωρό να μην έρθει με άδεια χέρια!  Όσο για τη στιγμή της πρώτης συνάντησης, φροντίστε να έχει το μεγαλύτερο αδερφάκι την αποκλειστική χαρά τη πρώτης γνωριμίας χωρίς φίλους και συγγενείς στο δωμάτιο. Σε αρκετά μαιευτήρια όμως υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική επισκεπτηρίου για παιδιά κάτω από μία ορισμένη ηλικία, γι’ αυτό καλό ήταν να ενημερωθείτε από νωρίς για τους κανόνες.

 

 

Μετά την απομάκρυνση εκ του μαιευτηρίου ουδέν αδελφάκι επιστρέφεται

 

Κι έφτασε η στιγμή που περιμένατε! Φορτώσατε το πορτ μπεμπέ στο αυτοκίνητο και φτάσατε στο σπίτι για να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή. Κι ενώ περιμένατε -μετά από τόση προετοιμασία- πως το μεγαλύτερο παιδί θα καλωσόριζε το μωρό με ανοιχτές αγκάλες, εκείνο ζητά να… το γυρίσετε πίσω. Γιατί μπορεί στα λόγια να φάνηκε καλή η προοπτική ενός έξτρα μέλους που θα έφερνε χαρά στην οικογενειακή σας τριάδα, τώρα όμως που αυτός ο μικρός «εισβολέας» είναι ήδη στο σπίτι έτοιμος να «κλέψει» τη δόξα του πρωτότοκου, τα πράγματα περιπλέκονται. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταλάβετε ότι η ζήλια είναι μία απόλυτα φυσιολογική και λογική αντίδραση όταν προέρχεται από ένα παιδί που δεν μπορεί να κατανοήσει τον κόσμο με την ώριμη οπτική ενός ενήλικα. Ποιος θέλει άλλωστε να μοιράζεται την αγάπη της μαμάς και του μπαμπά; Ποιος θέλει να συγκρίνεται με κάποιον άλλο; Ποιος θέλει να έρχεται δεύτερος στην προσοχή και τη φροντίδα; Κανείς. Όμως ο ερχομός του μωρού στο σπίτι κάνει το μεγαλύτερο παιδί να νιώθει έτσι ακριβώς. Γι’ αυτό, δείξτε κατανόηση και υπομονή.

 

Αγάλι-αγάλι γίνεται η ζήλια αγάπη

 

Χρόνος. Το μυστικό για να γνωριστούν και να αγαπηθούν τα δύο αδερφάκια.

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί να νιώσει σιγουριά και αγάπη στη νέα πραγματικότητα.

 

  • Αφήστε το να σας βοηθήσει, όπως στην εγκυμοσύνη. Μπορεί, για παράδειγμα να φέρει μία πάνα, μια πετσέτα ή ακόμα και να ντύσει το μωράκι, έστω και αν αυτό πάρει αιώνες! Η παραμικρή συμμετοχή θα κάνει το παιδί να νιώσει σημαντικό.
  • Αν θελήσει να χαϊδέψει ή να φιλήσει το νεογέννητο αδελφάκι του, αφήστε το, εξηγώντας του τον σωστό τρόπο κι αν θέλει να το αγκαλιάσει βοηθήστε με το, ανάλογα και με την ηλικία του. Μην το πιέσετε όμως αν δεν θέλει.
  • Αφιερώστε του χρόνο για να μην νιώθει παραμελημένο. Την ώρα που θηλάζετε, μπορείτε να του διαβάσετε ένα παραμύθι. Και βέβαια μπορείτε να βγείτε ωραιότατη βόλτα όσο ο μπαμπάς προσέχει το μωρό που κοιμάται!
  • Βάλ’ τε και το μεγάλο παιδί στο κάδρο. Κυριολεκτικά! Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς είναι να μην συμπεριλαμβάνουν τον μεγάλο αδερφό ή τη μεγάλη αδερφή στις φωτογραφίες με το μωρό.
  • Ζητήστε από τους συγγενείς και φίλους που θα έρθουν στο σπίτι να φέρουν ένα μικρό δώρο και για το μεγαλύτερο παιδί -έστω και κάτι μικρό και συμβολικό που θα απαλύνει το αίσθημα ζήλιας- και να το ρωτήσουν πώς βλέπει τη νέα ζωή του με το αδερφάκι του, πώς πάνε τα πράγματα στο σχολείου, γενικά να δείξουν ενδιαφέρον.

 

Αδιαφορία, ζήλια, θυμός, απογοήτευση… όποια κι αν είναι η αντίδραση του παιδιού όταν έρθει στον κόσμο το νέο μωράκι, αποδεχτείτε τη με ψυχραιμία και υπομονή και αφήστε τη νέα γνωριμία να εξελιχθεί σε αδερφική αγάπη με τους δικούς της ρυθμούς. Ο πελ-αργός θέλει χρόνο, το λέει και τ’ όνομά του!