Μήπως είστε έγκυος και νιώθετε συχνά έντονη επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και άλλες λιχουδιές;

Μήπως εκείνη η ζουμερή σοκολατόπιτα δεν μπορεί μπορεί να φύγει από το μυαλό σας;

Περιμένοντας το μωρό τους πολλές γυναίκες νιώθουν ότι οι αντιστάσεις τους στις… λιχουδιές κάμπτονται ή, τέλος πάντων, νιώθουν ότι πλέον έχουν το κατάλληλο άλλοθι για να καταναλώσουν, χωρίς τύψεις, όσα ποθεί ο ουρανίσκος τους!

Προσοχή όμως! Η αυξημένη κατανάλωση όχι και τόσο υγιεινών τροφών που σε κάποιες γυναίκες που κυοφορούν εξελίσσεται σε βουλιμία, δεν έχει αρνητική επίπτωση μόνο στη γενικότερη υγεία της μητέρας και του μωρού, αλλά επηρεάζει σημαντικά και τη στοματική υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές αυτές συνήθως περιέχουν ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Κι εκεί είναι, τελικά, που πρέπει να αναζητηθεί η αιτία των “χαλασμένων” δοντιών της μητέρας και όχι στο ασβέστιο που δήθεν “έκλεψε” το έμβρυο, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διατροφικές ατασθαλίες της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών, ευαισθησία, τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, καθώς, λόγω των ορμονών αλλά και διάφορων διαταραχών (π.χ. εμετοί), η γυναίκα είναι έτσι κι αλλιώς πιο ευάλωτη σε προβλήματα δοντιών και ούλων. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της κυοφορίας κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ, αφού έτσι μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν σημάδια κακής στοματικής υγιεινής και να προταθεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας ή τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την περίσταση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η έγκυος που πάσχει από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα έχει 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσει πρόωρα ή να φέρει στον κόσμο βρέφος με μικρότερο βάρος του φυσιολογικού!

Η σωστή εφαρμογή των κανόνων καθημερινής στοματικής υγιεινής είναι, ωστόσο, το άλφα και το ωμέγα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όχι μόνο επειδή επιτρέπει στις μέλλουσες μητέρες να… “παραστρατούν” πού και πού, απολαμβάνοντας κάποια λιχουδιά, αλλά γιατί προλαμβάνει και τυχόν μπελάδες για αργότερα. Μόνο που λόγω της συγκεκριμένης φάσης, κρίνεται απαραίτητη η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων καθημερινής στοματικής φροντίδας για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό: Οδοντόπαστας, δηλαδή, με συνεργική δράση ειδικά επιλεγμένων συστατικών που βοηθούν στη συνολική αντιμετώπιση προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές, εμπλουτίζουν το στόμα με ασβέστιο και φωσφορικά ιόντα, επιταχύνουν την ομαλή επισμάλτωση και αντιμετωπίζουν την αιμορραγία των ούλων. Επίσης, κατά τη κυοφορία προτιμάται η χρήση στοματικού διαλύματος  κατάλληλου για ουλίτιδα που προλαμβάνει και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τυχόν φλεγμονές. Για πιο ολοκληρωμένη φροντίδα η έγκυος μπορεί να λαμβάνει συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά και βιταμίνη D3 για τη διατήρηση και επαναφορά της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του στόματος.

Η υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειες μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό μας και τα δόντια μας κατά την εγκυμοσύνη έχουμε αρχίσει ήδη να φροντίζουμε την υγεία και τα δόντια του μωρού μας!