Μπορεί συνήθως να τις συνδέουμε με την εγκυμοσύνη, όμως οι ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά στη ζωή μας για μια πληθώρα λόγων: γρήγορη απώλεια ή αύξηση βάρους, γενετική προδιάθεση, γρήγορη ανάπτυξη του σώματος στην εφηβεία αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρες και η αλλαγή περιβάλλοντος.

Όσο το δέρμα τεντώνεται, το κολλαγόνο αποδυναμώνεται κι ο κανονικός κύκλος παραγωγής του διακόπτεται, έχοντας ως αποτέλεσμα τις γνωστές ραβδώσεις που λατρεύουμε να μισούμε και εμφανίζονται απρόσκλητες σε διάφορα σημεία του δέρματος. Στην κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια και το στήθος. Αρχικά, η όψη τους είναι ροζ ή κόκκινη, και όσο περνάει ο χρόνος παίρνουν τη γνωστή ασημόχρωμη μορφή τους.

Οι ραγάδες μπορεί να μας μειώσουν την αυτοπεποίθηση και να μας κάνουν να νιώθουμε άβολα με το σώμα μας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να τις προλάβουμε ή ακόμα και να τις μειώσουμε.

 

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μια ισορροπημένη διατροφή έχει εμφανή αποτελέσματα στην εμφάνιση του δέρματος. Συγκεκριμένα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ραγάδων, προτιμάμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που εντείνουν την παραγωγή κολλαγόνου, ώστε το δέρμα μας να αυτοδιορθώνεται.  Τροφές πλούσιες σε μέταλλα, όπως τα καρύδια, μπορούν να βοηθήσουν κι αυτές στην παραγωγή κολλαγόνου, ενώ τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μάς βοηθούν να ελέγχουμε τις ορμόνες μας και βελτιώνουν την όψη του δέρματος (οπότε ίσως χρειαστεί να πεις για λίγο αντίο στις σοκολάτες)!

 

ΕΛΑΦΡΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Ένας άλλος τρόπος που βοηθάει στη μείωση των ραγάδων είναι η άσκηση. Ελαφριές ασκήσεις stretching βελτιώνουν την κυκλοφορία και την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ η προπόνηση ενδυνάμωσης θα μας βοηθά να «χτίσουμε» δυνατότερους μύες που κρατάνε το δέρμα συμπαγές. Τέλος,  η αερόβια άσκηση είναι άλλος ένας τρόπος να απομακρύνουμε το λίπος και να τονώσουμε τους μυς.

 

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ, ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ, ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ!

Ίσως η πιο σημαντική άμυνα του σώματός μας όμως ενάντια στις ραγάδες είναι η συστηματική ενυδάτωση. Πέρα από το να πίνουμε τη σωστή ποσότητα νερού, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε, ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε, μια κρέμα πρόληψης ή ανάπλασης. Εμείς σου προτείνουμε για πρόληψη την Prevenstria Cream αφού με εκχύλισμα αβοκάντο και φυτοστερόλες ενυδατώνει το δέρμα, βελτιώνει την υφή και αυξάνει την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του.  Αν πάλι χρειάζεσαι ανάπλαση, μπορείς να χρησιμοποιείς την Reconstria Cream που αναδομεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη και λειαίνει την επιδερμίδα χάρη στο έλαιο Argan και το βούτυρο Karite.