Με το τέλος του καλοκαιριού, η επιστροφή στο σχολείο είναι και για εσάς και για τα παιδιά σας μία όχι τόσο ευχάριστη σκέψη. Υπάρχουν όμως τρόποι ώστε η επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά από ένα ανέμελο καλοκαίρι να μην είναι τόσο δυσάρεστη.

 

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να κάνετε πιο εύκολη στα παιδιά σας (ή και σε εσάς) την ιδέα της επιστροφής, ακόμα και μετά την πρώτη μέρα:

 

Επιστροφή στο ημερήσιο τακτικό πρόγραμμα

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολείου, αλλά και για την 1η εβδομάδα, θα πρέπει να ισχύει ένα χρονοδιάγραμμα για τον βραδινό ύπνο. Αυτό θα τους επαναφέρει στον τακτικό προγραμματισμό και θα είστε και εσείς σίγουροι για τη σωστή ποσότητα και ποιότητα του ύπνου τους.

Η ιδανική ποσότητα ύπνου για το παιδί σας πρέπει να εξαρτάται από την ηλικία του. Συμβουλευτείτε σχετική βιβλιογραφία για περισσότερες πληροφορίες.

 

Δώστε τους τη δυνατότητα επιλογής

Νέα είδη για το σχολείο είναι πάντα ένα από τα κυριότερα σημεία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Πάρτε τα παιδιά σας μαζί να επιλέξουν και να ψωνίσουν τα νέα σχολικά είδη και ενθαρρύνετέ τα να επιλέξουν τα μολύβια, τετράδια, κλπ. και αυτά που τους αρέσουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να δώσετε στο παιδί σας μια θετική εντύπωση επιστροφής στο σχολείο και θα θέλουν να δείξουν τα νέα πράγματά τους και στους νέους συμμαθητές τους.

Τα παιδιά αρέσκονται να συμμετέχουν σε μία τέτοια διαδικασία για πράγματα που τους αφορούν και έτσι προετοιμάζονται συναισθηματικά για να επιστρέψουν.

 

Εργασία για το σπίτι

Ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε το μυαλό του παιδιού σας απασχολημένο είναι να του δίνετε να κάνει διασκεδαστικές ασκήσεις. Ζητήστε τους να κάνουν πράγματα όπως, να γράψουν για την ημέρα τους στο ζωολογικό κήπο ή το ταξίδι στο μουσείο ή πώς πέρασαν στις διακοπές τους. Οτιδήποτε τους ενθαρρύνει να γράψουν είναι ένας καλός τρόπος για να επιστρέψει στο σχολείο και να μη του φαίνεται ένα τόσο μεγάλο πλήγμα.

 

Ηρεμήστε και καθησυχάστε τους

Πολλά παιδιά ανησυχούν για την επιστροφή στο σχολείο και κυρίως όταν πηγαίνουν σε ένα νέο σχολείο. Μιλήστε μαζί τους και ρωτήστε τι είναι αυτό που τους κάνει να ανησυχούν.

Ανησυχούν μήπως δεν κάνουν νέους φίλους; Ίσως θα χάσουν τον παλιό δάσκαλό τους; Ή μετά την 1η μέρα, μήπως δεν ξέρει κανέναν νέο συμμαθητή του; Ή του φαίνονται όλα δύσκολα στην νέα τάξη;

Πολλές ανησυχίες που έχουν είναι λογικές και ευθύς εξαρτώνται από την αίσθηση του νέου και άγνωστου. Δώστε τους πολλές αγκαλιές και εξηγήστε τους τα θετικά αυτής της αλλαγής (νέοι φίλοι, εμπειρίες, κλπ.) και δείξτε τους εμπιστοσύνη ότι μπορούν να τα καταφέρουν με τις νέες συνθήκες.

 

Δώστε στο βιβλίο τη θέση που τους αξίζει

Ενθαρρύνετέ τους να διαβάζουν βιβλία εξωσχολικά, στις διακοπές αλλά και μέσα στη χρονιά. Από τα παραμύθια με νεράιδες και τα βιβλία των δεινοσαύρων σε έναν άτλαντα και τον Χάρι Πότερ, αυτή η ασχολία μπορεί να γίνει ευχάριστη, απολαυστική αλλά και εποικοδομητική. Άλλωστε, υπάρχουν και πολλά σχολεία που ενισχύουν αυτή τη δραστηριότητα με δανειστικές βιβλιοθήκες και μέσα από το χώρο του σχολείου.

 

 

 

Μαζί με την αγορά των νέων τους σχολικών ειδών, επιλέξτε και  τα δικά τους προϊόντα προσωπικής περιποίησης μέσα από την εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη σειρά της FREZYDERM, Sensitive Kids.

Όλα τα προϊόντα της σειράς Sensitive Kids, για την καθημερινή περιποίηση της παιδικής επιδερμίδας, είναι υποαλλεργικά, δερματολογικά και οφθαλμολογικά ελεγμένα, ενώ η σύνθεσή τους είναι απαλλαγμένη από συνθετικά συστατικά που δυνητικά προκαλούν αλλεργίες στην ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα.