Πολλοί είναι εκείνοι που φορούν σιδεράκια στις μέρες μας, είτε παιδιά και έφηβοι είτε και ενήλικες. Η εξοικείωση με αυτά χρειάζεται κάποιον χρόνο. Για αυτό σας προσφέρουμε κάποιες συμβουλές ώστε να μην εμποδίζει τίποτα το χαμόγελό σας.

 

Προετοιμαστείτε

Τα σιδεράκια μπορεί να σας ξαφνιάσουν στην αρχή, όπως εξάλλου και οτιδήποτε καινούριο. Θα έχετε διαφορετική αίσθηση στο στόμα σας, θα παρατηρείτε τα δόντια σας στον καθρέφτη και μπορεί να γίνετε περισσότεροι ντροπαλοί.

Δεν χρειάζεστε να ντρέπεστε όμως. Ο τελικός στόχος είναι τα τέλεια δόντια και παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα. Πρόκειται στην ουσία για αυτοβελτίωση.

 

Χαμογελάστε!

Μην ανησυχείτε για την εικόνα των δοντιών σας. Κατά πάσα πιθανότητα θα το προσέξουν ελάχιστοι αν και μπορεί να θεωρείτε πως όλοι θα σας κοιτούν εκεί.

Έχετε κάτι το ξένο στο στόμα σας σε μόνιμη βάση. Όταν όμως το συνηθίσετε θα δείτε πως θα ξεχάσετε πως τα φοράτε.

Μην τα αφήσετε να εμποδίσουν το χαμόγελό σας, αλλά αν στην αρχή έρχεστε σε αμηχανία, δοκιμάστε να χαμογελάσετε με το στόμα σας κλειστό μέχρι να προσαρμοστείτε. Θα νιώσετε γρήγορα ο εαυτός σας και θα χαμογελάτε ξανά.

 

Όλα είναι στο μυαλό

Δείτε τα πράγματα από τη σωστή οπτική γωνία. Είναι απλά σιδεράκια και δεν θα μείνουν για πάντα. Μια μικρή αμηχανία αξίζει τον κόπο μπροστά στα τέλεια δόντια για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Σε λίγα χρόνια θα αναπολείτε χαμογελώντας την ανησυχία σας για τα σιδεράκια σας ενώ θα θαυμάζετε τα ίσια δόντια σας.

 

Εντός του στόματος

Βεβαιωθείτε πως δεν πληγώνουν τα ούλα σας ή το εσωτερικό του στόματός σας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον ορθοδοντικό σας.

Ίσως να νιώσετε λίγο πόνο, κάθε φορά που θα επισκέπτεστε τον γιατρό σας για να σας τα σφίξει. Μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο για να ελαχιστοποιήσει τον πόνο σας εφόσον βέβαια δεν έρχονται σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνετε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Βάλτε χρώμα

Αν πρόκειται για παιδιά, μπορείτε να προσθέσετε χρωματιστά λαστιχάκια ώστε να εξοικειωθούν ταχύτερα. Ζητήστε τους να επιλέξουν το αγαπημένο τους χρώμα.

 

Τροφές προς αποφυγή

Όπως είναι λογικό, κάποιες τροφές δεν ενδείκνυνται για όσους φορούν σιδεράκια. Γενικότερα, αποφεύγετε σκληρές τροφές όπως οι ξηροί καρποί και οι καραμέλες καθώς και φαγητό που απαιτεί πολλή μάσηση όπως τα μήλα, τα ωμά καρότα και το καλαμπόκι.

Επίσης, θα πρέπει δυστυχώς να αποφύγετε και κάποιες λιχουδιές όπως το μαλλί της γριάς καθώς κολλάνε στα δόντια.

Να θυμάστε ότι δεν θα κρατήσει για πάντα και η μείωση των γλυκών δεν κάνει σε καμία περίπτωση κακό. Ίσα ίσα που θα διατηρήσει τα σιδεράκια σας σε καλή κατάσταση.

 

Μην βιάζεστε στο βούρτσισμα

Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί βασικό μέρος της βασικής στοματικής υγιεινής. Ένας λόγος παραπάνω τώρα με τα σιδεράκια.

Βουρτσίστε τα δόντια σας για όσο χρειάζεται και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μια καλή ιδέα είναι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα η οποία θα φτάσει και στα πιο δύσκολα σημεία μεταξύ των δοντιών σας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και οδοντογλυφίδες για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα. Το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα αποτελεί ιδανική συνήθεια για την υγιεινή του στόματος.

Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε κάποια οδοντόπαστα ή στοματικό διάλυμα από την οδοντιατρική σειρά ενηλίκων που διαθέτουμε ώστε να φτάσετε ταχύτερη στην επίτευξη του στόχου σας.